Спроба в судовому порядку зобов’язати Сумську обласну державну адміністрацію підготувати та винести на чергову сесію Сумської обласної ради проект рішення про фінансування виборчого процесу завершилася невдачею.

Кандидати в депутати на проміжних виборах до Сумської обласної ради по округу №40 (Ковпаківський район м. Суми) Сергій Лихман (партія «УДАР») та по округу №14 (Конотопський район) Сергій Бутенко (Народний Рух України) позивалися до Сумської обласної державної адміністрації з вимогою профінансувати вибори. 29 та 30 березня Сумський окружний адміністративний суд розглянув позов та відмовив у його задоволенні.

«Можна взагалі не проводити ніяких виборів, посилаючись на відсутність коштів»

Під час судового процесу Сергій Бутенко заявив, що ігнорування обласною владою виборчого процесу, який фактично розпочався, це виключно політичне рішення: «Можна взагалі не проводити ніяких виборів, посилаючись на відсутність коштів». В той же час Сергій Лихман повідомив, що партія «УДАР» відкрила спеціальний рахунок та готова частину видатків взяти на себе.

Аргументами відповідачів - представників Сумської обласної державної адміністрації, було те, що коштів у обласному бюджеті в розмірі 3,3 млн. грн., які необхідні для фінансування виборчого процесу, немає. Крім того винести на розгляд сесії Сумської обласної ради, яка відбулася 22 лютого, рішення про фінансування виборів було неможливо. «Станом на 22 лютого у нас були відсутні будь-які офіційні документи з повідомленням про призначення виборів. Про потребу в коштах обласна адміністрація дізналася лише 28 лютого», - повідомила юрист ОДА Аліна Савченко. Також вона заявила, що з боку обласної державної адміністрації було зроблене все можливе для фінансування процесу, зокрема, 13 березня направлене звернення до Міністерства фінансів з проханням надати міжбюджетний трансфер.

Чергова 24 сесія Сумської обласної ради 6 скликання відбудеться 19 квітня 2013 року.

Ірина Стегній,
прес-служба ОПОРИ в Сумській області