Протягом двох днів – 12 та 13 червня – абітурієнти складали тестування з математики. Поруч з українською мовою та літературою,  оцінювання з яких є обов’язковим для вступу до ВНЗ, та історією України, ЗНО з математики є найчисельнішими за кількістю зареєстрованих учасників – 61,2 % від усіх цьогорічних вступників (197 267 осіб). Слід зазначити, що незважаючи на масштаби тестування, іспити з математики пройшли доволі спокійно. Спостерігачі Громадянської мережі ОПОРИ, які були присутні на пунктах тестуваннях (ПТ) у 16 областях України, відзначають якісно високий рівень організації процесу перевірки знань, а також зменшення порушень з боку учасників ЗНО в порівнянні з попередніми тестуваннями.

Так, на всіх пунктах, персонал діяв відповідно до визначених процедур. Винятками стали незначні помилки, допущені персоналом, проте вони не впливають на визначення результатів ЗНО. Наприклад, у приватному ВНЗ «Вінницький фінансово-економічний університет» старший інструктор забула вкласти 2 невикористані зошити (учасники не з’явились на тестування) до пакету. Ситуація з’ясувалась після повного опломбування контейнеру, тому довелося його розпломбовувати та вкладати зошити заново. Були також зафіксовані ситуації, не спричинені людським фактором. Так, 13 червня на ПТ Сарненський НВК «Школа-колегіум» ім. Т. Г. Шевченка в аудиторіях №10 та №13 були виявлені пошкоджені пакети, у яких мають надсилатися тестові матеріали.

На переважній більшості пунктів не проводилося технологічної перерви, під час якої вступників перевіряють металодетекторами на наявність допоміжних технічних засобів (телефонів, інших засобів зчитування та зберігання інформації). Персонал ПТ обмежився перевірками у вбиральнях до початку та під час тестування, а також на коридорах, коли абітурієнти покидали рекреаційні зони. Завдяки цьому, у туалетах вдалося вилучити калькулятори, мобільні телефони, посібники та шпаргалки (Національний технічний університет "Харківський політехнічний інститут" корпус № 1; НУ "Львівська Політехніка", пункти тестування А та Б).

Були й такі пункти тестування, де технологічна перерва таки проводилася. Мова йде про області, підпорядковані Івано-Франківському регіональному центру оцінювання якості освіти – Івано-Франківську, Закарпатську та Чернівецьку. Там, працівники Державної служби охорони перевіряли учасників оцінювання на наявність допоміжних засобів безпосередньо під час проставляння у Сертифікаті відмітки про проходження ЗНО уповноваженої особою. Відтак у пункті ЗОШ-інтернат № 1 (м. Івано-Франківськ) у аудиторії при перевірці металодетектором було виявлено мобільний телефон у абітурієнта, якого в результаті було вилучено. Аналогічна ситуація зафіксована і в ЗОШ №3 м. Хуст Закарпатської області. В Херсонській та Вінницькій областях протягом двох сесій з математики персонал окремих пунктів тестування також проводили технологічні перерви (НВК: середня загальноосвітня школа I-III ступенів - ліцей м. Гайсин; Херсонська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №31), проте порушників там не зафіксовано.

Прогнозованих помилок у датах тестування, коли абітурієнти з’являються на пункти тестування 12 червня замість 13 і навпаки, виявлено не було. Проте, зафіксовані випадки намагання потрапити на ПТ без необхідного комплекту документів: Донецький професійний ліцей сфери послуг (бракувало сертифіката), Харківський автомобільно-дорожній технікум (без сертифіката), Чернівецький багатопрофільний ліцей №4 (без паспорта) та інші. У ПТ середня загальноосвітня школа №99 м. Києва 2 абітурієнтів забули сертифікати, 1 – паспорт, але рідні встигли привезти документи до 11 години і вступників допустили до написання тестів.

pt

Спостерігачі ОПОРИ стали свідками й інших інцидентів, наприклад, у Новій Каховці абітурієнт запізнився на пункт тестування через ДТП (загальноосвітня школа І- ІІІ ступенів №10). Сімферопольський РЦОЯО попросив надати відповідну довідку, яка підтвердила б факт ДТП і, за таких умов, хлопця буде зареєстровано на додаткову сесію ЗНО. На ПТ «Харківський автомобільно-дорожній технікум» прибула абітурієнтка, яка розповіла, що в неї по дорозі вкрали всі документи. Персонал ПТ також спрямував її до регіонального центру оцінювання якості освіти. А у Дніпродзержинському технологічному коледжі Дніпродзержинського державного технічного університету 12 червня після 13:00 до пункту тестування прийшла мати абітурієнта і повідомила, що її дитина по дорозі на тестування знепритомніла, в результаті було викликано карету швидкої допомоги (про що є довідка). На вході до пункту їй було роз'яснено процедуру реєстрації на додаткову сесію ЗНО.

Загалом, проведені тестування з п’яти предметів дозволяють зробити попередні висновки про належну організацію тестування. Щоправда, попереду залишається ще одне дводенне тестування – з історії України (19 та 20 червня), та менш чисельні тестування з географії (15 червня), всесвітньої історії (17 червня), фізики (22 червня), біології (25 червня) та світової літератури (27 червня), тому пильність не варто втрачати ні учасникам, ні персоналу, ні спостерігачам.

Детальніше:
Ольга Стрелюк, координатор кампанії громадського спостереження за ЗНО, 063 628 68 36
 
Додаткова інформація:
Громадське спостереження за ЗНО відбувається в рамках Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance).