За дві сесії роботи Верховної Ради України 9 скликання відмінником за показником відвідуваності пленарних засідань та комітетів став Олександр Літвінов, який не пропустив жодного засідання, як пленарного, так і профільного комітету. Найбільше проєктів законів ініціював та підтримав Дмитро Любота, 20% з яких прийнято. А лідером з виступів став Олександр Бакумов, який 20 разів брав слово під час пленарних засідань Ради. 

Відвідуваність: пленарні засідання vs комітети

Однією з найважливіших у парламенті є робота у профільних комітетах. Адже головна підготовка законопроєктів відбувається саме там. Тому для якісної роботи комітет має працювати, а депутати – збиратися на засідання.

Загалом харківські мажоритарники старанно відвідували засідання комітетів протягом 2 сесій. Середній показник відвідуваності складає 88%. Усі засідання профільних комітетів відвідали три депутати: Олександр Куницький (Комітет Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності), Євген Пивоваров (Комітет Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг), Олександр Літвінов (Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування).

Найменше засідань профільного комітету серед харківських мажоритарників відвідав Олександр Фельдман (Комітет Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування) – 57%.

Дані щодо відвідуваності депутата Юрія Здебського відсутні через те, що профільний  Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки не оприлюднює відомості щодо відвідуваності засідань комітету на сайті. Народний депутат Дмитро Шенцев не входить до складу будь-якого комітету.

До уваги взяті виключно відвідані засідання комітету, причини відсутності не уточнюються через те, що не всі комітети публікують таку інформацію на веб-сайтах. 

Середній показник відвідуваності пленарних засідань є вищим і становить 90%. Відмінниками у відвідуваності стали Юрій Здебський, Олександр Бакумов та Олександр Літвінов (фракція «Слуга народу»). Найменшу кількість засідань відвідав Дмитро Шенцев (позафракційний) – 76%.

Законотворча активність

Процес законотворення включає в себе ініціювання депутатами законопроєктів та постанов. При оцінці законотворчої продуктивності депутатів слід враховувати, що більша кількість зареєстрованих у парламенті законопроєктів та проєктів постанов автоматично не призводить до зростання кількості позитивно проголосованих у Верховній Раді актів. Тому, кількість підтриманих та ініційованих депутатом проєктів слід порівнювати з якістю – відсотком прийнятих законодавчих актів від запропонованих.

Так, найбільшу кількість законопроєктів подав Дмитро Любота (фракція «Слуга народу») – 24. Він має також і високий відсоток прийнятих проєктів – 21% (5 із 21 прийнято). Жодний законопроєкт з усієї кількості поданих не прийнято у випадку Олександра Куницького (фракція «Слуга народу») – 8 ініційованих проєктів та 0 прийнятих та Дмитра Шенцева (позафракційний) – 6 зареєстрованих та 0 прийнятих.

Найвищий відсоток за показником прийнятих постанов має народний депутат Юрій Здебський (фракція «Слуга народу»): 2 поданих постанови були прийняті.

Запити

Закон «Про статус народного депутата України» визначає конкретні права депутатів у сфері здійснення нагляду, зокрема право народних депутатів подавати запити і звернення до державних органів. Запити – це вимога, яка заявляється на сесії Верховної Ради до державних органів надати офіційну відповідь .

Найбільше запитів за дві сесії подав Олександр Куницький (фракція «Слуга народу») – 13, з яких 5 стосувались проблем округу. Правом депутатського запиту не користувались Євген Пивоваров та Дмитро Микиша (фракція «Слуга народу»).

Хто найбільше говорить?

Лише 5 депутатів за дві сесії брали участь в обговореннях питань порядку денного парламенту під час пленарних засідань. Найбільше виступів має Олександр Бакумов, який 20 разів брав слово протягом пленарних засідань. Марія Мезенцева брала слово 4 рази, Дмитро Любота виступав двічі. А Юрій Здебський та Дмитро Микиша скористувались цим правом 1 раз. Усі депутати є представниками фракції «Слуги народу».  Інші народні депутати не брали слово під час пленарних засідань.

Довідково: Підготовку матеріалу здійснено в рамках проєкту «Депутат від А до Я», що є частиною Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.