Переважна частина народних депутатів, пов'язаних із Сумщиною, належать до президентської партії “Слуга народу”, а законодавчі ініціативи шостого президента Володимира Зеленського мають високий рівень підтримки депутатів, обраних від Сумської області, який перевищує показники попередніх президентів. 

У рамках парламентського моніторингу ми проаналізували рівень підтримки законодавчих ініціатив президента вісьмома депутатами, які пов'язані із Сумщиною. Шестеро з них (Тетяна Рябуха, Ігор Васильєв, Ігор Молоток, Максим Гузенко, Андрій Деркач та Микола Задорожній) обрані за одномандатними виборчими округами і ще двоє (Михайло Ананченко та Артем Ковальов) пройшли за виборчими списками партії. 

Загалом, з восьми народних депутатів поточного скликання Ради, так чи інакше пов’язаних з Сумщиною, шестеро обрані від партії “Слуга народу”, а ще двоє (Андрій Деркач та Ігор Молоток) є політичними “старожилами”, які вже протягом кількох скликань представляють свій округ у Верховній Раді.  75 % (шестеро з восьми) депутатів Сумщини пов'язані з  президентською політичною силою та переважно підтримують висунуті ним ініціативи.

Для порівняння, у попередньому скликанні Ради двоє депутатів-мажоритарників (тобто 33 %) представляли Блок Петра Порошенка (Микола Лаврик та Олександр Сугоняко) і один (Олег Медуниця) – «Народний Фронт», який перебував з БПП у коаліції. По одному депутату були обрані від групи «Воля народу» (Ігор Молоток), ВО «Батьківщина» (Владислав Бухарєв) та як позафракційний (Андрій Деркач). До слова, у VІІ скликанні Верховної Ради лише один депутат-мажоритарник від Сумщини (Олександр Волков) представляв президентську на той момент політичну силу - Партію Регіонів. 

Серед депутатів-мажоритарників найбільшою “дисциплінованістю” може похвалитись обраний від  158 виборчого округу Ігор Васильєв - він підтримав майже 98% ініціатив президента. Також депутат переважно підтримує позицію фракції “Слуга народу” (за даними платформи rada4you.org лише у 10% випадків він голосував у розріз з позицією більшості депутатів фракції). Ігор Васильєв був відсутній під час одного голосування та утримався під час двох голосувань за ініційовані президентом законопроєкти (№ 3760 про державну підтримку інвестиційних проектів та  № 3711 про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування).  Депутат не проголосував проти жодного запропонованого президентом законопроєкту. 

Дещо меншою підтримкою президентських ініціатив відзначилась обрана від 157 виборчого округу Тетяна Рябуха - вона висловилась “за” у 88,8% голосувань щодо них.  Під час 10 голосувань (8%) депутатка була відсутня, а в 4 випадках не голосувала (2,4%) або утрималась (0,8%). Тетяна Рябуха також не проголосувала проти жодного із ініційованих президентом законопроєктів. Проте показник голосувань “проти фракції” у депутатки вищий - вона у 26% випадків виступала проти позиції більшості членів своєї фракції.  Тетяна Рябуха також активно адвокувала деякі ініціативи президента, наприклад - “Велике будівництво”. Зокрема, депутатка опікується відновленням комплексу історичних споруд у центрі Сум (так званої Садиби Харитоненка), ремонтом доріг в обласному центрі тощо. Балотуючись на посаду міського голови Суму восени 2020 року, депутатка підкреслювала свою приналежність до команди президента та підтримувала розпочаті ним проєкти. Серед таких варто звернути увагу на ремонт центральної вулиці обласного центру, на який Тетяна Рябуха обіцяла “знайти” кошти у державному бюджеті, у разі, якщо їх не виділять з міського.

Такий самий відсоток голосувань за “президентські” законопроєкти показує і обраний за списком партії “Слуга народу” Михайло Ананченко.  Лише на 14 голосуваннях депутат був відсутній (6,4%), не голосував (2,4%) чи утримався. Проти законодавчих ініціатив президента Михайло Ананченко не голосував жодного разу, проте у 9,7% випадків висловився проти позиції фракції. Депутат також активно долучається до інформування виборців про позицію партії та президента, та звітується про результати голосування за особливо “гучні” президентські ініціативи, як, наприклад, закон про народовладдя через всеукраїнський референдум.  

