Спроба журналістки зясувати, чому агітатори розповсюджують матеріали без вихідних даних, викликала доволі агресивну реакцію.

Цими вихідними кореспондентка «Точки ОПОРИ» побувала у смт Ярмолинці. На одній з вулиць селища вона підійшла до агітаційного намету партії «Відродження». Представившись і показавши посвідчення агітаторам у наметі, журналістка поцікавилась, де вони працюють. Як виявилось, один з чоловіків безробітний, а інший – пенсіонер.

Vídrodzhennya namet

Переглянувши агітаційні матеріали, жінка виявила газети без відповідного маркування. Відтак запитала, на яких підставах чоловіки розповсюджують агітки, адже згідно з  ч. 2 ст. 56 Закону України «Про місцеві вибори» заборонено розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів без  відомостей про замовника та установу, що здійснила друк, його тираж, інформації про осіб, відповідальних за випуск.

Однак таке запитання викликало неочікувано агресивну реакцію: один з агітаторів почав перешкоджати кореспондентці фотографувати, погрожуючи при цьому розбити камеру.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує: відповідно до ст. 26 ЗУ «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» журналіст має право на вільне одержання, використання, поширення (публікацію) та зберігання інформації, а також може відкрито здійснювати записи, в тому числі із застосуванням будь-яких технічних засобів. За умисне перешкоджання професійній діяльності журналіста п. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України визначає покарання у вигляді штрафу до п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів доходів громадян, або арешту на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років.

 
(#вибори15; #elect_ua; #opora; #опора)
Довідково:
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування.