Сьогодні, 25 червня, відбуваються парламентські вибори в Арубі - невеликій острівній країні на півдні Карибського моря, яка разом із Кюрасао, Сінт-Мартеном є конституційними частинами Королівства Нідерландів. 

Голосування мало відбутися у вересні 2021 року. Але через відставку уряду 31 березня ще до завершення його законного чотирирічного терміну, згідно з Конституцією, була визначена ​​нова дата. Причиною відставки стало розслідування кримінальної справи щодо партії POR за зловживання державними коштами.

До законодавчого органу Аруби входить 21 член. Їхній термін повноважень 4 роки. Вибори відбуваються за відкритими партійними списками. Місця розподіляються між партіями, які набрали принаймні одну повну квоту (1/21, або приблизно 4,76% голосів) за допомогою системи Хагенбаха-Бішоффа (варіант методу Д’Хондта). 

Аруба має повну автономію щодо внутрішніх справ, тоді як голландський уряд займається зовнішньою та оборонною політикою. Після виборів в Арубі у 2017 році урядову коаліцію очолює соціал-демократична партія "Народний виборчий рух" разом з політичними партіями POR і RED. Основною опозицією є правоцентристська Народна партія Аруби, яка займає дев'ять із 21 місця в парламенті. 

Подання списків кандидатів від політичних партій відбувалося 7 травня 2021 року. Через ситуацію Covid-19 лише уповноважений представник та 1 кандидат або лідер партії у списку мали право бути присутніми при особистому поданні, яке відбулося в ратуші міста Ораньєстад (столиці Аруби). Також можна було подати список за допомогою електронної пошти. Партійні списки могли містити до 29 кандидатів. Відповідно до ст. 17 пункту 2 виборчого законодавства, політичні партії без представництва в парламенті повинні зібрати 587 підписів виборців, щоб взяти участь у виборах, що дорівнює принаймні одному відсотку (1%) при підрахунку голосів. 

12 політичних партій, зареєстрованих у Виборчій раді, подали списки кандидатів для участі у виборах 2021 року. Окрім Народної партії Аруби (AVP), народного виборчого руху (MEP), Горді та шановані люди (POR) та Мережі виборної демократії (RED), які в даний час представлені в парламенті, свої документи подали такі партії: Національно-демократична акція (Accion 21), Партія Курпа (CURPA), H.T.C., Суверенний арубанський рух (MAS), RAIZ, Патріотична партія Аруби (PPA). У виборах також беруть участь Pueblo Prome та Патріотично-прогресивний союз (UPP).

28 травня 2021 року Виборча рада прийняла рішення щодо дійсності списків кандидатів на відкритих засіданнях. Відповідно до статті 31 Виборчого розпорядження, Виборча рада оприлюднює ці списки кандидатів.

У Арубі визначаються кольори, які можуть бути використані для кольорового друку списків кандидатів на виборчих бюлетенях. Цього року це : коричневий, світло-блакитний, темно-синій, жовтий, зелений, світло-сірий, темний сірий, оранжевий, світло-оранжевий, червоний, світло-рожевий, пурпуровий, світло-фіолетовий, темно-фіолетовий, хакі, білий, оливково-зелений. Тож 2 червня 2021 року на відкритому засіданні Виборча рада присвоїла наступні номери за жеребом і призначила колір відповідному списку кандидатів:

Виборцями є жителями Аруби е менше 18 років з голландським громадянством.

3 червня та 17 червня відбулися дебати, які організувала торгова палата у партнерстві з Університетом Аруби. На дебати були запрошені лідери всіх політичних партій. В Арубі поширена пряма агітація: кандидати відвідують громадян у ​​своїх будинках або проводять інформаційні секції по всьому острову. Більшість кандидатів також мають власну сторінку в соціальних мережах.

У вільному доступі на урядовому порталі розміщені списки кандидатів і програми всіх партій. Також існує можливість самостійно підрахувати результати виборів та розподіл місць, використовуючи таблицю Excel, де треба буде ввести результати по виборчих дільницях. 

У день голосування, 25 червня, уряд заборонив використання звукових систем для повідомлення про вибори або для відтворення музики в радіусі 50 метрів від виборчої дільниці з 6:00 до 20:00. Також з четверга, 24 червня, 18:00 до суботи, 26 червня, 6:00, всім компаніям, які мають ліцензію на продаж алкогольних напоїв, забороняється продавати, поширювати або роздавати алкогольні напої населенню.

 

Підготувала Яна Золотарьова

Використана інформація: