Більше повідомлень про взаємодію з владою і заінтересованими сторонами - менше про взаємодію з виборцями було у Facebook рівненських народних депутатів у січні-березні 2021 року у порівнянні з липнем-груднем 2020 року. Такі результати дослідження ОПОРИ в рамках проекту “Депутат на зв’язку”, що реалізується в межах Програми USAID РАДА, що виконується Фондом Східна Європа.

Нагадаємо, що попередньо аналітики ОПОРИ досліджували комунікації народних депутатів з чотирьох областей за липень-грудень 2020 року.  У Рівненській області аналізували всі комунікації (соцмережі, ефіри, ЗМІ) народних депутатів Олександра Аліксійчука, Сергія Литвиненка, Романа Іванісова, Яни Зінкевич, Соломії Бобровської, Олександра Ковальчука та Віктора М’ялика. 

Дослідження показало, що народні депутати від Рівненщини найбільше комунікували з виборцями, значно менше – з органами державної влади, місцевого самоврядування та іншими зацікавленими сторонами. Найбільш поширений спосіб комунікації – Facebook, а понад 20% повідомлень за цей період повідомляли про благодійність, або ж мали ознаки піару, зокрема й передвиборчого. Детальніше про результати дослідження - у звіті

Тепер ми з’ясовували про що депутати писали у січні-березні на своїх Facebook-сторінках і наскільки часто ці повідомлення стосувалися роботи. Випадком комунікації ми вважали повідомлення про виконання депутатських обов’язків відповідно до ЗУ “Про статус народного депутата”. Якщо аналогічні повідомлення публікувалися на публічній сторінці депутата і в особистому профілі, ми зараховували це як один випадок комунікації. 

У таблиці продемонстровано як змінилась комунікація обранців у відсотках. 

З ким комунікували

Липень-грудень 2020 р.

Січень-березень 2021 р.

Виборці

83,10%

73%

Влада

12,60%

18%

Заінтересовані сторони

4,30%

9%

Такі зміни, здебільшого, пов’язані з активнішою співпрацею з владою і заінтересованими сторонами депутатів-мажоритарників Олександра Ковальчука та Олександра Аліксійчука. Детальніше про Facebook-стрічки обранців - у матеріалі. 

Олександр Аліксійчук

Впродовж трьох місяців народний депутат Олександр Аліксійчук найактивніше комунікував з виборцями. Хоча, в порівнянні з минулим півріччям, більше повідомляв про взаємодію з представниками влади - у лютому-березні такі повідомлення становили майже 40% від усіх. 

Найчастіше депутат інформував про участь у засіданнях Верховної Ради - прийняті законопроекти і зміни, які вони запроваджують. По чотири повідомлення було про роботу в окрузі та законотворчу діяльність. Зокрема, депутат розповідав про реформу ДАБІ, законопроекти № 5143 та № 5144, які передбачають зміни у регулюванні питань громадянства тощо.

Комунікації Олександра Аліксійчука характерні розлогі повідомлення - такі собі міні-звіти про підсумки робочого дня/тижня тощо. У цих повідомленнях депутат одразу повідомляє про кілька комунікацій, серед яких завжди були зустрічі з представниками влади. 

Взаємодія з ким...

Комунікація про...

К-сть комунікацій

Виборці

про результати своєї роботи (участь у роботі ВР, комітету)

15

 

роботу в окрузі (зокрема, зустрічі з ОМС, виборцями та іншими стейкхолдерами)

4

участь у роботі над законопроектами, іншими актами Верховної Ради України

4

звітування перед виборцями

1

участь в парламентських слуханнях

1

Влада

присутність на офіційних заходах, які організовують органи влади

9

організація публічних заходів за участі представників органів влади

7

проведення консультацій щодо напрямів залучення бюджетних коштів

2

Стейкхолдери

участь у заходах організованих неурядовими організаціями та заінтересованими сторонами

2

підготовку законопроекту

1

Всього комунікацій

46

Велика частка комунікацій з владою - місцевою і загальнодержавного рівня, цілком вписується у площину інтересів депутата в парламенті, де він входить до Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Серед зустрічей з владою  можна виокремити організоване депутатом у Дубно засідання платформи керівників територіальних громад області. Мета заходу - спільне обговорення з місцевою, регіональною та центральною владою того, як просувається реформа з децентралізації.