Подібну динаміку голосування за президентські законопроєкти демонструє також обраний від одномандатного виборчого округу № 162 Микола Задорожній. У 88% випадків депутат підтримав ініціативи Глави держави, на 16 голосуваннях був відсутній (3,2%), утримався (1,6%) або не голосував (7,2%).  Микола Задорожній так само не виступив проти жодного із законопроєктів президента, але в 17% випадків голосував проти фракції. 

Депутат від 161 виборчого округу Максим Гузенко підтримав 80,8% законодавчих ініціатив президента. Як і інші депутати з фракції “Слуга народу”, Максим Гузенко не висловився проти жодного з президентських законопроєктів, проте 15 разів (12%) був відсутній, а в 9 - не голосував (6,4%) або утримався (0,8%). Депутат переважно голосує разом із фракцією, і лише у 14% випадків їх позиції не співпали. Так само депутат активно інформує виборців про президентські ініціативи, звертаючи особливу увагу на “Велике будівництво”. Зокрема, у фокус його уваги потрапили ремонтні роботи доріг на Сумщині, мостового перекриття, інші заходи з облаштування доріг тощо.

Найменший серед пов'язаних з Сумщиною представників фракції “Слуги народу” відсоток підтримки ініціатив президента продемонстрував обраний за партійним списком однойменної партії Артем Ковальов. Лише у 76,8% випадків депутат голосував за законопроєкти президента, натомість 15 разів він не голосував (12%), 12 разів був відсутній (9,6%) і двічі утримався (1,2%). Депутат також голосував проти позиції фракції у 21% випадків

Закономірно меншу підтримку отримують президентські законопроєкти серед депутатів, які не належать до фракції “Слуги народу”. Так, обраний за одномандатним виборчим округом № 160 Ігор Молоток проголосував за президентські ініціативи лише у 44% випадків.  Натомість, на 20% голосувань за законопроєкти Глави держави він був відсутній, а в решті випадків  утримався (10,4%) або не голосував (25,6%).  Так само Ігор Молоток порівняно часто голосує проти власної фракції “За майбутнє” - у 38 % випадків. Проте, депутат також жодного разу не висловився проти ініціатив президента. 

Єдиний з депутатів Сумської області, хто не підтримав запропонованих президентом законопроєктів - обраний за округом № 159 Андрій Деркач. Депутат голосував проти закону про ратифікацію Меморандуму про взаєморозуміння між Україною як Позичальником та Європейським Союзом як Кредитором. У 4,8 % випадків Андрій Деркач підтримав президентські ініціативи і в такій же кількості випадків утримався. У решті ситуацій під час голосування за президентські законопроєкти депутат був відсутній (48% випадків) чи не голосував (41,6% випадків). 

У середньому президентські ініціативи мають серед депутатів, пов'язаних із Сумщиною, доволі високий рівень підтримки - 71,25%. При цьому серед депутатів президентської фракції цей рівень ще вищий - 85,4%. Якщо ж говорити про депутатів-мажоритарників Сумщини, то президентські законопроєкти отримали від них у середньому 67,4% позитивних голосувань.

Попереднє скликання парламенту не було настільки ж лояльним до законопроєктів, запропонованих п'ятим президентом. Так, найбільший відсоток підтримки ініціативам Глави держави показав обраний за округом № 157 від партії “Народний фронт” Олег Медуниця - він проголосував за  82,2% президентських законопроєктів.  Обрані від Блоку Петра Порошенка за округами № 161 Микола Лаврик та № 158 Олександр Сугоняко показали, відповідно, 78,2% та 74,4% підтримки. Працюючи в Раді попереднього скликання, Ігор Молоток підтримав 49,5% президентських ініціатив, а Андрій Деркач - 12,9%.  Нарешті, Владислав Бухарєв, обраний від виборчого округу № 162, проголосував за 46,5% президентських законопроєктів. Примітно, що протягом перших двох років роботи п’ятого президента, жоден із депутатів Сумщини не голосував проти його ініціатив. 

Серед депутатів своєї фракції, обраних від Сумщини, протягом перших двох років своєї роботи п'ятий  президент отримав підтримку у середньому на рівні 76,25%. При цьому, у середньому депутати від Сумської області підтримали 57,3% законодавчих ініціатив президента. 

Отже, законопроєкти, внесені шостим президентом користуються вищим, порівняно з попередніми президентами, середнім рівнем підтримки як з боку президентської фракції, так і від депутатів-мажоритарників Сумщини.