Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував Верховній Раді звільнити члена Центральної виборчої комісії Віталія Греня з посади.

Відповідне рішення підтримали сьогодні, 3 листопада, 18 членів Комітету.

21 травня надійшло подання Президента України щодо звільнення Віталія Греня з посади члена ЦВК. Підставою для внесення подання є судове рішення щодо притягнення члена ЦВК до відповідальності за адміністративне праворушення, пов'язане з корупцією. Як засвідчує рішення суду, протягом 28 днів Грень порушував заборону для членів ЦВК входити до складу правління, інших виконавчих чи контрольних органів, наглядової ради підприємства або організації.

2 червня питання вже розглядалось у комітеті, однак позиція не була сформована. Основна дискусія між народними депутатами розгорнулася навколо можливих законодавчих неузгодженостей та нерівності правового статусу членів ЦВК порівняно з народними депутатами та іншими публічними особами. Крім того, тоді Віталій Грень повідомив про наявність судового процесу, який, на його думку, унеможливлює розгляд цього питання. Йдеться про адміністративну справу за його позовом до заступника голови ЦВК Віталія Плукаря щодо визнання протиправним внесення подання до Президента про дострокове припинення його повноважень шляхом звільнення з посади, а також зобов’язання Плукаря письмово поінформувати Президента про відсутність підстав для звільнення.

За словами голови комітету Андрія Клочка, судове рішення у цій справі не може бути підставою для перегляду рішення про притягнення Греня до адміністративної відповідальності за вчинення правопорушення, пов’язаного з корупцією. Він також додав, що законність подання Президента про дострокове припинення повноважень Греня під сумнів не ставиться та в суді не оскаржується.

Член ЦВК Віталій Грень у своєму виступі зробив наголос на законодавчих колізіях, які необхідно врегулювати.

«Питання заключається в дуже простій площині. Є площина політичної доцільності, є площина юридичної визначеності. Я розумію, чому так, можливо, відбувається, що необхідна ця політична доцільність, тому що недарма другий раз запрошують, недарма вислуховують, недарма є представник Президента, інші учасники процесу. Але я без надії буду сподіватись, що ви дасте мені шанс говорити про необхідність врегулювання даного питання законодавчо. Я хочу говорити про колізію в законодавстві, якої я є прикладом. Я хочу говорити, що законодавство неоднозначно застосовується щодо тієї статті, до якої мене притягнули. Хочу вам нагадати, за що мене притягнули. Як минулого разу сказав депутат Гурін, пів парламенту з такою проблемою. В день голосування про призначення я був директором унітарного підприємства без рахунків, без співробітників. Кому мені передавати це підприємство в день призначення? Я родичам не можу передати в день призначення, це корупція. Я можу тільки його продати або передати в оперативне управління. І ми говорили, що це законодавче регулювання», — сказав Грень.

18 членів комісії підтримали рішення рекомендувати парламенту достроково припинити повноваження члена ЦВК Віталія Греня шляхом його звільнення, 1 член комітету утримався.

Нагадаємо, що раніше ОПОРА детально вивчила судові рішення та законодавче регулювання припинення повноважень членів ЦВК. На думку організації, дії заступника члена ЦВК, який ініціював питання перед Президентом України та, відповідно, подання Глави держави, відповідають вимогам законодавства. Остаточним судовим рішенням було встановлено вчинення членом ЦВК правопорушення, яке є підставою для дострокового припинення його повноважень. Але, підкреслює ОПОРА, чинне антикорупційне законодавство та положення щодо дострокового припинення повноважень члена ЦВК містять непропорційну санкцію, яка може не відповідати завданій шкоді інтересам держави та суспільства. Потенційно такі особливості законодавства можуть негативно впливати на забезпечення стабільної роботи Комісії та незалежності її членів від політичного тиску, а тому парламенту варто провести дискусію щодо шляхів удосконалення чинного законодавчого регулювання.

Із детальним аналізом ситуації щодо дострокового припинення повноважень члена ЦВК Віталія Греня можна ознайомитись у юридичній довідці ОПОРИ.