За 100 днів роботи Верховної Ради найбільшу кількість голосувань у сесійній залі пропустили депутати від фракцій ВО «Батькіщина» та «Опозиційна платформа – За життя».

Так, Віталій Данілов (“Батьківщина”) був відсутнім на 71,3% засідань парламенту, Сергій Тарута (“Батьківщина”) — 68,5%, Вадим Рабінович (“Опозиційна платформа — За життя”) — 66,1%. 

У списку “прогульників” також Дмитро Ісаєнко (“Опозиційна платформа — За життя”), Сергій Власенко (“Батьківщина”), Олександр Пузанов (“Опозиційна платформа — За життя”), Сергій Льовочкін (“Опозиційна платформа — За життя”), Юлія Тимошенко (“Батьківщина”), Вадим Столар (“Опозиційна платформа — За життя”), Микола Скорик (“Опозиційна платформа — За життя”), Андрій Кожем’якін (“Батьківщина”), Юрій Солод (“Опозиційна платформа — За життя”). 

Засідання комітетів найкраще відвідують парламентарі з фракцій “Слуга Народу” та “Голос”. Показник першої становить 92,9%, другої — 89,5%. На третій позиції депутати з “Європейської Солідарності” (82,2%). Далі за рівнем відвідуваності йде депутатська група “За майбутнє”  — 77,6%, фракція “Батьківщина” — 75,9%, “Опозиційна платформа — За життя”  та позафракційні — по 71,6%.

 

На другому місці за кількістю пропущених засідань знаходиться Юрій Солод (“Опозиційна платформа — За життя“), який пропустив 12 з 14 засідань Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.На третьому місці Степан Івахів (група “За майбутнє“), який пропустив 10 з 12 засідань Комітету з питань екологічної політики та природокористування. Народний депутат був присутній на 16,7% засідань свого комітету.Вадим Рабінович з “Опозиційної платформи — За життя” опинився на четвертій позиції. Він пропустив 4 з 5 засідань Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин. Політик був присутній на 20% засідань свого комітету.

На п’ятій позиції списку “прогульників” засідань комітетів – Вадим Новинський (позафракційний), який проігнорував 75% зібрань зазначеного вище комітету.

До списку ТОП-12 парламентарів, які пропустили засідання комітетів, також увійшли Віталій Данілов (“Батьківщина“), Тарас Козак (“Опозиційна платформа — За життя“), Жан Беленюк (“Слуга Народу“), Ігор Кісільов (“Опозиційна платформа — За життя“), Юлія Тимошенко (“Батьківщина“) та Сергій Ларін (“Опозиційна платформа — За життя“) та Ренат Кузьмін (“Опозиційна платформа — За життя“).

Верховній Раді IX скликання 100 днів. Як працювали депутати?

 

Примітка: Громадянська мережа ОПОРА уточнила інформацію щодо присутності на засіданнях профільного комітету Руслана Требушкіна. На жаль, Комітет Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки не публікує протоколи засідань на офіційному сайті, а на відповідний запит аналітиків ОПОРИ надав інформацію без уточнення, що народний депутат України Руслан Требушкін став членом даного комітету лише у середині листопада 2019 року. Як наслідок, парламентар не є “прогульником“, оскільки не міг пропустити попередні засідання комітету, бо офіційно не входив до його складу.
Задля унеможливлення подібних ситуацій в майбутньому, а також з метою більш повного висвітлення діяльності народних депутатів у профільних комітетах, Громадянська мережа ОПОРА звернеться до Апарату Верховної Ради з проханням забезпечити оприлюднення у форматі відкритих даних інформації про писутність народних депутатів на зібраннях комітетів. На разі, таку інформацію надають лише 12 з 23 комітетів.