У кінці грудня 2021 року народні депутати України пішли на зимові канікули, а наступна чергова сесія відбудеться 25 січня 2022 року. Громадянська мережа ОПОРА аналізує роботу депутатів-мажоритарників за 2021 рік, і на черзі — народні обранці від Рівненської області. У фокус аналізу потрапила їхнє голосування, законотворча діяльність та виступи у стінах парламенту.

Рівненську область у Верховній Раді ІХ скликання представляють 5 депутатів-мажоритарників, а саме:

  • Олександр Ковальчук — 152 ТВО, фракція «Слуга народу»;
  • Роман Іванісов — 153 ТВО, позафракційний;
  • Олександр Аліксійчук — 154 ТВО, фракція «Слуга народу»;
  • Віктор М’ялик — 155 ТВО, депутатська група «Політична партія “За майбутнє”»;
  • Сергій Литвиненко — 156 ТВО, фракція «Слуга народу».
Голосування в парламенті

В 2021 році у стінах Верховної Ради України відбулося 5687 голосувань. Депутати -мажоритарники Рівненщини найчастіше натискали кнопку «утримався» — у 42,4% голосувань. Дещо менше вони голосували «за» — у 35,4% випадків, а ще менше — натискали кнопку «проти» (лише у 2,8% голосувань). Варто також зазначити, що під час 7,7% голосувань депутати з Рівненщини були відсутніми на засіданнях ради, а в 11% голосувань не натискали жодної кнопки.

Найбільше голосів «за» віддав позафракційний Роман Іванісов. Так, депутат натискав цю кнопку у 40% голосувань. Його колишні колеги по фракції «Слуга народу» Олександр Ковальчук, Олександр Аліксійчук та Сергій Литвиненко голосували «за» у 38,7%, 37,8%, та 36,9% випадків відповідно. Найменше ж кнопку «за» натискав Віктор М’ялик — у 23,9% голосувань.

Найбільше «проти» голосував Сергій Литвиненко — 10,2% випадків. Решта ж депутатів значно рідше натискали цю кнопку. Найменше — лише один раз — «проти» проголосував Роман Іванісов.

Як уже йшлося вище, нерідко депутати від Рівненщини обирали опцію «утриматися». Таку позицію Олександр Ковальчук та Роман Іванісов займали у 50% голосувань. Натомість Сергій Литвиненко «утримався» у 47,9% випадків, Олександр Аліксійчук — у 38,8%, а Віктор М’ялик — у 24,6%

Очевидно, що голосування за проєкти законів і постанов дуже важливі. Втім, іноді депутати не натискають жодної кнопки, хоч і присутні на засіданні Ради. Відповідно до ухвалених у жовтні 2019 року змін до законодавства, тепер відвідуваність народними депутатами пленарних засідань вимірюється участю їх у голосуваннях. Тобто якщо нардеп не голосує, він не вважається присутнім на засіданні. Парламентарям, які пропустили понад 30% голосувань, не відшкодовують витрати, пов’язані з виконанням ними депутатських повноважень, за відповідний календарний місяць.

Найчастіше у 2021 році не голосував Віктор М’ялик. Так,  у 40% голосувань народний депутат не натиснув жодної кнопки. Решта депутатів обирали таку позицію значно рідше. Олександр Ковальчук — у 6,5 % випадків, Роман Іванісов — у 5,3%, Олександр Аліксійчук — у 4,6% випадків. Найменше це робив Сергій Литвиненко — лише у 2,1% випадків.

Звісно, важлива також безпосередня присутність народного депутата в парламенті. Однак трапляється, що депутати з певних причин пропускають засідання. Лідером за кількістю прогулів серед мажоритарників Рівненщини став Олександр Аліксійчук. У 2021 році він пропустив 18% голосувань. Наступний — Віктор М’ялик, відсутній на 11% голосувань. Решта їхніх колег значно краще відвідують сесії Ради. Олександр Ковальчук пропустив лише 2,2% голосувань, Сергій Литвиненко — 2%, а Роман Іванісов — 4,4% голосувань.

Депутати-«бунтівники»

Входячи до певної парламентської фракції чи групи, депутат повинен був би голосувати так, як і решта його колег по фракції чи групі. Втім, на практиці, це не так. За допомогою сервісу Rada4you можна побачити, наскільки позиція депутата відрізняється від позиції фракції. Голосування «проти лінії фракції» вважається таким, якщо голос депутата суперечить тому, як голосує понад 50% членів його фракції чи групи. Дані за цим показником наведені за всю каденцію.

Депутат

Фракція

Голосування проти лінії фракції, %

Олександр Ковальчук

«Слуга народу»

13%

Роман Іванісов

Позафракційний

32%

Олександр Аліксійчук

«Слуга народу»

13%

Віктор М’ялик

Депутатська група «Політична партія “За майбутнє”»

45%

Сергій Литвиненко

«Слуга народу»

15%

Законотворчість

Окрім голосування в парламенті, народні депутати також мають право законодавчої ініціативи. Так обранці виконують свою передвиборчу програму та розв’язують проблеми виборців. Варто зазначити, що вони можуть реєструвати проєкти законів самостійно або в співавторстві з іншими народними депутатами. ОПОРА проаналізувала зареєстровані проєкти законів, авторами яких були народні депутати-мажоритарники Рівненщини.

Загалом за 2021 рік депутати Рівненщини ініціювали 221 унікальний законопроєкт. Із них 76 стосуються економічної політики, 54 — галузевого розвитку, 50 — правової політики, 15 — державого будівництва, 9 — соціальної політики, 8 — безпеки та оборони, 7 — гуманітарної політики, 1 — міжнародних угод.

Найбільшу кількість законопроєктів подав Олександр Аліксійчук — 131, 10 із яких стали чинними законами України. Олександр Ковальчук запропонував 44 ініціативи, з яких 8 прийняті. Віктор М’ялик ініціював 19 законопроектів, Роман Іванісов — 11, але, на жаль, жоден із них не став чинним. Один із 15 законопроєктів Сергія Литвиненка ста чинним законом.

Виступи у стінах Верховної Ради України

Окрім парламентських комітетів, де закони готуються до розляду, обговорення відбуваються і у сесійній залі. Загалом у 2021 році народні депутати Рівненщини 53 рази отримували слово, загальна тривалість їхніх виступів становить 34 хвилини 18 секунд.

Найбільше, а саме 34 рази, у парламенті виступав Олександр Ковальчук, загальна тривалість яких 25 хвилин 6 секунд. Значно менша кількість виступів в Олександра Аліксійчука, який отримував слово 5 разів і виступав 7 хвилин 43 секунди. Віктор М’ялик брав слово у парламенті 12 разів, але тривалість його виступів — лише 1 хвилина 16 секунд. Найменше часу на виступи витратив Сергій Литвиненко. Він двічі оримував слово і виступав лише 13 секунд. Жодного разу в 2021 році не виступав Роман Іванісов.