20 травня 2021 року виповнилося 2 роки з моменту інавгурації 6 Президента України Володимира Зеленського. До цієї дати ми вирішили дослідити як народні депутати-мажоритарники Київської області підтримують законодавчі ініціативи гаранта конституції та порівняти ці показники з аналогічними в 5 Президента України Петра Порошенка.

Останні два склади парламенту України обирались на позачергових виборах, у 2019 та 2014 роках. Обидва рази за однаковою, змішаною виборчою системою, котра передбачала, що 225 депутатів обираються в загальнодержавному багатомандатному окрузі за виборчими списками від політичних партій, а інші 225 — за мажоритарною системою в одномандатних округах. В той час як рівень підтримки ініціатив Президента є радше дослідженням національного рівня, їх підтримка депутатами мажоритарниками, може показати тенденції в регіонах. Київська область має 9 одномандатних виборчих округів. Межі яких лишились не змінними під час обох виборчих кампаній. 

Як розподілялись електоральні вподобання у 2014 та 2019 роках

На позачергових парламентських виборах 2014 року, на 9 ОВО округах Київської області, представники президентської політичної сили «Блок Петра Порошенка «Солідарність», здобули перемогу в 3 ОВО, а саме Руслан Сольвар в ОВО №91, Віталій Гудзенко в ОВО №92 та Павло Різаненко в ОВО №97. Крім них Київщина обрала ще 3 самовисуванців: серед яких Олександр Онищенко в ОВО №93, Ярослав Москаленко в ОВО №96, Сергій Міщенко в ОВО №98, 2 представників політичної партії «Народний Фронт»: Віктор Романюк в ОВО №94, Михайло Гаврилюк в ОВО №95 та 1 представника від політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Свобода» - Олександра Марченка в ОВО №90.

Натомість у 2019 на позачергових парламентських виборах, мешканці Київщини майже одностайно підтримали в одномандатних виборчих округах представників партії 6 Президента України Володимира Зеленського «Слуга Народу». Так у 8 з 9 округів було обрано депутатами висуванців від «президентської» політичної сили. В ОВО №91, №92, №93, №94, №95, №96, №97 та №98 перемогу здобули Олег Дунда, Валерій Колюх, Анна Скороход, Олександр Дубінський, Олександр Горобець, Ольга Василевська-Смаглюк, Микола Галушко та Сергій Бунін відповідно. Лише в ОВО №90 депутатом став Микола Бабенко, котрий балотувався від політичної партії «Біла Церква Разом». 

Одномандатний виборчий округ

Обрано народним депутатом у 2014 році

Обрано народним депутатом у 2019 році

Прізвище та ім’я

Суб’єкт висування

Прізвище та ім’я

Суб’єкт висування

90

Олександр Марченко

ВО «Свобода»

Микола Бабенко

«Біла Церква Разом»

91

Руслан Сольвар

«Солідарність»

Олег Дунда

«Слуга Народу»

92

Віталій Гудзенко

«Солідарність»

Валерій Колюх

«Слуга Народу»

93

Олександр Онищенко

Самовисування

Анна Скороход

«Слуга Народу»

94

Віктор Романюк

«Народний Фронт»

Олександр Дубінський

«Слуга Народу»

95

Михайло Гаврилюк

«Народний Фронт»

Олександр Горобець

«Слуга Народу»

96

Ярослав Москаленко

Самовисування

Ольга Василевська-Смаглюк

«Слуга Народу»

97

Павло Різаненко

«Солідарність»

Микола Галушко

«Слуга Народу»

98

Сергій Міщенко

Самовисування

Сергій Бунін

«Слуга Народу»

Результати парламентських виборів та здобутки представників президентських партій, можуть свідчити про підтримку політичної сили виборцями, втім ми вирішили дослідити як вже обрані парламентарі підтримували ініціативи президентів. 

Рівень підтримки законодавчих ініціатив Президента на національному та обласному рівні

Законодавча ініціатива це звернення суб'єкта котрий наділений відповідним правом до Верховної Ради України стосовно прийняття нового закону або внесення в змін чи припинення чинності до діючого закону. Відповідно до статті 93 Конституції України суб’єктами законодавчої ініціативи в нашій державі є:

  1. Президент України;
  2. Народні Депутати України;
  3. Кабінет Міністрів України.

