Програми народних депутатів, які балотувалися на округах Рівненщини від політичної партії «Слуга народу» структурно і змістовно дуже схожі між собою. Суттєво відрізняються лише обіцянки щодо роботи як представника округу у парламенті. ОПОРА проаналізувала,  наскільки передвиборчі програми народних обранців-мажоритарників відображають потреби регіону і чи працюють нардепи у напрямку їх реалізації протягом перших місяців повноважень.

Рівненщину в парламенті представляють 5 депутатів-мажоритарників: Олександр Ковальчук, Олександр Аліксійчук, Сергій Литвиненко є членами фракції «Слуга народу», Роман Іванісов – позафракційний, Віктор М’ялик входить у депутатську групу «За майбутнє».

Програми народних депутатів Олександра Ковальчука, Олександра Аліксійчука, Сергія Литвиненка та Романа Іванісова, які балотувалися від політичної партії «Слуга народу», дуже схожі між собою – як структурно, так і змістовно. Суттєво відрізняються лише обіцянки щодо роботи як мажоритарника.

Одразу зауважимо, що законодавством передбачено певні засоби, за допомогою яких депутат може реалізовувати свої задуми, зокрема – законодавча ініціатива, депутатське звернення та депутатський запит.

Законодавчою ініціативою наділений кожен депутат, та чи буде ідея реалізована у законі, часто залежить від домовленостей та кооперації депутатського корпусу. Гарні ініціативи можуть бути завалені через брак достатньої підтримки такої активності іншими народними обранцями.

Також депутатська активність у певних напрямках залежить від того, у якому комітеті Верховної Ради України народний обранець працює. Проте, зрозуміло, що для представництва інтересів жителів свого округу депутат може попрацювати більш активно й у інших напрямках. Головне, мати бажання і політичну волю.

Щодо інших засобів – подання депутатського запиту (окрім запиту до Президента України, який має підтримати 226 нардепів) чи направлення депутатського звернення, то ці інструменти депутат може використовувати самостійно.

Олександр Ковальчук

Народний депутат по виборчому округу № 152 як народний депутат від Рівного декларував, що:

  • підтримуватиме малий та середній бізнес, сферу ІТ, креативне підприємництво, сприятиме створенню належних умов для підприємництва у Рівному та в області;
  • добиватиметься виділення коштів державних програм для інфраструктурних проектів у Рівному;
  • постійно перебуватиме в контакті з рівнянами та оперативно реагуватиме на звернення та проблеми жителів міста;
  • лобіюватиме пришвидшення вирішення проблем з очисткою водойм міста. Басівкутське озеро та річка Устя повинні стати окрасою міста.

У парламенті депутат є заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики.

Результатом законотворчої роботи депутата є 8 законопроектів і 1 проект постанови. З них 4 стали законами і 1 проект постановою. Серед них ми не знайшли тих законопроектів, які б прямо стосувалися інтересів округу.

Активним депутат був у поданні поправок. Так, ним було подано 118 поправок і 81 з них була врахована, 2 – враховано частково, 5 – редакційно. Серед врахованих, є 3 правки до законопроектів, які прямо стосуються інтересів Рівненщини – «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо урегулювання питання видобутку бурштину», «Про внесення зміни до статті 252 Податкового кодексу України щодо упорядкування розміру ставки рентної плати за користування надрами для видобування бурштину (на заміну)».

Більшість із проектів законодавчих актів, які ініціював депутат або правки до яких подавав, стосувалися економічної політики держави. Очевидно, що це пов’язано з членством народного депутата у парламентському комітеті з питань фінансів, податків та митної політики.

Депутатські запити народний обранець не подає, як загалом, так і в інтересах округу. Єдиний запит, підписаний депутатом – колективний запит Генеральному прокурору України Руслану Рябошапці стосовно неможливості подальшого перебування Костянтина Кулика на посаді у Генеральній прокуратурі України.

Роман Іванісов

Депутат від № 153 виборчого округу (місто Острог, частина міста Рівного, Гощанський, Корецький, Острозький, Рівненський райони) обіцяв, що буде:

  • домагатися виділення коштів на проведення подальшого капітального ремонту доріг, особливо – сільського сполучення та сприятиме розвитку логістичної інфраструктури;
  • максимально сприятиме створенню робочих місць за рахунок підтримки місцевих виробників та залучення інвестицій в область;
  • сприятиме збереженню унікальних історичних та культурних пам’яток Рівненщини та розвитку туристичного потенціалу області.