Крім того, депутат повідомляв про проведені консультації з Рівненською облдержадміністрацією, Міністерством розвитку громад та територій та місцевими громадами, у результаті яких були прийняті рішення про включення до переліку об’єктів, які  фінансуватимуть з фонду ДФРР. Також депутат, як і раніше, більше за всіх колег інформував про “Велике будівництво” у своєму окрузі.

Соломія Бобровська

Facebook-стрічка Соломії Бобровської наповнена повідомленнями про питання безпеки України, позиції на міжнародній арені, критикою проросійських сил, реакціями на політичні події, а також повідомленнями про тиск і репресії щодо активістів. Майже все, про що пише Соломія Бобровська, стосується її напрямків роботи у Верховній Раді - депутатка є секретарем Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, заступницею голови ТСК для здійснення парламентського контролю за розслідуваннями нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів і заступницею голови делегації у Парламентській асамблеї НАТО. 

Часто дописи депутатки не повідомляють про конкретне виконання депутатських обов’язків, а радше є аналітикою, яка розкриває близьку для неї тему, є її експертною думкою, або ж проявом громадянської позиції. Наприклад, Соломія Бобровська писала про те, які законодавчі ініціативи має прийняти Україна, аби вступити в НАТО, піднімала проблемні питання окупованого Криму, писала про акції протесту на підтримку Сергія Стерненка, “розкол” у Голосі тощо. 

Якщо ж брати до уваги конкретні месенджі, які вписуються у методологію проекту “Депутат на зв’язку”, то найбільше повідомлень депутатки було про її участь  в парламентських слуханнях або ж її запитання до Уряду.  Так, депутатка запитувала Міністра оборони Андрія Тарана про фірму-монополіста, яка погано харчує українських військових, виступила з заявою проти сексизму в рекламі, розповідала про проблему жителів Рівненщини, які проживають у 30-кілометровій зоні біля АЕС, але більше не мають пільг на оплату електроенергії тощо. 

Взаємодія з ким...

Комунікація про...

К-сть комунікацій

Виборці

парламентські слухання, запитання до Уряду

17

інформування про результати своєї роботи (голосування ВР, робота комітету тощо)

15

участь у роботі над законопроектами, іншими актами Верховної Ради України

4

зустрічі з виборцями

3

робота в окрузі

3

реагування на зверненням громадян

3

Влада

повідомлення про депутатські звернення

11

присутність на офіційних заходах, які організовують органи влади

2

Загальна к-сть комунікацій

58

Ще під час моніторингу було виявлено, що Соломія Бобровська активно подає звернення до правоохоронних органів. Впродовж трьох місяців таких комунікацій було 11 і знову ж фактично всі повідомлення про надіслані звернення стосувалися проросійських політиків, російських артистів, телеканалу “НАШ”. Більше того, депутатка запросила свою аудиторію приєднатися і теж повідомляти правоохоронців про підозрілу діяльність “гастролерів”. 

Також у цей період депутатка надсилала запити і активно повідомляла про проблему з харчуванням військових. 

Крім надісланих запитів за аналізований період виявлено два повідомлення про взаємодію з владою - обидва про присутність депутатки на заходах з представниками влади - робочу поїздку до Клеваня та участь у щорічній платформі Асоціації міст України у Дубно. 

Всі взаємодії зі стейкхолдерами (неурядові організації), про які повідомила депутатка не стосувалися виконання депутатських обов’язків.

Олександр Ковальчук 

Упродовж трьох місяців 2021 року депутат Олександр Ковальчук був значно активнішим у Facebook, ніж попередні півроку. Майже всі повідомлення на його сторінці стосуються виконання депутатських обов’язків. Всього зафіксовано 109 комунікацій. 

Серед інших обранців депутат вирізняється повідомленнями про активну взаємодію зі стейкхолдерами (переважно представниками бізнесу і неурядових організацій). Зрештою, така взаємодія вписується у його роботу в Комітеті з питань фінансів, податкової та митної політики.

Взаємодія з ким...

Комунікація про...

