Майже 9 мільйонів гривень – саме стільки Верховна Рада виплатила з бюджету на забезпечення діяльності 13 мажоритарників та 8 списочників Харківщини. Найбільше – 5 мільйонів 860 тисяч на зарплатню, найменше – на компенсацію відряджень помічників-консультантів. Жоден народний депутат з Харківщини не отримував компенсації за утримання приймальні та телефонні розмови. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала скільки виплатили нардепам  за період  з серпня 2019 року до  березня 2020 року включно.

Кошторисом Верховної Ради передбачені наступні видатки на забезпечення діяльності народних депутатів:

  • заробітна плата народних депутатів;
  • компенсація проїзду Україною;
  • витрати на транспорт в межах Києва;
  • витрати на міжміські телефонні розмови;
  • відрядження помічників-консультантів;
  • утримання приймалень;
  • оренда житла.

За період з серпня 2019 по березень 2020 року включно жоден з народних депутатів Харківщини не скористався можливістю отримати компенсацію за оренду приміщень для приймалень та міжміських телефонних дзвінків. Найбільшу частку витрат склала  заробітна плата.

Депутати-мажоритарники: хто отримав найбільше?

Лідером за загальним показником витрат на одного народного депутата став Євген Пивоваров. Депутат отримав 517 тисяч гривень виплат та компенсацій з державного бюджету. Серед харківських депутатів він також має найвищу зарплатню: з усіма надбавками та преміями загальна сума з серпня по березень склала 328 тисяч гривень.

Найменше виплат з державного бюджету отримав народний депутат Олексій Красов – 253 тисячі гривень. Це його заробітна платня, більше компенсацій нардеп не отримував. З харківських мажоритарників він єдиний, хто не скористався можливістю компенсації витрачених коштів за проїзд Україною.

4 депутати-мажоритарники не отримували від держави компенсації за оренду житла. Це Олександр Бакумов, Олександр Фельдман, Дмитро Шенцев та Олексій Красов. Також виплати за користування транспортом в межах Києва не отримали Олександр Фельдман, Дмитро Шенцев, Олександр Літвінов та Олексій Красов.

Опцією компенсації витрат на відрядження помічників-консультантів користувались 3 народних депутатів-мажоритарників: Марія Мезенцева – загальна компенсація 893 гривні, Юрій Здебський та Дмитро Любота - 4740 гривень компенсації кожному.

 

Виплати депутатам-списочникам

Серед депутатів-списочників найбільшу суму виплат отримав народний депутат Олег Бондаренко – 487 тисяч гривень. Проте, найвища заробітна платня за серпень-березень у Федора Веніславського, з  усіма надбавками та преміями вона склала 303 тисячі гривень.

Найменшу суму компенсацій та виплат отримав депутат-списочник Віталій Данілов – 261 тисячу гривень. Як Олексій Красов серед мажоритарників, так Віктор Данілов єдиний із депутатів-списочників від Харківщини не отримав виплат з держбюджету за проїзд Україною, а також не користувався іншими компенсаціями, а отримав лише зарплатню.

3 депутати-списочники отримували компенсації за проїзд в межах Києва: Павло Сушко – майже 17 тисяч гривень, Петро Павловський – 2 тисячі гривень та Олег Бондаренко – 400 гривень.

2 депутати скористалися опцією компенсації витрат за відрядження своїх помічників: Олег Бондаренко отримав 2,5 тисячі гривень, а Павло Сушко – 2 тисячі.

Кошти на оренду житла з державного бюджету не отримували Павло Сушко та Віталій Данілов.

Довідково: Підготовку матеріалу здійснено в рамках проєкту «Депутат від А до Я», що є частиною Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.