Народний депутат у парламенті є головою підкомітету з питань антикорупційної політики в економічній сфері Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики. 

Законодавча робота обранця не надто результативна: 2 подані законопроекти, 1 – проект постанови. З цих актів чинним став 1 закон. Основні напрямки законодавчої роботи – правова політика та галузевий розвиток.

Роман Іванісов спільно з Сергієм Литвиненко ініціювали законопроект «Про рекультивацію порушених земель лісогосподарського призначення», метою прийняття якого вбачали правове врегулювання відносин щодо проведення робіт з відновлення (рекультивації) земель лісового фонду України, які були порушені в результаті незаконного видобутку бурштину. Проте 16.01.2020 року законопроект було відкликано.

Поправок до актів депутат подав 99, з них враховано – 7, враховано частково – 4, редакційно –  6.

Депутатські запити обранець подає частіше в інтересах Рівненщини. Так, з 14 поданих, 8 стосувалося округу

  • запит до Генерального Прокурора України, Міністра внутрішніх справ України, щодо неналежного, на думку громадськості, розслідування кримінальних проваджень у будівельній сфері регіону,
  • запит до Генерального Прокурора України щодо незаконного виділення земельних ділянок сільськогосподарського призначення на території ради невідомими особам,
  • запит до т.в.о. Голови Національного агентства із запобігання корупції та  Директора Національного антикорупційного бюро України щодо організації Віталієм Суховичем корупційних схем у сфері лісового і мисливського господарства Рівненської області
  • запит до Прем’єр-міністра України, Голови Служби безпеки України щодо перевірки діяльності Віталія Суховича і ліквідації організованих корупційних схем у сфері лісового і мисливського господарства Рівненської області,
  • запит до Голови Рівненської ОДА щодо відсутності належних умов для здобуття якісної середньої освіти у сільській місцевості області.

Олександр Аліксійчук

Депутат від виборчого округу № 154 (місто Дубно, Демидівський, Дубенський, Здолбунівський, Млинівський, Радивилівський райони) у своїй програмі зазначав, що:

  • лобіюватиме виділення фінансування для побудови очисних споруд та очищення річки Іква;
  • максимально сприятиме ремонту доріг між містами та селами Дубенського, Демидівського, Здолбунівського, Млинівського, Радивилівського районів;
  • добиватиметься збільшення фінансування професійних технічних училищ області.

Також він один із депутатів з Рівненщини від «Слуги народу», який взяв на себе окреме зобов’язання особисто внести до Верховної Ради законопроекти:

  • «Про малий кооперативний рух». Законопроект передбачатиме фінансову підтримку тих представників малого і середнього бізнесу, які об’єднуються задля розвитку виробництва, реалізації продукції сільськогосподарської та інших галузей.
  • «Про регулювання містобудівної діяльності та лібералізацію будівельного сектору економіки». Приведення будівельних норм і правил у відповідність до стандартів ЄС, врегулювання норм і правил щодо умов забудови міських та приміських зон, адаптація автомобільних шляхів до умов їх експлуатації.

У парламенті депутат є головою підкомітету з питань захисту інвестицій в об'єкти будівництва Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Законодавча робота депутата виявилася у 18 законопроектах і 1 проекту постанови. Наразі чинним став лише 1 проект постанови. Серед пріоритетних напрямків – галузевий розвиток та економічна політика. Законопроектів, які б прямо стосувалися інтересів округу не виявили. Однак, значна частина поданих актів направлена на врегулювання питання наповнення територіальних дорожніх фондів, що очевидно пов’язано із участю у відповідному парламентському комітеті.

Обіцяних у передвиборчій програмі законопроектів «Про малий кооперативний рух» та «Про регулювання містобудівної діяльності та лібералізацію будівельного сектору економіки» за авторства Олександра Аліксійчука теж подано не було.

Однак у співавторстві подано проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації дорожнього будівництва та удосконалення законодавства у сфері містобудівної діяльності», метою якого є створення сприятливих умов для покращення стану автомобільних доріг в Україні шляхом спрощення порядку отримання права на виконання будівельних робіт з їх реконструкції та капітального ремонту та усунення неузгодженостей між положеннями законодавчих актів.

Поправок до актів депутат подав 94, 2 з них враховано, 11 – частково враховано, 2 –  редакційно. 9 з частково врахованих поправок депутат подав до важливого для області законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо урегулювання питання видобутку бурштину».

