Народні депутати Олександр Куницький, Євген Пивоваров та Олександр Літвінов стали лідерами у відвідуваності профільних комітетів серед мажоритарників протягом серпня 2019 – березня 2020 року. Відмінниками у відвідуваності серед депутатів-списочників є Олег Бондаренко та Петро Павловський. Народні депутати, обрані за списками партій, реєструють більше проєктів законів, що стосуються сфери відання комітетів, до складу яких вони входять.

Комітети Верховної Ради: законодавчі засади функціонування

Комітет – це робочий орган парламенту, що складається з депутатів, та на який покладені функції попереднього обговорення, підготовки висновків, рекомендацій та пропозицій до проєктів законів та інших правових актів, які виносяться на розгляд парламенту.

Під час роботи в комітетах парламенту народні депутати беруть участь у розробці та перегляді законодавства відповідно до сфери своєї компетенції та профілю комітету, а також готують проєкти законів для розгляду на пленарних засіданнях.

Обов’язки та завдання комітетів регулюються Законом України «Про комітети Верховної Ради України». Згідно з розділом ІІІ цього Закону, комітети наділені широкими контрольними повноваженнями. Серед них є функції аналізу державних та місцевих органів влади та державних установ, надання допомоги в імплементації національних програм, направлення запитів до Президента України, взаємодія з Рахунковою палатою та ін.

Присутність на засіданнях комітетів є прямим обов’язком народних депутатів. Зазвичай другий тиждень кожного календарного місяця призначений для роботи в комітетах, тимчасових спеціальних комісіях і тимчасових слідчих комісіях та депутатських фракціях (депутатських групах). Це встановлено Законом України «Про Регламент Верховної Ради України», а також Законом України «Про статус народного депутата». Тобто, на роботу депутатів в комітетах відводиться не менше, ніж 25% робочого часу депутата.

Верховна Рада IX скликання налічує 23 комітети. Народні депутати Харківщини (як мажоритарники, так і обрані за партійним списком) входять до складу 11 комітетів. Найбільше народних обранців, що представляють інтереси Харківщини, в Комітеті з питань правоохоронної діяльності (Олександр Куницький, Олександр Бакумов, Віталій Данілов) та Комітеті з питань екологічної політики та природокористування (Олександр Фельдман, Олег Бондаренко, Павло Якименко). Серед народних обранців Харківщини до складу жодного комітету не входить Дмитро Шенцев - позафракційний депутат, обраний у 176 виборчому окрузі.

Активність мажоритарників Харківщини в профільних комітетах: відвідуваність та законотворення

Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, наскільки дисципліновано народні депутати відвідують засідання комітетів, до складу яких входять. У підсумковій оцінці враховані дані відвідуваності комітетів із початком каденції Ради IX скликання до березня 2020 року включно. Кількість засідань у кожному комітеті за той самий період відрізняється, тому показник присутності, наведений в графіку, вираховувався у межах кожного комітету окремо. Дані щодо відвідуваності комітетів були отримані з веб-сайту відповідного комітету. На жаль, не всі комітети оприлюднюють на власних ресурсах протоколи засідань або статистику відвідуваності депутатів. Так, показники відвідуваності депутатів, що входять до складу Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки відсутні через те, що комітет не оновлює власний веб-сайт. Громадянська мережа ОПОРА звертає увагу на те, що систематичне ведення веб-сайтів є показником підзвітності та прозорості роботи відповідних комітетів.

Протягом досліджуваного періоду всі засідання профільного комітету відвідали Олександр Куницький, Євген Пивоваров та Олександр Літвінов. Олександр Бакумов пропустив  одне засідання комітету за поважною причиною (був у відрядженні). 

Слід зазначити, що більшість депутатів сумлінно відвідує засідання комітетів. Так, середній показник відвідуваності становить 86%.

Найменше засідань профільного комітету відвідав мажоритарник Олександр Фельдман – 56% або 14 з 25 засідань. Одне засідання депутат пропустив за поважною причиною.

Оскільки одним з основних критеріїв членства депутата в певному комітеті мають бути саме професійні навички та компетенції депутата, які відповідають предмету відання його комітету, Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала підхід депутатів до їхньої роботи стосовно підготовки законопроєктів до свого та чужих комітетів. Варто зазначити, що під час аналізу враховувалися кількість законопроєктів, які підготував народний депутат самостійно або у співавторстві з іншими депутатами і де комітет, до складу якого входить депутат, визначено як головний, що займається розробкою відповідного законопроєкту.

Серед депутатів-мажоритарників Харківщини найбільше законопроєктів, які стосуються сфери відання комітету, у якому працює депутат, підготував Олександр Бакумов – 17 відповідних проєктів. Мажоритарник є головою підкомітету з питань кримінального законодавства та протидії злочинності Комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності. Загалом депутат зареєстрував 29 проєктів законів, 17 з яких відносяться до профільного комітету, а 12 - до інших.

4 народні депутати не підготували жодного законопроєкту, що стосується сфери відання комітетів, у складі яких вони працюють. Це Марія Мезенцева та Дмитро Любота – Комітет з питань інтеграції України з Європейським Союзом, Олександр Куницький – Комітет з питань правоохоронної діяльності та Олексій Красов – Комітет з питань антикорупційної політики. Однак, зазначені депутати мають високі показники реєстрації законопроєктів до непрофільних комітетів. Так, зокрема, Дмитро Любота є лідером з мажоритарників Харківщини щодо кількості зареєстрованих проєктів законів – 30 проєктів. Марія Мезенцева від початку каденції і до березня включно зареєструвала 17 законопроєктів.

Як працюють в комітетах депутати, обрані за партійними списками

Депутати, що обрані за партійними списками, в цілому також мають високі показники відвідуваності комітетів. Середній показник відвідуваності становить 86%.

Найбільш сумлінно засідання профільних комітетів відвідували депутати-списочники Олег Бондаренко та Петро Павловський. Обидва депутати відвідали всі засідання комітетів, до складу яких входять.

Найменше засідань свого комітету відвідав народний депутат Віталій Данілов – 38% або 10 з 26 засідань.

На відміну від мажоритарників, всі народні депутати, обрані за партійними списками реєстрували проєкти законів, що стосуються сфери відання комітетів, у складі яких вони працюють. Найбільше таких законопроєктів зареєстрував Олег Бондаренко, голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, - 9 проєктів, що відповідають профільному комітету. Загалом за період вересень 2019 – березень 2020 депутат подав 19 проєктів законів, 10 з яких стосуються інших комітетів.

Найбільше проєктів законів зареєстрував депутат Павло Сушко – 27. 7 з них стосуються комітету до складу якого входить депутат  (Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики).

Меншу кількість законопроєктів, що відносяться до профільного комітету депутата, порівняно з іншими народними депутатами-списочниками подав Віталій Данілов – 2 проєкти закону. До інших комітетів депутат подав ще 10 законопроєктів.

Таким чином, депутати-мажоритарники та депутати-списочники, що представляють Харківщину у Верховній Раді мають однаковий середній показник відвідуваності комітетів. У той час, народні обранці, обрані за партійними списками, мають вищі показники щодо реєстрації законопроєктів, які стосуються сфери відання комітету, у якому вони  працюють.

Довідково: Підготовку матеріалу здійснено в рамках проєкту «Депутат від А до Я», що є частиною Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.