Українські парламентарі не мають «політичного» карантину. На позачерговій сесії Верховної Ради України вони встигли не лише прийняти законопроєкти щодо протидії пандемії, змінити ряд міністрів, і в тому числі, й Міністра охорони здоров’я, але й відкрили ринок землі. ОПОРА дослідила, за що ж  і як проголосув депутатський корпус і яка участь у цьому процесі народних обранців з Рівненщини.

Хроніка засідань

Позачергова сесія Верховної Ради України відбулася 30-31 березня. Депутати встигли провести 3 пленарні засідання парламенту.

Перше скликав спікер Верховної Ради Дмитро Разумков на вимогу Президента України Володимира Зеленського. У порядку денному було декілька важливих законопроєктів щодо протидії COVID-19, заміна керівників міністерств та зміни до бюджету 2020 року.

Друге засідання було скликано за рішенням погоджувальної ради депутатських фракцій і груп, яке відбулося 30 березня.  На порядок денний було винесено один законопроект  щодо внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік» щодо безперервного забезпечення харчування військовослужбовців.

Третє засідання теж скликав спікер парламенту Дмитро Разумков на вимогу Президента України Володимира Зеленського. Серед питань порядку денного були кадрові призначення, які парламент «провалив» на першому засіданні, питання функціонування банківської системи і ринок землі.

Засідання 1 – турборежим без обговорень

Перше позачергове засідання розпочалося о 14:00. На момент реєстрації у залі були присутніми 292 нардепи.

Згодом кількість депутатів збільшилася. З рівненських мажоритарників зареєструвався лише Олександр Ковальчук (виборчий округ № 152), а також інші депутати-списочники: Дмитро Соломчук (фракція «Слуга Народу»), Олександр Салійчук (фракція «Слуга Народу») та Соломія Бобровська (фракція «Голос»).

Протидія пандемії

Першими на порядку денному були ряд важливих питань щодо запобігання коронавірусної інфекції. Депутати підтримали проекти законів:

  • про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення лікування коронавірусної хвороби (COVID-19) № 3268 – в цілому: передбачає дозвіл застосовувати для лікування особи, хворої на коронавірусну хворобу (COVID-19), незареєстрованих лікарських засобів, а також зареєстрованих лікарських засобів за показаннями, незазначеними в інструкції для медичного застосування за умови наявності доведеної ефективності  щодо лікування коронавірусної хвороби (COVID-19) та/або рекомендовані офіційним органом США, країн – членів ЄС, Великобританії,  Швейцарської Конфедерації, Японії, Австралії, Канади, Китайської народної республіки, Держави Ізраїль для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19) у відповідній країні);

Усі депутати з Рівненщини, присутні на засіданні парламенту (Олександр Ковальчук, Дмитро Соломчук, Олександр Салійчук та Соломія Бобровська), проголосували «за».

  • про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019) № 3275 – в цілому: запроваджує підтримку для працівників та роботодавців в умовах поширення коронавірусу COVID-19; розширює підстави для продовження процесуальних строків, встановлених судом або законом; спрощує виробництво продукції, необхідної для протидії поширенню коронавірусу COVID-19; забезпечує здійснення виплат соціальної допомоги, продовжує строк звернення за соціальною допомогою та строки виплат соціальної допомоги; відтерміновує подання звітів, статистичної інформації до контролюючих органів тощо;

Усі депутати з Рівненщини, присутні на засіданні парламенту, проголосували «за».

