Робота депутатів в комітетах часто несправедливо відходить на другий план в інформуванні щодо роботи народних обранців. Проте важливість цієї роботи не варто недооцінювати. Закон України “Про Регламент Верховної Ради України” встановлює, що за звичайних обставин перший і третій тижні кожного календарного місяця впродовж сесії відводяться для пленарних засідань парламенту, другий – для роботи в комітетах, тимчасових спеціальних комісіях і тимчасових слідчих комісіях, депутатських фракціях (депутатських групах), четвертий – для роботи народних депутатів з виборцями. Тобто, роботі в комітетах виділяється не менше 25% часу парламентської роботи.

Окремо діяльність комітетів регулюється законом “Про комітети Верховної Ради України”. Відповідно до нього комітети здійснюють  законопроектну, організаційну, та контрольну функції. 

Фактично завданням комітету є:

  • розробка проєктів законів;
  • попередній розгляд та підготовка висновків і пропозицій щодо поданих законопроєктів;
  • доопрацювання за дорученням Верховної Ради України окремих законопроєктів;
  • попередній розгляд та підготовка висновків і пропозицій щодо проєктів загальнодержавних програм;
  • прийняття рішень, надання висновків, рекомендацій, роз'яснень;
  • організація та підготовка за дорученням Верховної Ради України парламентських слухань, організація комітетських слухань;
  • контроль за виконанням Державного бюджету України в частині, яка віднесена до предметів відання комітету. 
Посади в комітетах

6 закарпатських мажоритарників входять в 4 парламентські комітети. Депутат Роберт Горват входить до Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики та є головою підкомітету з питань правового забезпечення діяльності митних органів. Валерій Лунченко є головою підкомітету з питань доходів і фінансування державного бюджету та державного боргу в Комітеті з питань бюджету. В цей Комітет також входить Михайло Лаба. Віктор Балога та Владіслав Поляк є членами Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Василь Петьовка входить до Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики

Відвідування засідань

З вересня 2019 по січень 2020 року комітети, в які входять закарпатські парламентарі, провели від 22 до 27 засідань. Закарпатські мажоритарники відвідують більшість засідань своїх комітетів. Лише Василь Петьовка був відсутній понад половину засідань (32%). Натомість, найбільш дисциплінованими виявилися Михайло Лаба (84%, або 19 з 23 засідань) та Віктор Балога (77%, або 17 з 22 засідань). Відвідуваність комітету Робертом Горватом становить 67%, або 18 з 27 засідань. Валерій Лунченко був присутнім на 65%, або 15 з 23 засідань. Владіслав Поляк взяв участь в 50%, або 11 з 22 засідань комітету

 Законодавча активність

Представники Закарпаття у Верховній Раді проявляють різну активність щодо ініціювання законопроєктів, які відносяться до сфери відання комітетів, куди вони входять. Так, станом на 31 січня найбільш активним є Роберт Горват: 8 з 18 ініційованих ним законопроєктів відносяться по сфери відання Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики, членом якого він є.

Михайло Лаба та Василь Петьовка подали по 4 таких законопроєкти, з 12 та 6 поданих ними відповідно. Валерій Лунченко ініціював 3 законопроєкти у сфері відання свого комітету з 10 поданих, Владіслав Поляк - 1 законопроєкт. Віктор Балога ініціював загалом 5 законопроєктів, проте не подав жодного, який би входив до сфери відання його профільного комітету.

Законами стали 3 з ініційованих представниками Закарпаття законопроєктів, а також  прийнято 1 постанову:

  • Закон «Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству» (№858) (Василь Петьовка)
  • Закон «Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" (№2660) (Михайло Лаба)
  • Закон «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (№2661) (Михайло Лаба)
  • Постанова «Про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2020 рік» (Валерій Лунченко)

Варто зазначити, що 3 з 4 документів відносяться до сфери відання Комітету з питань бюджету.

Інформування у Facebook

Закарпатські парламентарі по-різному інформують про свою роботу в комітетах на власних сторінках. Зафіксовано таку інформацію на сторінках 3 з 6 закарпатських обранців. Найбільше повідомляли про комітетську діяльність на сторінках “Команда Зе 70 округ officially”, яка висвітлює діяльність Михайла Лаби, та  Валерія Лунченка. На сторінці Роберта Горвата одне таке повідомлення. 

Попри те, що комітетська робота депутатів досить активна, інформування про неї залишається на низькому рівні. Навіть наявні повідомлення мають загальний характер та інформують про рішення після їх прийняття. Натомість, з точки зору комунікації з виборцями депутатам було б доречно інформувати про законопроєкти, які виносяться на обговорення та позицію щодо них до прийняття рішення комітетом. Це сприятиме суспільному діалогу та зростанню довіри як до діяльності окремого депутата, так і до Верховної Ради України в цілому

Довідково: Підготовку матеріалу здійснено в рамках проєкту «Депутат від А до Я», що є частиною Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.