Творчі конкурси у ВНЗ привертають значну увагу громадськості, а прозорість їх проведення й об’єктивність результатів хвилюють абітурієнтів та їх батьків. Саме тому Громадянська мережа ОПОРА спостерігає за проведенням творчих конкурсів у ВНЗ. Пунктом мого спостереження став Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут", де для зарахування на напрям підготовки "Фізичне виховання" абітурієнти повинні продемонструвати власні здібності зі "спортивних нормативів".

Майже за місяць до проведення творчого конкурсу, з 1 липня, в НТУ ХПІ розпочались консультації, на яких абітурієнти мали змогу дізнатися про програму творчого конкурсу, а також безпосередньо під керівництвом тренерів підготуватися до здачі спортивних нормативів. Загалом, таких консультацій було 20 - десять з легкої атлетики та десять з плавання. Консультації проводились безкоштовно, а з графіком їх проведення абітурієнти могли ознайомитися в приймальній комісії.

Сам творчий конкурс проходив два дні: це необхідно для того, щоб у абітурієнтів був час на відновлення фізичних сил.

 Перший день випробувань розпочався о 8.30 ранку, коли ректор провів "розводку" (надав представникам Центру незалежного тестування* необхідні для проведення творчого конкурсу документи). Після цього учасники вирушили на місце проведення випробувань – спортивний комплекс “Політехник”, де керівництвом закладу були створені всі необхідні умови для проведення спортивних заходів.

Абітурієнти зібрались о 9 годині у спортивній залі. Із зареєстрованих 100 вступників для складання спортивних нормативів з’явилося 39 абітурієнтів. Перше слово було надано Ректору та Завідуючому  кафедрою фізичного виховання, вони побажали абітурієнтам  удачі та наснаги. Після цього почалась офіційна частина проведення творчого конкурсу. Вступникам було пояснено процедуру кодування, яка полягає в тому, що за алфавітним порядком викликаються зареєстровані абітурієнти, які надають представнику центру незалежного тестування НТУ “ХПІ” необхідні документи (паспорт та екзаменаційний лист). Після ідентифікації особи, абітурієнт обирає собі індивідуальний номер, який записується у протоколі напроти його прізвища. Свій номер абітурієнт повинен повісити на грудях і не знімати до завершення складання усіх нормативів. Після того, як усі абітурієнти отримали свої номери, протокол забирає представник центру незалежного тестування знань і далі всі результати записуються згідно індивідуального номера учасника. Таким чином, судді і секретар, який заносить данні до протоколу, не знають про абітурієнта нічого, окрім його порядкового номера, що має гарантувати чесність і прозорість оцінювання творчих здібностей вступників.

Після кодування з абітурієнтами була проведена бесіда з техніки безпеки. Потім конкурсантам був наданий час для розминки, яка є обов’язковою перед початком виконання спортивних нормативів.

По закінченню розминки абітурієнти повернулися на свої місця й було оголошено про початок складання нормативів. Завдання для вступників були двох видів. Обов’язкові - це біг на швидкість на дистанцію 100 м, стрибок у довжину з місця та човниковий біг. Також абітурієнти могли обрати нормативи, так альтернативою бігу на час на відстань 1 км було плавання, також хлопці могли обирати між згинанням і розгинанням рук в упорі лежачі на підлозі і підтягуванням на перекладені, дівчата обирали між віджиманням і висом на зігнутих руках. Перед кожним новим тестом методист показував та пояснював абітурієнтам техніку виконання спортивного нормативу. Для складання нормативу судді викликали по одному абітурієнту, називаючи його номер за протоколом. Суддями фіксувались результати, які одразу заносилися секретарем до протоколу.

Першим нормативом для виконання був стрибок у довжину з місця. Також, в перший день проведення творчого конкурсу абітурієнти продемонстрували свою силу: віджимання чи підтягування за вибором (для хлопців), та вис чи віджимання (для дівчат), а також витривалість (за вибором біг на час, для хлопців - відстань 1 км, для дівчат - 800 м чи плавання на час). Після закінчення складання тестів у перший день кожний абітурієнт здавав свій індивідуальний номер представнику Центру незалежного тестування НТУ ХПІ у файлі разом зі своїм екзаменаційним білетом.

 Наступного дня абітурієнти отримували свої учорашні порядкові номери показавши представнику Центру незалежного тестування  НТУ ХПІ паспорт. У другий день творчого конкурсу проводився тест на спритність (човниковий біг), на швидкість (біг на відстань 100 метрів), також вступники показали свої прикладні спортивні навички (тест з плавання).

Попередні результати випробувань оголошувались відразу по закінченню складання нормативів, методист називав  номер учасника та його результати. Після складання всіх нормативів, на другий день творчого конкурсу, абітурієнтам оголосили їх сумарні бали за виконання усіх нормативів.

За два дні спостереження за проведенням творчого конкурсу "спортивні нормативи" в НТУ ХПІ, мною як спостерігачем не були помічені відступи від заявленої програми творчого конкурсу, а також від Правил вступу до НТУ ХПІ. Абітурієнтам створені всі умови для виконання фізичних вправ. Методисти проводять широку роз’яснювальну роботу. За станом здоров’я вступників слідкує лікар. Безперечним плюсом є проведення консультацій, які є досить продуктивними: три абітурієнта на консультаціях мали змогу навчитися впевнено триматися на воді і виконати встановлений  норматив. В приміщення де абітурієнти складають нормативи не можна пройти без спеціальної перепустки, яка, в свою чергу, видається ректором на один день, що унеможливлює потрапляння людей, які не мають права знаходитись у приміщені, де проводиться  творчий конкурс.

Звичайно, у деяких абітурієнтів, можливо, виникають сумніви щодо справедливості оцінювання. Це пов’язано з тим, що вони не бачать результатів інших абітурієнтів, бо результати за правилами фіксує суддя.

Загалом, можна сказати, що організація творчого конкурсу в Національному технічному університеті “Харківський політехнічний інститут” проходила на високому рівні. Впродовж двох днів проведення творчого конкурсу у мене не виникло сумнівів щодо відповідності спортивних результатів абітурієнтів виставленим їм балам.

"Слабким місцем" творчого конкурсу, вочевидь, є система кодування абітурієнтів. Тому за результатами проведення творчого конкурсу Приймальній комісії було надано рекомендацію посилити процедуру кодування, а саме ввести до неї жеребкування, щоб вступник отримував випадковий номер, а не обирав його власноруч. Приймальній комісії також слід продумати кодування абітурієнтів під час другого дня здачі спортивних нормативів, адже збереження за конкурсантами тих же самих порядкових номерів, призводить до фактичного їх розкодування та ідентифікації за прізвищами.

*Згідно положення про Центр незалежного тестування Національного технічного університету "Харківський політехнічний інститут", його було створено з метою проведення вступних випробувань абітурієнтів у формі тестування та творчих конкурсів згідно "Умов прийому до ВНЗ України" та "Правил прийому до НТУ ХПІ". Центр незалежного тестування є підрозділом НТУ ХПІ і безпосередньо підпорядковується Ректору університету.

Юлія Пахомова,
спостерігач за вступною кампанією у Національному технічному університеті "Харківський політехнічний інститут"

Додаткова інформація:
Спостереження відбувається в рамках кампанії «За прозорий вступ до вищих навчальних закладів!», підтриманої МФ «Відродження».