Депутатські запити обранець подавав в основному для вирішення регіональних проблем (всього 29 з 33):

  • запит до Прем’єр-міністра України, Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, Генерального прокурора України,Міністра охорони здоров’я України, Міністра фінансів України, Міністра розвитку громад та територій України, Голови Рівненської ОДА, Голови Рівненської обласної ради щодо розподілу медичної субвенції (щодо неотримання субвенції для відшкодування витрат Дубенської центральної районної лікарні за надання послуг населенню міста Дубно),
  • запит до Прем’єр-міністра України, Директора Національного антикорупційного бюро України, Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України, керівника Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру щодо викорінення корупційних схем і ризиків(щодо діяльності посадових осіб Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області),
  • запит до Прем’єр-міністра України, Генерального прокурора України, Міністра енергетики та захисту довкілля України, керівника Державної екологічної інспекції України, керівника Державного агентства водних ресурсів України, Голови Рівненської ОДА, Голови Львівської ОДА, Голови Тернопільської ОДА, щодо вирішення питання зменшення скидів у річку Іква,
  • запит до Прем’єр-міністра України, Генерального прокурора України, Міністра внутрішніх справ України, Директора Національного антикорупційного бюро України, керівника Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру щодо незаконних дій державного кадастрового реєстратора (для проведення перевірки фактів за заявою керівника юридичної особи),
  • запит до Прем’єр-міністра України, Генерального прокурора України, Голови Рівненської ОДА щодо вирішення проблеми інвесторів будівництва.

Віктор М’ялик

Депутат від виборчого округу № 155 (місто Вараш, Володимирецький, Дубровицький, Зарічненський, Рокитнівський райони), один представник Рівненщини у парламенті, який був висунений не партією «Слуга народу», а балотувався як самовисуванець і зараз є членом Депутатської групи«За майбутнє».

У програмі цього депутата не знайшли відображення якісь обіцянки, які б стосувалися вирішення окремих специфічних проблем округу, натомість були універсальні положення про землю, ціни на виробництво сільськогосподарської продукції, освіту, медицину, відбудову сіл у глибинці, інвестиції тощо.

Було наголошено на тому, що  плани, ідеї та наміри депутат буде реалізовувати в різних галузях нашої держави для її процвітання, перетворення та визнання у всьому демократичному європейському світі.

У парламенті увійшов до Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Законодавча робота депутата виявилася у 8 законопроектах. Наразі жоден з них  не став чинним. 2 законопроекти стосуються інтересів округу:

  • проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо ціноутворення та тарифів на електричну енергію для споживачів, які постійно проживають в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій», який має на меті усунути наявну юридичну колізію та забезпечити механізм реалізації права споживачів електроенергії, які постійно проживають у 30-кілометровій зоні атомних електростанцій,
  • проект Закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України, щодо кримінальної відповідальності керівників лісових господарств», що має на меті підвищити ефективність охорони та захисту лісів від незаконних та необґрунтованих рубок лісів і передбачає внесення змін до статті 246 Кримінального кодексу України, зокрема, пропонується введення як покарання заборону обіймати керівні посади в галузі лісового господарства, що стимулюватиме керівників не проводити та унеможливлювати проведення незаконних вирубок лісів.

Поправки депутат подає не так активно: подано –  19, врахована –  1, враховано частково  –  4.

Депутатські запити. Народний обранець подав 21 запит, 20 з них стосувалися вирішення місцевих проблем, а саме:

  • запит до Прем’єр-міністра України, Міністра інфраструктури України, Міністра розвитку громад та територій, Голови Державного агентства автомобільних доріг, Голови Рівненської ОДА щодо катастрофічного стану автомобільної дороги загального користування державного значення Т-18-17 на ділянці с. Городець – с. Антонівка Володимирецького району Рівненської області,
  • запит до Прем’єр-міністра України, Голови Правління АТ «Ощадбанк» щодо вирішення питання збереження ощадної каси в с. Кам’яне Рокитнівського району Рівненської області,
  • запит до Прем’єр-міністра України, Міністра охорони здоров’я щодо передачі Державного закладу «Спеціалізована медико-санітарна частина № 3 МОЗ України» у комунальну власність Вараської міської територіальної громади,
  • запит до Прем’єр-міністра України, Міністра фінансів України, Міністра розвитку громад та територій України, Міністра соціальної політики України щодо прискорення спрямування коштів субвенції з державного бюджету до бюджету смт. Володимирець Рівненської області,
  • запит до Генерального прокурора України та керівника Національної поліції України щодо можливого підроблення рішення Висоцької сільської ради Дубровицького району Рівненської області,
  • запит до Прем’єр-міністра України, Міністра охорони здоров’я, Голови Рівненської ОДА щодо надання КНП «Дубровицька ЦРЛ» статусу багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування першого рівня,
  • запит до Прем’єр-міністра України, Міністра енергетики та захисту довкілля щодо фінансування завершення будівництва Озерецької ЗОШ I-II  ступенів Володимирецької районної ради Рівненської області.

