15 листопада на партійному з'їзді народну депутатку Олену Шуляк обрали головою “Слуги народу”. ОПОРА зібрала інформацію про парламентську активність нової очільниці президентської партії.

Олена Шуляк пройшла до Верховної Ради під номером 13 у списку партії “Слуга народу” та є заступницею голови відповідної парламентської фракції. Депутатка має двох помічниць, які отримують заробітну плату, та ще 11 помічників на громадських засадах. Олена Шуляк входить до восьми груп із міжпарламентських зв’язків, є членкинею Тимчасової слідчої комісії ВР з питань розслідування фактів корупції в органах державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду і заступницею члена Постійної делегації ВР у Парламентській асамблеї ЄС — Східні сусіди.

Олена Шуляк також входить до семи міжфракційних депутатських об’єднань: “Економіка.NOW”, “Правозахисна та антикорупційна коаліція”, “Invest in Ukraine”, “Цінності. Гідність. Родина”, “Прості рішення та результати”, “За конституційну реформу і ефективну владу” та “За розвиток морської галузі та інфраструктурні реформи”.

Крім того, депутатка очолює третє за чисельністю міжфракційне депутатське об’єднання “За велике будівництво” (219 членів).

Під час 38% голосувань у сесійній залі Олена Шуляк голосувала “За”, у 32% — утримувалася, а у 2% випадків натиснула кнопку “проти”. Загалом депутатка не була присутня на 14% голосувань, а ще у 14% взагалі ніяк не голосувала. Іншими словами, народна обраниця була недисциплінованою у 28% випадків. Це більше, ніж у середньому в інших депутатів “Слуги народу”, які недобросовісно голосують лише у 17% випадків. Хоча кількість голосувань “за” у нової очільниці “Слуги народу” та її колег по фракції є зіставною: 38% та 39% голосувань відповідно.

Згідно з даними сервісу “Rada4you”, рівень її голосувань проти “лінії фракції” становить 19%. 

У стінах парламенту Олена Шуляк долучилася до написання 135 проєктів нормативно-правових актів, зокрема 124 проєктів законів, 8 проєктів постанов та 3 пропозицій Президента до закону. Депутатка реєструвала законопроєкти у сфері економічної політики — 45% (56), галузевого розвитку — 19% (24), державного будівництва — 15% (18), правової політики — 15% (18) та соціальної політики — 5% (6). По одному законопроєкту стосувалися безпеки і оборони, а також гуманітарної політики. Нагадаємо, що у Верховній Раді Олена Шуляк є заступницею голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Також варто відзначити, що за увесь час роботи у Верховній Раді 45 (36%) законопроєктів, до яких долучилась Олена Шуляк, стали чинними. Так, за даними ОПОРИ, депутатка належить до тих обранців, чиї ініціативи за результатами 2 років роботи Верховної Ради підтримують найбільше.

На відміну від законодавчої роботи, де за кількістю підписаних законів нова очільниця “Слуги народу” поступається лише своєму колезі по фракції Данилу Гетьманцеву (66 підписаних законів), Олена Шуляк значно менш активно виступала у сесійній залі. Так, депутатка виступала лише 24 рази (165 місце) загальною тривалістю 33 хвилини (149 місце).

Олена Шуляк подала 6 депутатських запитів: 4 — до Кабміну та по одному до Офісу Генерального прокурора і Національної поліції України. Зокрема, два останні запити були подані 5 листопада 2021 року групою із 60 депутатів та стосувалися “проведення об'єктивного та неупередженого досудового розслідування кримінального провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності інтернет-видання "Радіо Свобода".

Нагадаємо, що попереднім очільником “Слуги народу” був Олександр Корнієнко. Однак після обрання його першим заступником Голови Верховної Ради України він заявив, що планує скласти з себе повноваження голови партії та глибше зосередитися над реформою роботи парламенту на посаді першого віцеспікера.