За 2 роки з моменту набуття своїх повноважень народні депутати від Київської області в понад 30% випадків підтримували подані законопроєкти, були серед ініціаторів більш як 10% усіх законодавчих ініціатив розглянутих парламентом та сукупно виступали на трибуні ВРУ майже 4 години.

29 серпня 2019 року, після позачергових виборів народних депутатів України, своє перше засідання провела Верховна Рада України IX скликання. Громадянська мережа ОПОРА провела аналіз того, як народні обранці від Київської області працювали протягом двох років своїх повноважень. Дослідження стосується участі в голосуваннях, голосувань «проти лінії фракції» (депутатської групи), тематики, кількості законопроєктів та результативності їх ухвалення а також виступів на пленарних засіданнях.

Серед депутатів обраних в одномандатних виборчих округах на Київщині було 8 представників від партії «Слуга народу» та один від політичної партії «Біла Церква Разом». Втім, за два роки своєї роботи два народних обранці покинули лави президентської політичної сили. Так, першою набула статусу позафракційної Анна Скороход за виключення котрої члени «Слуги народу» проголосували, вже за кілька місяців після отримання мандатів, у листопаді 2019. А вже у липні 2020 року депутатка увійшла до складу депутатської групи «Партія «За Майбутнє». Іншим парламентарем, якого було виключено з фракції партії «Слуга народу», є Олександр Дубінський, котрий набув статусу позафракційного депутата в лютому 2021 року. Решта парламентарів із моменту отримання мандатів не змінювали своєї фракційної приналежності.

Народний депутат

Депутатська фракція/група

Одномандатний виборчий округ

Микола Бабенко

Депутатська група «Довіра»

90

Олег Дунда

Фракція «Слуга народу»

91

Валерій Колюх

Фракція «Слуга народу»

92

Анна Скороход

Депутатська група «Партія «За майбутнє»

93

Олександр Дубінський

Позафракційний

94

Олександр Горобець

Фракція «Слуга народу»

95

Ольга Василевська-Смаглюк

Фракція «Слуга народу»

96

Микола Галушко

Фракція «Слуга народу»

97

Сергій Бунін

Фракція «Слуга народу»

98

Участь у голосуваннях

Загалом народний депутат має 5 різних способів для того аби висловити свою позицію під час голосування: голосування «За»; голосування «Проти»; голосування «Утримався»; не голосувати; пропустити засідання. Серед цього переліку лише перший пункт спрямований на підтримку законодавчих ініціатив, всі решта дозволяють проявити ту чи іншу позиції втім ніяк не допоможуть прийняти той чи інший документ.

З моменту набуття повноважень в серпні 2019 і до серпня 2021, у Верховній Раді відбулось 9582 голосувань, було зареєстровано 3868 законопроєктів, з яких ухвалено 480. Мажоритарники Київщини в своїх голосуваннях здебільшого обирають опцію голосувати «За», цією можливістю всі 9 депутатів, сукупно, скористалися 31806 разів, що у відсотковому співвідношенні становить 36,9%. Другою за популярністю опцією для голосування є кнопка «Утримався» її парламентарі від  Київщини обирали 21565 разів, що становить 25%. Найрідше депутати обирали для голосування опцію «Проти» – 3516 разів, або ж 4,1%. Щодо відсутності на засіданні або не участі в голосуванні, то тут сукупні показники у мажоритарників Київщини становлять 8319 рази та 3516 рази, або 9,6% та 4,1% відповідно.

Лідером у голосуванні «За», серед мажоритарників Київської області є Микола Бабенко. Загалом депутат 5076 разів підтримував ті чи інші законодавчі ініціативи, що становить 53% від усіх його голосувань. На другому місці з 4772 голосуваннями знаходиться Анна Скороход, у відсотковому співвідношенні цей показник в депутатки становить 49,8%. Останнім в трійці лідерів з показником 4123 голосування «За», або ж 43% від загальної кількості його голосувань, є Валерій Колюх. Решта депутатів розмістились в даному переліку наступним чином:

  • Олександр Горобець – 3965 голосувань «За» або 41,4%;
  • Сергій Бунін – 3669 голосувань «За» або 38,3%;
  • Олег Дунда – 3441 голосування «За» або 35,9%;
  • Ольга Василевська-Смаглюк – 3251 голосування «За» або 33,9%;
  • Микола Галушко – 2910 голосувань «За» або 30,4%.