К-сть комунікацій

Виборці

роботу в окрузі (зокрема, зустрічі з ОМС, виборцями та іншими стейкхолдерами)

30

участь у роботі над законопроектами, іншими актами Верховної Ради України

20

участь у роботі у засіданнях Верховної Ради

13

інше (робота комітету, звіт, благодійність, Велике будівництво)

10

Влада

організацію публічних заходів за участі представників органів державної влади та ОМС

9

присутність на офіційних заходах, які організовують місцеві органи державної влади та ОМС

4

підготовку депутатського звернення

1

Стейкхолдери (переважно бізнес)

організацію публічних заходів

12

підготовку законопроекту

6

участь у заходах, організованих неурядовими організаціями та заінтересованими сторонами

3

організацію публічних консультацій

1

Всього комунікацій

109

У комунікації депутата можна виокремити кілька головних і повторюваних повідомлень: 

  • найбільше депутат писав про роботу в окрузі. Олександр Ковальчук разом з помічниками активно відвідував школи, лікарні, дитсадки і інші проблемні об’єкти свого округу, збирав пропозиції щодо залучення коштів соцеконому. Зустрічі відбувалися після організованого його командою на початку року прийому проектів. 
  • у період моніторингу парламент підтримав законопроекти народного депутата  № 4643-д і № 4644-д, які мають вирішити питання розмитнення автомобілів на єврономерах. Тож весь цей період Олександр Ковальчук найбільш активно повідомляв про ці законопроекти і всі нюанси розмитнення, які вони пропонують. Також він відвідав не один ефір, де спілкувався на цю тему. 
  • депутат часто комунікував з представниками бізнесу, особливо, деревообробного. Про їх проблеми повідомляв у Верховній Раді, влаштовував зустрічі влади і бізнесу, залучав до обговорення проблем бізнесу народних депутатів. Крім того, він повідомляв про взаємодію з Офісом простих рішень в рамках законотворчості. Цікавою є  ініціатива щодо працевлаштування дітей інвалідністю, після досягнення ними 18-річного віку, яку команда депутата втілює з Центром зайнятості.

Також з нового року депутат почав вести свій телеграм-канал.

Яна Зінкевич

Яна Зінкевич, як і раніше, активно публікує дописи у у Facebook. Щоправда, більшість з них є проявом її громадянської позиції, критикою дій уряду, депутатів, поглядами на політичну і економічну ситуацію. 

Так, стрічка депутатки була наповнена критикою монобільшості, повідомленнями про її допомогу ветеранам в отриманні посвідчень учасника бойових дій, оперативними новинами з судів над активістами, на які депутатка запрошує журналістів, великою кількістю повідомлень про пандемію і, знову ж, критикою дій влади в цьому контексті. 

Тим не менше, певна частина контенту є повідомленнями про виконання депутатської роботи. Так, депутатка на початку року опублікувала звіт про свою роботу у 2020 році (попередні півроку вона не звітувалася). Зі звіту відомо про понад 915 звернень -  при цьому Яна Зінкевич повідомляє своїх користувачів про одиниці з них. 

Взаємодія з ким..

Комунікація про...

К-сть комунікацій

Виборці

інформування про результати своєї роботи (участь на засіданнях ВР, комітету, робота фракції)

15

благодійна діяльність

3

зустрічі з виборцями

2

звітування перед виборцями

1

участь у роботі над законопроектами, іншими актами Верховної Ради України

1

особистий прийом

1

контроль за розглядом органами влади депутатських звернень та запитів

1

Влада

підготовка депутатського звернення

1

Загальна к-сть комунікацій

25

Найбільше повідомлень Яни Зінкевич, які інформували про виконання депутатських обов’язків, були про засідання Верховної Ради - тобто про те, що відбувається в сесійній залі, які закони прийняті чи не прийняті, про позицію депутатки щодо них, або ж про роботу комітету чи фракції.

Також депутатка повідомила про один прийом громадян у Рівному, на якому поспілкувалася з 11 громадянами; про дві зустрічі з виборцями і про відповідь на її депутатське звернення щодо місцевої резонансної події, коли стоматологиня била дітей-пацієнтів і, як з’ясувала Яна Зінкевич, не мала при цьому спеціальної ліцензії, щоб лікувати саме дітей. 

Виявлено три повідомлення про благодійну діяльність за участі Яни Зінкевич. Йдеться про передачу обладнання і костюмів лікарням від фонду Петра Порошенка.

Таким чином основними темами, про які депутатка повідомляє виборців є гострі проблеми загальнодержавного характеру - найбільше про пандемію і проблеми ветеранів та військових. Водночас безпосередньо про виконання депутатських обов'язків депутатка, як і раніше, повідомляє мало. 

