ОПОРА у рубриці “Законопроєкт тижня” продовжує інформувати про важливі законодавчі ініціативи, які реєструються чи розглядаються на поточному тижні у Верховній Раді або підписані Президентом України. У цій рубриці ми не оцінюємо сам законопроєкт, лише інформуємо про його зміст.

Тиждень з 14 по 18 червня у парламенті - пленарний. Депутати працюють в сесійній залі, ще частина одного дня відведена для роботи в комітеті, іншого - для запитань до Уряду. У цьому огляді ми зупинимося на законопроєктах №5554 та №5554-1, які пропонують відтермінувати обов'язкове озвучення фільмів українською мовою. Саме ці законопроєкти стали “лакмусовим папірцем” та розділили фракцію “Голос” на дві частини.

24 травня у Верховній Раді був зареєстрований проєкт Закону №5554 “Про внесення змін до деяких законів щодо підтримки вітчизняних виробників теле- та кінопродукції в період встановлення карантину”. Ініціаторами законопроєкту стали народні депутати з фракції “Слуга народу” Микита Потураєв та Євгенія Кравчук. 

А вже 28 травня в парламенті було зареєстровано альтернативний законопроєкт №5554-1 “Про внесення змін до деяких законів щодо підтримки вітчизняних виробників теле- та кінопродукції, організаторів культурно-мистецьких заходів в період встановлення карантину”, ініційований депутатом фракції “Слуга народу” Олександром Санченко. 

Двома проєктами Законів пропонується внести зміни до Законів України  “Про забезпечення функціонування української мови як державної” та “Про захист населення від інфекційних хвороб” з метою відтермінувати обов'язковий дубляж та озвучку фільмів українською. Чинне законодавство передбачає, що з 16 липня 2021 року вся кінопродукція, вироблена в Україні, має демонструватися українською мовою. 

У пояснювальних записках до законопроєктів йдеться, що розроблено з метою зменшення негативного впливу на діяльність теле- та кіновиробників, у сфері культури, а також у сфері телебачення і радіомовлення, яка виникла у зв’язку з поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

15 червня ці законопроєкти було внесено у порядок денний Верховної Ради України 227 голосами депутатів з необхідних 226. Це рішення підтримали п'ять депутатів фракції “Голос”: Роман Костенко, Кіра Рудик, Ярослав Железняк, Ярослав Рущишин та Андрій Осадчук. 

Цього ж дня, депутати фракції заявили, що відкликають свої голоси за включення законопроєктів у порядок денний у зв’язку з помилковим голосуванням. “Дане голосування було помилкою, адже законопроекти з’явились в останній момент: серед 29 законопроектів був і контроверсійний законопроект 5554. “Голос” не підтримає жодних ініціатив, покликаних поставити під сумнів закони про українську мову. Ми категорично не сприймаємо будь-які спроби наступу на українську мову, тому підтримуємо українську всюди — в кіно, на телебаченні, в обслуговуванні, навчанні тощо”, - йдеться на офіційній Facebook-сторінці партії. 

Відповідне голосування поглибило кризу всередині партії “Голос” і призвело фактично до розколу партії. Так, 16 червня половина депутатів фракції про створення у Верховній Раді окремого об’єднання ”Справедливість”. До об'єднання увійшли народні депутати Олександра Устінова, Соломія Бобровська, Галина Васильченко, Юлія Клименко, Роман Лозинський, Наталія Піпа, Ольга Стефанишина, Володимир Цабаль, Ярослав Юрчишин та Андрій Шараскін. Депутати висловили недовіру керівнику фракції Ярославу Железняку та заявили про намір ініціювати виключення з фракції голови партії Кіри Рудик.