Найменше, серед колег з Київської області голосує «За» Олександр Дубінський, в якого цей показник становить 599 голосувань або ж 6,2%. Крім того, що Дубінський найменше голосує «За» серед парламентарів Київщини він також є сьомим за цим показником серед всіх депутатів Верховної Ради України IX скликання і четвертим серед усіх мажоритарників.

Лідером по голосуванню шляхом натискання кнопки «Утримався» є Валерій Колюх, котрий голосував у подібний спосіб 4313 разів або ж 45% від усіх його голосувань. На другому місці за даним показником є Олександр Горобець – 3421 голосування або 35,7%, з дуже близьким показником у 3380 голосувань чи 35,3%, на третьому місці знаходиться Олег Дунда.

 Сергій Бунін «Утримався» 2884 рази тобто в 30,1% своїх голосувань. Ольга Василевська-Смаглюк та Микола Галушко голосували таким чином 2864 та 2527 разів, що становить 29,7% та 26% відповідно. Значно менше за їхніх колег утримуються Анна Скороход та Микола Бабенко, в яких цей показник становить 1107 та 957 голосувань або ж 11,6% та 10%.

Найрідше в подібний спосіб голосує Олександр Дубінський, депутат «Утримався» лише в 130 голосуваннях, тобто в 1,4%. Цей показник є третім по країні, адже рідше за обранця від Київщини утримувались лише Вадим Столар обраний за списком «Опозиційної платформи – За життя» та мажоритарник з Волинської області член депутатської групи «Партія «За Майбутнє» Степан Івахів.

За голосуваннями «Проти» серед мажоритарників Київщини лідирує Сергій Бунін, в якого цей показник становить 1529 разів і дорівнює 16%. Крім того за даним показником Сергій Бунін є на дев’ятому місці серед усіх мажоритарників України. Серед представників Київщини ж, другим за даною опцією для свого голосування є Олександр Горобець – 1259 разів, що становить 13,1%. 220 разів голосував «Проти» Микола Галушко, що становить 2,3% від всіх його голосувань. 97 разів або 1% голосувала «Проти» Ольга Василевська-Смаглюк, по 75 разів або 0,8% Валерій Колюх та Анна Скороход. Олександр Дубінський голосував подібним чином 54 рази, що становить 0,6% від усіх його голосувань. Найрідше дану опцію використовував Олег Дунда, депутат голосував «Проти» 45 разів, тобто в 0,5% випадків.

Серед тих хто був присутнім у сесійній залі але не брав участі в голосуванні лідером є Олександр Дубінський, депутат «Не голосував» в 2501 випадку, що становить 26,1% від усіх його голосувань. На другому місці з показником в 1569 голосувань або ж 16,4%, серед мажоритарників Київщини є Ольга Василевська-Смаглюк, на третьому Микола Галушко який «Не голосував» 1021 раз, що становить 10,6%. У решти депутатів цей показник є наступним: Валерій Колюх – 872 рази або 9,1%, Микола Бабенко – 798 голосувань або 8,3%, Олег Дунда – 708 голосувань, що становить 7,4%, Анна Скороход «Не голосувала» 559 разів або ж в 5,8% випадків, Сергій Бунін – 154 рази тобто 1,6%. Найрідше даною опцією користувався Олександр Горобець – 133 голосування, що становить 1,4%.

