ОПОРА у рубриці “Законопроєкт тижня” продовжує інформувати про важливі законодавчі ініціативи, які реєструються чи розглядаються на поточному тижні у Верховній Раді або підписані Президентом України. У цій рубриці ми не оцінюємо сам законопроєкт, лише інформуємо про його зміст.

Тиждень з 7 по 11 червня тижня відведений для роботи в комітетах, комісіях, фракціях та групах. 

9 червня в Верховній Раді був зареєстрований законопроєкт №5633, який пропонує внести зміни до Закону “Про ринок електричної енергії” та запровадити заборону комерційного перетоку електричної енергії з Республіки Білорусь. 

Проєктом Закону пропонується заборонити здійснення комерційний переток електричної енергії з Республіки Білорусь, а також заборонити здійснення комерційних перетоків електричної енергії, що походить з Республіки Білорусь та Російської Федерації, через треті держави.

Ініціаторами законопроєкту стали 25 депутатів з фракцій “Слуга народу”, “Голос”, “Європейська солідарність” та “Батьківщина”, депутатської групи “Довіра” та окремі позафракційні депутати. 

У пояснювальній записці йдеться, що цей законопроєкт розроблений як солідарний крок України з країнами Європейського Союзу, які у травні 2021 року схвалити новий пакет секторальних економічних санкцій проти Білорусі. 

Нагадаємо, що 23 травня Білорусь підняла військовий винищувач, щоб посадити у Мінську літак компанії Ryanair, нібито через повідомлення про бомбу на борту. У літаку перебував опозиціонер, колишній редактор телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич, якого у підсумку затримали білоруські правоохоронці. 

24 травня на Саміті ЄС були запроваджені секторальні економічні санкції до Білорусі. У тому числі, Рада ЄС ухвалила юридичну заборону для білоруських авіакомпаній використовувати повітряний простір ЄС – як транзитом, так і для рейсів до аеропортів ЄС. 

25 травня Уряд України ухвалив рішення про припинення з 26 травня авіасполучення з Республікою Білорусь. 

3 червня Верховна Рада ухвалили Постанову у якій засудила дії влади Республіки Білорусь щодо примусової посадки літака компанії Ryanair та затримання Романа Протасевича.