  • про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо криміналізації вивезення (пересилання) через митний кордон України товарів протиепідемічного призначення № 3271 – за основу: спрямований на запобігання незаконному вивезенню (пересиланню) через митний кордон України товарів протиепідемічного призначення, експорт яких підлягає ліцензуванню і передбачає кримінальну відповідальність за такі дії;

Депутати з Рівненщини голосували так:

Олександр Ковальчук – за

Дмитро Соломчук – за

Олександр Салійчук – за

Соломія Бобровська  – утрималась

  • про внесення змін до розділу XI «Перехідні положення» Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей судового контролю за дотриманням прав, свобод та інтересів осіб у кримінальному провадженні та розгляду окремих питань під час судового провадження на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19) № 3276 – за основу: пропонує тимчасово, на період карантину встановити певні особливості здійснення судового контролю у кримінальних провадженнях;

Усі депутати з Рівненщини, присутні на засіданні парламенту, проголосували «за».

Кадри

Інший блок питань порядку денного стосувався кадрових перестановок у Кабміні. Парламенту пропонувалося замінити очільників Міністерства фінансів, Міністерства охорони здоров’я та призначити міністерку енергетики та захисту довкілля.

Депутати підтримали звільнення Міністра фінансів  України - «за» проголосували 249 народних обранців.

Усі присутні на засіданні депутати з Рівненщини голосували «за».

За звільнення Міністра охорони здоров’я України  - «за» проголосували 271 нардеп.

Депутати з Рівненщини голосували наступним чином:

Олександр Ковальчук – за,

Дмитро Соломчук – за,

Олександр Салійчук – за,

Соломія Бобровська – утрималась.

Призначення нових міністрів виявилося для парламенту складнішим завданням, аніж звільнення їх попередників.

Питання про призначення нової міністерки енергетики та захисту довкілля Ольги Богуславець було знято з порядку денного за листом Президента України.

Додатково зазначимо, що парламентський комітет з питань енергетики та житлово-комунального господарства підтримав її кандидатуру на цю посаду.

Щодо призначення на посаду Міністра фінансів України Сергія Марченка та Максима Степанова на посаду Міністра охорони здоров’я України, то парламентарі ці рішення не підтримали.

Голосування по фракціях за призначення Міністра фінансів України:

Голосування по фракціях за призначення Міністра охорони здоров’я України:

Тож розгляд цих питання перенесли на додаткову сесію.

Організація роботи Ради

На першому засіданні депутати також прийняли рішення «переформатувати» свою роботу в умовах карантину. Для цього було внесено зміни до Закону України «Про комітети Верховної Ради України», які передбачили можливість проведення роботи у комітетах парламенту в режимі відеоконференцій.

Також прийнято Постанову Верховної Ради України «Про внесення змін до Постанови Верховної Ради України «Про деякі питання організації роботи Верховної Ради України на період дії карантину в Україні». Зміни  передбачають, що парламент «відправляє» депутатів працювати в комітети до кінця карантину, а також не планує проводити пленарні засідання.

Депутати підтримали і це рішення парламенту – «за» проголосували 320 народних обранців.

Депутати з Рівненщини підтримали ці два рішення щодо графіку і форм роботи парламенту.

Останнє питання порядку денного засідання – фінансове – зміни до державного бюджету на 2020 рік. Перед голосуванням виступив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль. Він закликав депутатів підтримати пропонований законопроєкт.  Проте у стінах парламенту не вистачило голосів «за» і рішення прийнято не було.

Народні депутати з Рівненщини, які були присутні на засіданні голосували наступним чином:

  • Олександр Ковальчук – за
  • Дмитро Соломчук – за
  • Олександр Салійчук – за
  • Соломія Бобровська – проти

Разом з тим, народні обранці направили законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет на 2020 рік» на доопрацювання у профільному комітеті і скоротили термін підготовки до повторного першого читання.

Засідання 2 – на порядку денному питання військовослужбовців

 

Після завершення першого засідання, о 14:38 спікер парламенту одразу відкрив друге. Зареєструвалося 326 депутатів.