За кількістю пропущених голосувань лідером, серед мажоритарників Київщини, є Олександр Дубінський. Народний депутат був «Відсутній» під час 6294 голосувань, що становить 65,7% від загальної кількості. За цим же показником Олександр Дубінський є на шостому місці серед всіх народних депутатів України і на третьому серед усіх мажоритарників. Серед обранців від Київської області другою за кількістю пропусків є Анна Скороход. Парламентарка була відсутня під час 3069 голосувань, що становить 32%. Третім за даним показником серед колег від Київщини є Микола Галушко, котрий пропустив 2904 голосування, що становить 30,3% від усіх його голосувань. Микола Бабенко пропустив 2593 голосування або 27,1%, Олег Дунда – 2008 голосувань або 20,9%, Ольга Василевська-Смаглюк – 1819 тобто 19%, Сергій Бунін – 1346 голосувань, що становить 14%, Олександр Горобець пропустив 804 голосування або ж 8,4%. Найменше пропусків у Валерія Колюха, депутат був «Відсутній» лише під час 195 голосувань, що становить 2,1%. 

Голосування проти лінії фракції

Для обрахунку показника голосувань народного депутата проти лінії фракції використовується інструментарій Rada4you.org Громадянської мережі ОПОРА. Згідно з методологією підрахунку голосуванням проти лінії фракції є голосування, коли голос депутата не відповідає тому, як проголосувало понад 50% членів фракції чи групи, до якої він входить. Даний показник включає в себе голосування парламентарів протягом всієї каденції.

Серед мажоритарників Київщини до даного розділу не включено Олександра Дубінського та Анну Скороход, котрі змінювали свою фракційну приналежність.

Найбільшою «бунтаркою» серед мажоритарників Київської області є Ольга Василевська-Смаглюк, депутатка голосує всупереч позиції фракції «Слуга народу» в 28% випадків. Другим за даним показником є Микола Бабенко, який має розбіжність в 24,7% з представниками депутатської групи «Довіра». Третім депутатом за кількістю голосувань проти лінії фракції монобільшості є Сергій Бунін з показником 24,4%. Микола Галушко має 22,6% випадків голосування врозріз зі своєю політичною силою, Олександр Горобець – 18,3%, Олег Дунда – 14,9%. Найнижчим серед парламентарів від Київської області, цей показник є у Валерія Колюха, депутат голосує проти лінії фракції в 12,9% випадків.

Ініціатори законопроєктів, тематика та результативність ухвалення

За два роки своєї каденції всі 9 мажоритарників Київщини були ініціаторами (авторами чи співавторами) законопроєктів, долучившись до створення 531 законодавчої ініціативи. Загалом же в стінах парламенту за цей час зареєстровано 3868 законопроєктів, таким чином парламентарі від Київщини є серед авторів близько 13,7% від усіх ініціатив.

Найчастіше серед ініціаторів законопроєктів, з-поміж обранців від Київської області, фігурує Олександр Горобець, депутат є автором чи співавтором 99 законодавчих ініціатив. На другому місці з показником у 85 законопроєктів є Ольга Василевська-Смаглюк. На третьому з 78 ініціативами Олександр Дубінський. Анна Скороход є ініціаторкою в 76 випадках, Олег Дунда в 52, Валерій Колюх у 49 випадках, Микола Галушко в 46, Сергій Бунін в 39 та Микола Бабенко у 34, що є найнижчим показником серед його колег зі столичного регіону.

129 разів законодавчі ініціативи подавались спільно окремими мажоритарниками Київської області. Так, 2 рази серед ініціаторів виступали одразу по 6 народних депутатів. В законопроєкті 3039 - Проєкт Постанови про звільнення А.Ситника з посади Директора Національного антикорупційного бюро України – Сергій Бунін, Олександр Дубінський, Олег Дунда, Ольга Василевська-Смаглюк, Валерій Колюх та Олександр Горобець. Наразі документ досі опрацьовується в Комітеті. Іншим законопроєктом де було 6 ініціаторів з представників Київщини є 4650 – Проєкт Постанови про заходи, спрямовані на соціальний захист населення, у зв'язку з підвищенням цін (тарифів) на житлово-комунальні послуги. Співавторами даної ініціативи є Олександр Горобець, Сергій Бунін, Олег Дунда, Микола Галушко, Валерій Колюх та Ольга Василевська Смаглюк, дану постанову підписано.

