Верховна Рада прийняла проєкт Закону про внесення змін до Закону України «Про політичні партії в Україні» щодо удосконалення правового регулювання фінансування діяльності політичних партій (№5253-1). Відповідний законопроєкт підтримали 319 народних депутатів.

Законопроєкт уточнює окремі підстави для зупинення та припинення державного фінансування статутної діяльності політичної партії. Зокрема у випадку, якщо у звіті партії відомості відрізняються від достовірних на суму понад 100 розмірів прожиткового мінімуму, або у випадках, якщо звіт підписує не уповноважена на те особа, не вказуються відомості щодо місцевих організацій партії, не надається копії звітів про внутрішній та зовнішній аудит.

Також передбачається, що у разі виявлених порушень Національне агентство з питань запобігання корупції надає партії можливість протягом 10 днів дати пояснення з відповідними доказами. У разі ненадання таких пояснень або надання не в повному об’ємі НАЗК прийматиме рішення про зупинення державного фінансування статутної діяльності партії.

В законопроєкті також вказується, що голова НАЗК затверджує висновок про наявність підстав для зупинення державного фінансування, який потім направляється партії та оприлюднюється на офіційному сайті.

Крім того, передбачається можливість розміщувати кошти партії на депозитних рахунках для отримання процентів, які не вважаються внеском на користь партії.

А під час карантину пропонується не вважати внеском на підтримку політичної партії надання депутатами парламенту та місцевих рад, головою громади безоплатно або на пільгових умовах товарів, робіт та послуг, які необхідні для боротьби з коронавірусом.