Народні депутати IX скликання обрані від Луганщини менш прихильно ставляться до законодавчих ініціатив Володимира Зеленського, ніж їхні колеги попереднього скликання до законопроєктів Петра Порошенка.  Політична сила Президента України Володимира Зеленського має більшість в законодавчому органі країни – Верховній Раді України і, це, звичайно, сприяє проходженню законопроєктів, поданих Президентом України. Але як саме депутати-мажоритарники Луганської області підтримують законопроєкти Президента України?

Минуло 2 роки з дня інавгурації Володимира Зеленського, який за результатами президентських виборів 2019 року в другому турі набрав більше 73% голосів виборців. ОПОРА Луганщина дослідила, які ініціативи реєстрував шостий Президент України та наскільки успішно за них голосували депутати-мажоритарники від Луганщини. Для наочності ці показники експерти ОПОРИ з Луганської області також порівняли з попереднім Президентом Петром Порошенком.

Нардепи-мажоритарники IX скликання: законопроєкти, виступи, відвідуваність

У парламенті нинішнього IX скликання Луганська область представлена 6 депутатами-мажоритарниками. Троє депутатів: Олександр Сухов, Сергій Вельможний, Сергій Шахов  представляють партію «Наш Край» та входять до депутатської групи «Довіра»,  одна депутатка Вікторія Гриб представляє партію «Опозиційний блок», ще один депутат Олексій Кузнєцов представляє партію «Слуга народа» та один депутат Олександр Лукашов представляє партію «Опозиційна платформа – За життя». Слід відзначити, що абсолютна більшість народних депутатів, а саме 5, була обрана вперше на виборах до ВР 2019 року. Слід відзначити також гендерну нерівність депутатського складу. З 6 депутатів, що представляють Луганщину, лише одна жінка: мажоритарниця  Вікторія Гриб, що обрана від партії «Опозиційний блок».

Лідером із законотворчої діяльності серед депутатів регіону можна вважати Сергія Вельможного, який подав аж 109 законопроєктів. На другому місці Олексій Кузнєцов із кількістю 75 законопроєктів. На третьому місці Олександр Сухов, на рахунку якого 65 законопроєктів. На четвертому місці – народна депутатка Вікторія Гриб, яка подала 63 законопроєкти. А п’ятий за кількістю поданих законопроєктів лідер партії «Наш край» Сергій Шахов, який розробив 57 проєктів законів. Найменше законопроєктів подав Олексій Лукашев, у послужному списку якого всього 53 законопроєкти.

З початку каденції до 25 травня 2021 року найбільш красномовним із депутатів від Луганщини виявився Сергій Шахов, один з лідерів партії «Наш край», який брав слово аж 254 рази. На другому місці зі значним відривом Вікторія Гриб, яка брала слово 83 рази. Згідно зі статистикою виступів Сергій Вельможний на третьому місці з 63 виступами. Четверте та п’яте місце посіли Олександр Лукашев (51 виступ) та Олександр Сухов (28 виступів). Найменше виступів у стінах Верховної Ради України було в Олексія Кузнєцова – лише 3 виступи.   

Абсолютним чемпіоном із відвідування є Олександр Сухов, який за 2 роки не пропустив жодного зі 188 засідань Верховної Ради України. А найменше з’являвся на засіданнях Олександр Лукашев, який пропустив 25 засідань, лише на одне засідання менше пропустив Сергій Шахов, який був відсутній на роботі 24 рази. Сергій Вельможний пропустив усього 6 засідань ВР, Вікторія Гриб та Олексій Кузнєцов пропустили по 9 засідань.

Голосування за президентські ініціативи

На останніх президентських виборах мешканці Луганщини віддали за чинного президента Володимира Зеленського у другому турі 89,44% голосів. На позачергових виборах народних депутатів України партію «Слуга народу» підтримало майже 29% виборців регіону. Але якщо говорити про голосування за ініціативи президента України Володимира Зеленського, то депутатський склад регіону, в більшості своїй голосував за президентські законопроєкти – у 70% голосували «за». У той же час майже в 5% випадків депутати від Луганщини голосували проти президентських ініціатив. Інші 25% припадають на відсутніх депутатів, тих хто утримався або не голосував.

За перші два роки роботи Володимир Зеленський зареєстрував 133 проєкти законів. При чому 18 з них були внесені у перший день роботи Верховної Ради ІХ скликання. Для порівняння, за відповідний період Петро Порошенко зареєстрував 81 законопроєкт, Віктор Янукович – 78, а Віктор Ющенко аж 128. Загалом, усі четверо президентів приділяли увагу трьом ключовим темам: міжнародним відносинам та угодам, правовій політиці, безпеці і обороні.

Якщо аналізувати голосування «проти», то найбільше таким чином проявляли своє ставлення до ініціатив Володимира Зеленського представники Луганської (4,8%), Львівської (4,7%) та Донецької областей (4,3%). Найбільше голосували «проти», представники партії «Опозиційна платформа – За життя»: Юрій Загородній – 20,8%, Олександр Качний – 20%, Василь Німченко – 18,4%, Олександр Лукашев – 18,4%, Олександр Колтунович – 17,6%, Анатолій Бурміч та Михайло Макаренко – по 16%, Григорій Мамка та Сергій Дунаєв – по 15,2%.

Якщо розглядати голосування депутатів-мажоритарників від Луганщини, то найбільше  голосували проти ініціатив Володимира Зеленського представники партії «Опозиційна платформа – За життя». Зокрема, Олександр Лукашев увійшов до п’ятірки лідерів за цим показником навіть на всеукраїнському рівні та посів 4 місце. Він лише 40 разів голосував «за» зі 133 законопроєктів (32% підтримки). Натомість найбільше підтримував президентські ініціативи саме представник партії «Слуга народу» Олексій Кузнєцов – 119 разів зі 133 (95%). Сергій Вельможний голосував за законопроєкти Президента Володимира Зеленського 104 рази (83%), Олександр Сухов – 101 раз (81%), Сергій Шахов – 85 раз (68 %), Вікторія Гриб – 76 разів ( майже 61% підтримки).     

За часів президентства Петра Порошенка існувала майже та ж сама картина голосування депутатів з Луганщини. Зокрема, по країні загалом рівень голосувань «за» менше 30% продемонстрували саме Донеччина (28,3%), Луганщина (27,2%) та Харківщина (24,2%). У той же час «проти» ініціатив Петра Порошенка так само найбільше голосували мажоритарники з Луганської (4%) та Донецької областей (3,1%).

На той час Луганська область була представлена 4 депутатами-мажоритарниками, а саме: Віталій Курило  (виборчий округ №113), Юлій Йоффе (виборчий округ №112), Сергій Дунаєв (виборчий округ №107), Євген Бакулін (виборчий округ №106). Найбільше голосував на підтримку законопроєктів Петра Порошенка Віталій Курило – 65 разів зі 101 (що становить 64%). У той же час депутати-мажоритарники від політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» майже не підтримували президентські законопроєкти. Зокрема, Юлій Іоффе голосував «за» лише 20 разів, Сергій Дунаєв – лише 18, а Євген Бакулін – лише 7 зі 101 поданого президентського законопроєкту.

Дослідження показало, що депутати-мажоритарники від Луганщини в переважній більшості під час каденції як 5-го так і 6-го Президентів не схильні були підтримувати президентські законодавчі ініціативи. У той же час, незважаючи на це і Володимир Зеленський, і Петро Порошенко протягом перебування на посаді Президента загалом мали необхідну підтримку депутатського корпусу Верховної Ради для схвалення їхніх законодавчих ініціатив і без підтримки переважної більшості народних депутатів від Луганщини.