Центральна виборча комісія України визначила склад територіальних виборчих комісій в Одесі та області. На виборах, що відбудуться 25 жовтня, працюватимуть виборчкоми, які значно оновили свій склад порівняно з минулими виборами. Перші місця за керівними посадами у виборчкомах посіли здебільшого представники партій, що позиціонують себе патріотичними: «Батьківщини», «Народного фронту», Радикальної партії Олега Ляшка. Втім, чимало з цих представників ще в недалекому минулому були членами Партії регіонів або ж працювали у виборчкомах саме від цієї або дружніх до неї політичних сил.

Головою Одеської міської виборчої комісії став Ігор Чижевський від Радикальної партії Олега Ляшка. Втім, раніше пан Чижевський, який також є чинним депутатом Одеської обласної ради, був членом фракції Партії регіонів. А на виборах до Верховної Ради у 2012 році керував окружною виборчою комісією в Суворовському районі міста Одеси (де вибори виграв тодішній кандидат у народні депутати Геннадій Труханов, котрий нині є міським головою Одеси).

Заступником Чижевського у міськвиборчкому став представник «Опозиційного блоку» Юрій Качур, а секретарем комісії – представник партії «Блок Дарта Вейдера» Сергій Чікунков.

Раніше міський виборчком очолював Олександр Ахмеров, якого представники громадськості та політичних партій багато разів звинувачували в несумлінності і порушенні законів. Зокрема, обласне відділення Комітету виборців України навесні 2015 року офіційно зверталося до Центральної виборчої комісії з проханням достроково припинити повноваження чинного складу Одеської міської виборчої комісії через масові порушення законодавства.

Керівником обласної виборчої комісії стала представниця «Блоку Петра Порошенка «Солідарність»» Ольга Горжеєва. На виборах 2012 року вона очолювала окружну виборчу комісію у Київському районі Одеси як представниця партії «Русское единство». Тоді виборчу кампанію виграв лідер партії «Родина» Ігор Марков, який наразі перебуває під домашнім арештом в Італії, а його екстрадиції вимагає українська сторона. 

Заступником голови облвиборчкому є Микола Губко від «Опозиційного блоку», а секретарем комісії – представник Радикальної партії Олега Ляшка Сергій Узунов.

В районах Одеської області перше місце за керівним складом посіли партії «Батьківщина» і «Народний фронт». Їх представники очолюють по п'ять районних виборчих комісій. Крім того, у «Народного фронту» - чотири заступники голів та один секретар. У «Батьківщини» - три заступники і шість секретарів.

Друге місце за кількістю голів районних виборчкомів посіли «Блок Петра Порошенка «Солідарність» і «Опозиційний блок» - по чотири керівника. Крім того, у «Опозиційного блоку» - шість заступників і п'ять секретарів. У БПП ситуація гірша - три заступники і жодного секретаря.

Третє місце займає партія народного депутата Антона Кіссе «Наш край» - у неї три голови, один заступник і чотири секретаря, правда, тільки в бессарабських районах, від яких Кіссе раніше обирався нардепом.

По одному голові районного виборчкому - у Радикальної партії Олега Ляшка, «Відродження», партії «Соціалісти» і Аграрної партії. При цьому у «радикалів» три заступники і три секретаря, у соціалістів - один секретар і жодного заступника, у партії «Відродження» - три заступники і один секретар, у «аграріїв» - по одному заступнику та секретарю.

Крім того, тільки секретарями представлені Ліберальна партія, ВО «Свобода» і партія «Довіряй справах». У кожної з них - по одному секретарю.

Представники інших місцевих парторганізацій стали членами районних тервиборчкомів.

Водночас найбільшу кількість своїх представників до ТВК делегував «Опозиційний блок» - 99 осіб. На другому місці – «Батьківщина» (98 осіб), третє місце посів «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (95 осіб). 

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.