Народні депутати 9 скликання, що були обрані в Чернівецькій області, краще підтримують ініціативи, що реєструє президент Зеленський, аніж свого часу підтримували ініціативи Порошенка.

Два роки тому відбулася інавгурація Володимира Зеленського, який був обраний із рекордною підтримкою в 73,22% виборців у другому турі. ОПОРА дослідила ініціативи, зареєстровані шостим Президентом України та як за них голосував парламент у перші два роки каденції, а також порівняли ці показники із попереднім Президентом – Петром Порошенком.

Президент Зеленський був висунутий політичною партією «Слуга народу», яка також була учасником позачергових виборів до Верховної Ради 2019 року. За результатами парламентських виборів Чернівецька область отримала у IX скликанні чотирьох народних депутатів обраних за мажоритарною системою: Олена Лис (округ №201), Валерій Божик(округ №204), Максим Заремський (округ №202) та Георгій Мазурашу (округ №203). 

Окрім них, ще декілька депутатів родом із Чернівецької області були обрані до парламенту за партійними списками. Від партії «Слуга народу»: Олег Марусяк, Оксана Гринчук, Володимир Козак, Максим Павлюк, а також Михайло Папієв від партії «Опозиційна платформа – За життя». Втім на сайті Верховної Ради місце проживання в Чернівцях вказане лише в Оксани Гринчук. Усі вищезгадані депутати входять до міжфракційного об’єднання «Буковина», головою якого є Валерій Божик, обраний у 204 окрузі.

Варто зазначити, що склад депутатів Верховної Ради обраних за мажоритарною системою голосування в Чернівецькій області оновився повністю, адже депутатами 8 скликання були Микола Федорук (округ №201), Рибак Іван (округ №202), Тіміш Григорій (округ №203) та Максим Бурбак (округ №204).

Рівень підтримки законодавчих ініціатив Президента окремими депутатами

Декілька параметрів впливало на дослідження активності депутатів двох скликань, а саме: присутність під час голосування, голосування за чи проти ухвалення законопроєкту, не участь в голосуванні та утримання від прийняття рішення. 

Представники від Чернівецької області, як 8 так і 9 скликань, в більшості підтримували ініціативи Президентів. За ініціативи Зеленського “за” проголосували 458 разів, що складає більше 91% від усіх голосувань, а це другий найвищий результат серед усіх регіонів України. Відсутніми були лише 28 разів, утримались та не голосували по 7 разів. Примітно, що жоден народний депутат за два роки каденції не проголосував “проти” законопроєктів Зеленського.

Пропускали голосування лише двоє народних обранців – Олена Лис та Валерій Божик – по 14 разів. Вони ж найбільше разів не голосували – 4 та 2 рази відповідно. Найчастіше підтримував ініціативи президента Георгій Мазурашу – 123 рази, що складає 98%. І лише два рази даний народний депутат “утримався”. Максим Заремський також значною мірою підтримував президентські законопроєкти – 122 голосування “за”. Примітно, що двоє «найактивніших» депутатів не були відсутніми на жодному із голосувань.

Представники Чернівецької області також активно підтримували ініціативи Президента Порошенка. Загалом “за” проголосували 345 разів, що складає 85% та також є другим найкращим результатом серед усіх регіонів України. Найактивнішим прихильником був Григорій Тіміш від фракції «БПП «Солідарність» (91% голосувань “за”) та Максим Бурбак від політичної партії «Народний фронт» (88% голосувань “за”). Ці ж депутати були відсутніми на найменшій кількості голосувань – 2 та 4 відповідно. Жоден із представників області також не проголосував проти якоїсь із ініціатив Президента. Найчастіше не голосував за президентські ініціативи Іван Рибак, обраний від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» – 13 разів, що складає 13%.

Згадки нардепів із Буковини про ініціативи Президента у соціальних мережах

Переважно депутати 9 скликання від Чернівецької області згадують про підтримку тих чи інших ініціатив Президента: законопроєктів, програми або інших активностей. 

Для прикладу депутат від 203 округу Георгій Мазурашу наприкінці березня писав про підтримку законопроект щодо податкової амністії («нульової декларації»).

Олена Лис та Валерій Божик у квітні цього року поширювали звернення Президента Зеленського стосовно ситуації на Сході України.

Доволі високу активність видно і на сторінці Максима Заремського, який поширює дописи президентської програми «Велике будівництво», а також пише про поїздки Президента на важливі міжнародні переговори. 

Троє народних депутатів написали про відвідини Президентом Зеленським Чернівецької області. 

Отже, не зважаючи на повне оновлення депутатів, обраних від Чернівецької області, помітно, що обидва президенти мали достатній рівень підтримки в перші два роки своєї каденції. Адже підтримка обох президентів депутатами від Буковини показує один із найкращих результатів серед усіх інших регіонів України.