На порядку денному – один законопроєкт щодо внесення змін до Закону України «Про державний бюджет України на 2020 рік» щодо безперервного забезпечення харчування військовослужбовців (№ 3254). Він дозволяє Міністерству оборони України та Міністерству внутрішніх справ України у 2020 році продовжити до 31 грудня 2020 року строк дії договорів про закупівлю послуг з харчування, які діяли у попередньому році для того, щоб забезпечити безперебійність процесу харчування особового складу Збройних Сил України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань і правоохоронних органів. Така потреба виникла у зв’язку з ризиком зриву процесу харчування через відмову переможця процедур закупівлі надавати послуги з харчування у регіонах України через поширення вірусу.

Усі депутати з Рівненщини, присутні на засіданні парламенту (Олександр Ковальчук, Дмитро Соломчук, Олександр Салійчук та Соломія Бобровська),  проголосували «за».

Засідання 3 – кадри і земельні баталії

 

О 16:30 розпочалось ще одне засідання Верховної Ради України, на якому знову розглянули кандидатури на очільників міністерств, а також так званий закон про ринок землі.

На початку засідання зареєструвалися 314 депутатів.

Народні обранці розпочали роботу з голосування за кадрові призначення у Кабміні.

Призначення нового керівника Міністерства фінансів України підтримали 256 депутатів.

Результати по фракціях:

За призначення Сергія Марченка нардепи з Рівненщини голосували так:

  • Олександр Ковальчук – за;
  • Дмитро Соломчук – за;
  • Олександр Салійчук – за;
  • Соломія Бобровська – за.

Призначення Міністра охорони здоров’я України підтримали 246 парламентарів.

Результати по фракціях:

Нардепи з Рівненщини за призначення Міністра охорони здоров’я Максима Степанова голосували так:

  • Олександр Ковальчук – за;
  • Дмитро Соломчук – за;
  • Олександр Салійчук – за;
  • Соломія Бобровська – утрималась.

Далі парламент розглядав законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності»
(№ 2571-д), відомий як «закон про неповернення банків колишнім власникам після націоналізації».

Рада підтримала законопроєкт прийнято за основу у першому читанні 267 голосами нардепів.

Народні обранці з Рівненщини, які були присутні на засіданні, також підтримали це рішення.

Ніч правок або як парламентарі «закон про ринок землі» приймали

А далі українські парламентарі не зрадили своїй традиції обговорювати і ухвалювати важливі і водночас суперечні рішення у темну пору доби. Тож останнім у порядку денному був законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (№2178-10), або, як усі звикли говорити - «закон про ринок землі».

Порівняльна таблиця, які підготував комітет, складалась з 4018 правок, а сам текст документа розміщений на 2583 сторінках. Проте, цей законопроєкт уже розглядали у парламенті раніше, тому депутати розпочали розгляд з правки № 3299. Ця процедура тривала майже 8 годин (з 17:00 30 березня до 00:48 31 березня).

За цей час парламент розглянув 719 правок та вислухав їхніх авторів. Прийняті були лише 7 правок, які внесли народні депутати від фракції «Слуга Народу» Павло Халімон, Артем Чорноморов та Марина Нікітіна (правки № 4, № 2590, № 2689, № 2885, № 3382, № 3525, № 3937).

Фінальне голосування за законопроєкт відбулось о 00:48.

Підтримали законопроєкт у другому читанні та в цілому 259 народних обранців.

Результати по фракціях:

На момент голосування у стінах парламенту перебували два нардепи з Рівненщини Дмитро Соломчук та Олександр Салійчук, які підтримали це рішення.

Закон передбачає відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення з 1 липня 2021 року. Проте, має деякі обмеження, наприклад, до 2024 року землю можуть купувати лише фізичні особи не більше 100 гектарів у одні руки, а з 2024 – українські юридичні особи у розмірі не більше 10 тисяч гектарів. Розрахунок за землю – винятково безготівковий із перевіркою походження коштів. Також встановлено мінімальну ціну за земельну ділянку. Продаж іноземцям можливий лише після референдуму. Банки зможуть брати землю лише в заставу, але не купувати.

Довідково: Проєкт «Депутат від А до Я» реалізується в межах Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.