Цієї осені розпочинається суспільно-політичний проект «Виборчий округ», який надаватиме аналіз професійної діяльності народного депутата, а також налагоджуватиме між ним та виборцем якісний діалог. Програма виходитиме в ефірі регіональних філій ПАТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України», а у частині збору фактажу про поточну діяльність депутата у парламенті буде допомагати Громадянська мережа ОПОРА.

«Громадяни повинні знати більше про щоденну роботу депутата, тому конкретика щодо дисципліни, активності та ефективності роботи народного обранця інколи може сказати більше, ніж 1000 рекламних постів у соцмережах», – сказала голова правління ОПОРИ Ольга Айвазовська.

Програма триватиме 26 хвилин і складатиметься з аналітики активності та ефективності роботи народного обранця, питань від мешканців округу, від експертів та політичних опонентів щодо обіцянок і їх реального виконання.

У цьому проекті важливими завданнями є розвиток критичного мислення аудиторії, роз’яснення щодо обов’язків та можливостей депутатів.

«Виборець має знати, що зробив депутат його округу, за що він голосував, як він виконує свої обіцянки, як він ходить на засідання. Так само одне із завдань: донести до виборців – у чому є повноваження народного депутата і яка його роль. А також дати можливість депутатам, які активно працюють, розповісти про свої успіхи», – розповів член правління Суспільного, відповідальний за суспільно-політичний напрям Роман Вінтонів.

Він додав, що зйомки будуть відбуватись під час роботи депутатів з виборцями, це буде певним стимулом для них приїхати на округ. Крім того, у програмі буде мінімальна кількість монтажу, усе буде наближено до прямого ефіру. У проекті не допускатиметься агітація.

На старті проекту (перші 5 місяців) до участі в зйомках програм будуть залучені депутати-мажоритарники, але в планах розширити кількість учасників програми – долучити списочників, які закріплені за певними округами.

Зараз команда Суспільного готує листи-запрошення 198 мажоритарникам у всіх регіонах. За результатами звернень суспільний мовник публікуватиме інформацію про те, хто із депутатів і з яких фракцій погодився й прийшов, а хто проігнорував запрошення.

Наразі у регіонах формуються команди і узгоджується графік зйомок.