Більшість законопроектів в Україні подається саме народними депутатами, втім частина все ж йде і від Президента. Тому для того аби з’ясувати рівень підтримки парламентарів Київщини до очільника держави, ми підрахували як вони голосують за той чи інший законопроект поданий Президентом. Загалом за перші два роки своєї каденції Петро Порошенко скористався своїм правом законодавчої ініціативи 81 раз, в той час як за ініціативи Володимира Зеленського було подано 133 законопроекти. В обох президентів більше половини ініціатив були підтримані парламентом. Голосуючи за законопроект, народний депутат, може віддати свій голос «За», «Проти» або «Утриматись» крім того депутат може бути відсутній на сесії або не брати участі в голосуванні, таким чином з 5 опцій лише одна дозволяє підтримати законопроект, голосування «За». На загальнодержавному рівні підтримка ініціатив Петра Порошенка народними депутатами становила 60.1%, у Володимира Зеленського цей показник є вищим і становить 68.1%. Якщо ж враховувати виключно депутатів мажоритарників Київської області, то підтримка ініціатив президентів становила 57.9% в Петра Порошенка та 67% у Володимира Зеленського. 

За перші два роки каденції про рівень підтримки ініціатив Президента можуть свідчити і голосування «проти», котре не є популярним серед українських парламентарів оскільки є ще 3 опції як не підтримати законопроект і при цьому не голосувати проти нього. Тому таке голосування зазвичай відбувається з якоїсь принципової позиції народного депутата або політичної сили котра знаходиться в опозиції. Тож до другої річниці з дня набуття повноважень Президента України проти ініціатив Петра Порошенка депутати проголосували 412 разів, що становить 1% з усіх голосувань за законопроекти подані президентом, а проти ініціатив Володимира Зеленського 1170 разів або 2.3% від усіх голосувань. Втім якщо брати до розрахунку лише Київську область то ці дані суттєво відрізнятимуться від загальнонаціональних. Так проти ініціатив Петра Порошенка, мажоритарники Київщини, голосували 8 разів, серед яких 7 Олександр Марченко та 1 Михайло Гаврилюк а проти ініціатив Володимира Зеленського 1 раз – Анна Скороход. 

Рівень підтримки законодавчих ініціатив Президента в розрізі окремих депутатів

За перші два роки своєї каденції найбільший рівень підтримки законодавчих ініціатив, серед депутатів мажоритарників Київщини, Петро Порошенко отримав від Михайла Гаврилюка, парламентар голосував «За» законопроекти подані президентом в 90% випадків найменшим же був рівень підтримки від Олександра Онищенка – 17% випадків. Втім слід зазначити, що такий низький рівень підтримки ініціатив президента Олександром Онищенком пов’язаний в першу чергу з тим, що той не брав участь в більшості голосувань протягом своєї каденції - відсутній в 50.5% голосувань за ініціативи Президента. Адже у 2016 році проти депутата було порушено кримінальну справу зі звинуваченням в корупції після чого він покинув Україну. Якщо не враховувати Олександра Онищенка, то найнижчий рівень підтримки Петро Порошенко Отримував від Ярослава Москаленка – 45%, котрий як і Онищенко балотувався шляхом самовисування і після отримання мандату увійшов до депутатської групи «Воля Народу». Всі решта парламентарів Київщини підтримували ініціативи Петра Порошенка більш як на 50%. Віктор Романюк – 54%, Віталій Гудзенко – 56%, Олександр Марченко – 56%, Сергій Міщенко – 58%, Руслан Сольвар – 65%, Павло Різаненко – 79%. 

За аналогічний термін перебування на посаді, показник підтримки Володимира Зеленського народними депутатами Київщини в середньому є вищим ніж в його попередника. Так 8 з 9 депутатів підтримують ініціативи Президента більш як на 60%. Нижчий показник має лише Олександр Дубінський котрий підтримував Президента приблизно у 15% голосувань. Як і у випадку Олександра Онищенка, низька підтримка голосувань за президентські законопроекти Дубінського випливає з його відсутності в сесійній залі Верховної Ради України. Так депутат пропустив голосування стосовно 68 законопроектів поданих Зеленським, що становить 54.4%. Цікавим є той факт, що низька підтримка від Олександра Дубінського спостерігалась ще до того як його було виключено з фракції політичної партії «Слуга Народу» на початку 2021 року. Крім Дубінського найнижчу підтримку Володимир Зеленський отримує від Миколи Бабенка – 61%, єдиного парламентаря Київщини котрий обрався не від президентської політичної сили. По 62% підтримки ініціативи глави держави отримують від Анни Скороход та Миколи Галушка. При цьому Анна Скороход була першою серед парламентарів кого виключили з фракції «Слуги Народу» і нині входить до складу депутатської групи «За Майбутнє», а Микола Галушко восени 2020 року, під час кампанії місцевих виборів публічно звинувачував в корупції обласний осередок своєї партії очільником котрого на той час був вже згаданий Олександр Дубінський. Рівень підтримки ініціатив Володимира Зеленського рештою депутатів є наступним: Олег Дунда – 68%, Ольга Василевська-Смаглюк – 73%, Олександр Горобець – 83%, Сергій Бунін – 83%, Валерій Колюх – 95%.