В 6 випадках ініціаторами законопроєктів виступали одразу по 5 мажоритарників від Київської області, у 8 випадках по 4, в 9 по 3, та в 84 по 2. В решті 422 законопроєктах серед ініціаторів є хоча б один представник від Київщини.

У розрізі тематики законодавчих ініціатив, найпопулярнішим напрямком серед мажоритарників Київської області є законопроєкти, що стосуються «Економічної політики», сукупно парламентарі регіону присутні серед авторів таких ініціатив 181 раз. На другому місці за популярністю тематика «Галузевого розвитку» ініціаторами законопроєктів, що стосуються даної теми, мажоритарники області виступали сукупно 147 разів. Третім є напрям «Правова політика» з показником в 124. В законопроєктах тематики «Державного будівництва» обранці від Київської області є ініціаторами в 37 випадках, в «Гуманітарній політиці» в 30, в «Соціальній політиці» в 21, в напрямку «Безпека і оборона» – 17 разів. За тематикою «Міжнародні угоди» представники від Київщини є серед ініціаторів лише 2 рази. При цьому законопроєкт ініціатором якого є Анна Скороход – 0063-П - Проєкт Постанови про скасування рішення Верховної Ради України від 25 серпня 2020 року про прийняття Закону України проєкт Закону України "Про ратифікацію Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором і Кредитної угоди між Україною як Позичальником та Національним банком України як Агентом Позичальника та Європейським союзом як Кредитором (щодо отримання Україною макрофінансової допомоги Європейського Союзу у сумі до 1 мільярда 200 мільйонів євро)" – відхилено та знято з розгляду. А законопроєкт серед ініціаторів якого є Олег Дунда – 0095 - Проєкт Закону про денонсацію Угоди між Україною та Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України – наразі опрацьовується в Комітеті.

З усіх законодавчих ініціатив до розробки яких долучилися парламентарі від Київщини 61 були підписані Президентом і набули статусу Законів. У відсотковому співвідношенні, серед колег з області, найрезультативнішою, за кількістю ухвалених відносно поданих, законопроєктів є Ольга Василевська-Смаглюк. Парламентом було підтримано 18,8% державотворчих документів, серед ініціаторів яких була депутатка. На другому місці з показником 18,4% є Валерій Колюх, на третьому Сергій Бунін – 12,8%. Олександр Горобець має показник на рівні 12,1%, Микола Бабенко – 11,8%, Олег Дунда – 9,6%, Микола Галушко – 6,5%, Олександр Дубінський – 6,4%. Найрідше, як у відсотковому так і у фактичному значенні, ставали Законами ініціативи де авторкою чи співавторкою була Анна Скороход. Лише 2 документи, що становить 2,6% від поданих нею, набули статусу Законів.

Виступи з трибуни ВРУ

Єдиним з 9 депутатів мажоритарників Київської області, хто за 2 роки своєї каденції жодного разу не виступав з трибуни Верховної Ради України, є Олександр Горобець. Дещо більше ніж на 1 хвилину, а саме 61 секунду, виступав Валерій Колюх маючи 1 виступ. Майже вдвічі довше часу, маючи теж лише 1 виступ провів біля трибуни Микола Галушко – 2 хвилини та 5 секунд. Сергій Бунін приділив 3 своїм виступам 2 хвилини і 28 секунд. Загалом 5 хвилин та 49 секунд, протягом 6 виступів мав Олег Дунда. Майже втричі більше часу біля трибуни провів Микола Бабенко, 16 виступів депутата становили загалом 16 хвилин і 18 секунд. 59 разів брала слово Ольга Василевська-Смаглюк, на свої виступи вона загалом витратила 47 хвилин і 59 секунд, що є третім показником серед мажоритарників Київщини за тривалістю виступів і другим за кількістю. Дещо менше виступів, однак не часу на них, мав Олександр Дубінський, депутат брав слово 38 разів, що зайняло в нього 1 годину і 30 секунд. А лідеркою як за кількістю так і за тривалістю серед парламентарів від столичної області є Анна Скороход, котра мала за ці 2 роки 102 виступи загальною тривалістю в 2 години 2 хвилини і 25 секунд.