Сергій Литвиненко

Депутат по виборчому округу № 156 (Березнівський, Костопільський, Сарненський райони) обіцяв, що:

  • працюватиме над пришвидшенням вирішення проблем незаконного видобутку бурштину та вирубки лісів у Рівненській області;
  • залучатиме фінанси для соціальних та інфраструктурних проектів на Рівненщині для будівництва доріг,  дитячих садків, шкіл, ФАПів, лікарень;
  • сприятиме розвитку туристичного потенціалу області і залученню інвесторів для створення нових робочих місць та наповнення місцевих бюджетів.

У Верховній Раді України депутат увійшов до Комітету з питань аграрної та земельної політики.

Законодавча робота депутата мала наслідком 7 законопроектів, 2 проекти постанови, однак наразі чинним не став жоден з актів. Чимало поданих депутатом ініціатив стосувалося врегулювання земельних відносин, що пов’язано з членством депутата у відповідному парламентському комітеті.

Можна зазначити, що законодавчою ініціативою для вирішення проблем округу депутат користується нечасто. Зокрема, ним подано 1 законопроект про рекультивацію порушених земель лісогосподарського призначення (у співавторстві з Романом Іванісовим), метою прийняття якого мало стати правове врегулювання відносин щодо проведення робіт з відновлення (рекультивації) земель лісового фонду України, які були порушені в результаті незаконного видобутку бурштину. 16.01.2020 року законопроект було відкликано.

Депутатом було подано 106 поправок, з них враховано – 5, частково враховано – 5, редакційно враховано – 3.

Народний обранець подавав правки до важливого для регіону законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо урегулювання питання видобутку бурштину»: 6 подано, 3 з них враховані частково, 1 – редакційно.

Депутатські запити. Наразі депутат подав 12 запитів, з них 9 стосуються виборчого округу:

  • запит до Прем’єр-міністра України щодо недопущення закриття Соснівської районної лікарні у смт Соснове, Березнівського району Рівненської області,
  • запит до Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, щодо термінового реагування та вжиття необхідних заходів у зв’язку із випадком масового отруєння харчовими продуктами у місті Березне Рівненської області,
  • запит до Міністра охорони здоров’я щодо вжиття необхідних заходів стосовно ситуації з харчовим отруєнням у місті Березне Рівненської області,
  • запит до Голови Державного агентства лісових ресурсів, Міністра енергетики та захисту довкілля України, Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Директора Національного антикорупційного бюро України щодо можливої загрози навколишньому середовищу внаслідок вирубки лісових насаджень в порушення «Санітарних правил в лісах України», що має місце у Костопільському, Мащанському, Моквинському, Базальтівському, Злазненському, Мидському лісництвах,
  • запит до Голови Рівненської ОДА щодо будівництва зовнішніх електромереж для електропостачання житлового масиву в селі Одринки по вулицям: Зарічна, Лісова, Поліська, Бар’якова, Ткачів ріг, Коротка, Коростської сільської ради Сарненського району Рівненської області,
  • запит до Голови Рівненської ОДА щодо термінового вжиття необхідних заходів стосовно ситуації з вибухами у гранітному кар’єрі, що знаходиться у селі Вири Сарненського району Рівненської області.

Зазначимо, що рівненські мажоритарними в основному більш активні у поданні депутатських запитів саме для вирішення проблем, які виникають в окрузі. Дуже часто такі запити є реакцією на звернення виборців, і таким чином депутати привертають увагу державних органів до місцевих проблем.

Щодо законодавчої ініціативи для вирішення регіональних проблем, то користуються таким інструментом не часто, в основному у вигляді поправок до законопроектів Кабінету Міністрів України щодо врегулювання ринку бурштину.

Довідково: Підготовку матеріалу здійснено в рамках проєкту “Депутат від А до Я”, що є частиною Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.