Робоча група, яка працює над законопроектом про політичні партії, хоче спростити процес реєстрації політичних партій. Однак діяльність партій має засвідчити, що партія є активною і може виступати активним учасником виборчих процесів.

Про це в ефірі програми ОПОРИ «Депутатський день» розповіла народна депутатка, спеціалістка з розробки ідеологій, програм та стратегій розвитку партій Вікторія Подгорна.

 За її словами закон про партії, прийнятий у 2000 році, врегулював багато питань щодо політичних партій, відділивши їх від громадських організацій, однак дослідження показують, що він не дуже працює. Зокрема, потрібно поставити ключові принципи, як публічність статутів політичних партій та внутрішньопартійна етика.  

«Нам потрібен блок, який прописує всі ці функції політичних партій, які вони повинні виконувати. Наприклад, ми говоримо про організаційні засади політичних партій. Тобто вони мають виконувати функцію представництва, повинні бути прописані в Статуті органи, які відповідають за постійну роботу з виборцями. Щоб представляти, потрібно, щоб хтось з цим працював. По-друге, є питання не просто етики, а внутрішніх правил всередині партії. Ми вважаємо, що потрібен такий етичний кодекс для партій, до нього приходять не всі, але багато партій у світі приходять до етичного кодексу. Регулювати відносини між членами партії, між керівництвом партії, комунікації, які здійснюються всередині партії на різних осередках. Плюс внутрішньопартійна демократія – це завжди взаємодія між центральними органами і осередками, тому що ми знаємо з досвіду українських партій, що більшість питань вирішуються на центральному рівні. І не тільки звичайні партійці, а й осередки партій не сильно впливають на ключові рішення. Наприклад, формування списків партій на вибори. І на центральному рівні вирішується, хто піде в обласну раду чи місцеву раду. Це абсолютно ненормальна ситуація для, наприклад, країн Європи. Тому всі ці питання треба врегульовувати», - зазначила Підгорна.

Вона також додала, що важливим є питання внутрішньопартійної демократії, як примаються рішення і як обирається керівництво партій, чи ці рішення є недискримінаційними відносно віку і статі.

«Крім того, ми взагалі хочемо лібералізувати створення політичних партій. Ми хочемо багато врегулювати того, чого не було, але сама реєстрація повинна бути спрощена. От уявіть собі, 10 тисяч підписів необхідно в 2/3 територіально-адміністративних одиницях України. Тобто це дуже багато, враховуючи те, що там ще Крим є, який ми не контролюємо, там неможливо зібрати ці підписи. Тому треба спростити. Але сама діяльність партій повинна засвідчити, що ця партія є активною і може виступати як активний учасник виборчих процесів. Так званий активний список партії. Тобто, ми пропонуємо, щоб були партії двох типів. Ми не можемо їх закривати штучно, ми не можемо обмежувати добровільний вибір громадян, які хочуть створити партію. Але партії повинні показувати, що вони партії, а не клуби по інтересах або клуби одного лідера. Тобто вони повинні постійно працювати зі своїми членами, щоб потім ті члени працювали з суспільством. І повинно бути два списки – активний, які беруть участь у виборах, і пасивний, коли партія, скажімо так, залишається на клубному рівні, тобто це менше, ніж 2 тисячі членів. Ми хочемо, щоб створювали партію 200 людей фактично, які будуть реально зареєстровані, як члени цієї партії. І через рік від партії вимагається мати 2 тисячі членів і в 1/5 територіальних одиницях були осередки партій. Це говорить про те, що партія наростила мускули і справді хоче брати участь у виборах чи на місцевому, чи на регіональному, чи на національному рівнях. Ніхто не може заборонити партію, якщо вона не хоче сильно розвиватися на даному етапі, вона може залишатись на рівні 200-300 людей, але вона не має права потім брати участь у виборах. Тому що вона не представляє достатню кількість виборців. Ми заміняємо процедуру необхідності збирати 10 тисяч підписів. Ми знаємо, як вони збирались, як багато у нас партій. На сьогоднішній момент до того, як Мінюст почав «чистити» партії і 40 партій в результаті знаходяться на етапі відміни реєстрації, було 385 партій. Тобто як збирались ці списки, ми розуміємо. Була процедура перекупки партій. Ми не хочемо, щоб ця процедура продовжувалась і хочемо це спростити. Для того, щоб це була насправді партія, ми повинні її розвивати і стимулювати», - сказала депутатка.

Вікторія Подгорна також зазначила, що закон про політичні партії є одним з найважливіших законопроектів конституційного рангу, оскільки від того, як працюють політичні партії, залежить і те, якою є політика урядів чи коаліцій.