Віктор М’ялик 

Тенденції в комунікації народного депутата Віктор М’ялика майже не змінилися, адже він, як і раніше, найбільше повідомляв про свою благодійну діяльність. При цьому, зустрічі з виборцями також поєднував з наданням благодійної допомоги.

Більшість дописів на його сторінках у Facebook - репости інших користувачів, дописи з місцевих груп партії “За майбутнє” про нього чи його колег. Крім того, депутат перепощує багато картинок з мотиваційними цитатами (їх справді дуже багато), ефіри з Ігорем Палицею, дописи Олександра Шевченка, який у цей період був кандидатом у депутати.  Загалом комунікацій, які повідомляють про виконання депутатської роботи було лише 14.

Взаємодія з ким...

Комунікація про...

К-сть комунікацій

Виборці

благодійна діяльність

24

участь у роботі у засіданнях Верховної Ради

3

зустрічі з виборцями

3

Влада

проведення консультацій щодо напрямів залучення бюджетних коштів

1

підготовку депутатського звернення

1

зустрічі з представниками влади

1

Стейкхолдери

участь у заходах організованих неурядовими організаціями та заінтересованими сторонами

3

організація публічних заходів

1

Всього комунікацій

37

Можна виокремити наступні взаємодії - Віктор М’ялик  відвідував Зарічненську селищну раду і обговорював з її головою питання залучення коштів соцеконому. Стейкхолдерами депутата були Всеукраїнська Рада Церков і Релігійних Організацій, ветеранські організації. Крім того, він організував нараду з освітянами, політиками на тему «Основи сім'ї, сімейні цінності, виклики та перспективи».

Роман Іванісов

У комунікації Романа Іванісова за три місяці 2021 року, на відміну від попереднього періоду, з’явилися повідомлення про його законотворчі ініціативи - законопроект
№ 5173 "Про внесення доповнень до Закону України "Про запобігання корупції" (щодо удосконалення окремих аспектів декларування), правки до антикорупційної стратегії, законопроект № 5061, який вносить правки щодо надання приміщень Червоному хресту. 

Загалом депутат, як і раніше найбільше комунікує з виборцями і владою. 

Взаємодія з ким...

Комунікація про...

К-сть комунікацій

Виборці

результати своєї роботи (участь у роботі ВР, комітету)

29

роботу в окрузі (зокрема, зустрічі з ОМС, виборцями та іншими стейкхолдерами)

4

реагування на зверненням громадян

4

участь у роботі над законопроектами, іншими актами Верховної Ради України

3

контроль за розглядом органами влади скарг та заяв громадян, депутатських звернень та запитів

2

благодійна діяльність

1

Влада

підготовка депутатського звернення

4

організація публічних заходів за участі представників влади

3

підготовка законопроекту

1

Стейкхолдери

участь у заходах організованих неурядовими організаціями та заінтересованими сторонами

1

Всього комунікацій

52

Більшість повідомлень народного депутата - про прийняті законопроекти на засіданнях Верховної Ради, а також про роботу Комітету з питань антикорупційної політики, до якого він входить. 

Крім того, впродовж  січня-березня, депутат регулярно писав про:  

  • діяльність підприємства  «КОЛОР С.І.М.» у своєму окрузі, на забруднення повітря яким йому скаржаться виборці. Роман Іванісов інформував про надіслані звернення до міністерств і новини на цю тему; 
  • більшість зустрічей з владою у аналізований період були присвячені обговоренню проблемної дороги Устилуг-Рівне-Луцьк, на плани щодо будівництва якої депутату скаржилися виборці; 
  • також депутат писав про “корупційні” новини, побудовані на зверненнях, які він отримав від виборців - це “постійна рубрика” про  порушення у лісовій галузі, можна також виокремити питання закупівлі надто дорогих кабелів для підключення до мережі шкіл округу. 

Сергій Литвиненко 

Депутат Сергій Литвиненко, за результатами моніторингу, був найменш активним депутатом у соціальних мережах. Ця ж тенденція збереглася і в 2021-му. Всього виявлено 11 повідомлень депутата у Facebook, які інформують про його депутатську роботу. З них вісім стосуються виборців. 

Взаємодія з ким...

Комунікація про...

К-сть комунікацій

Виборці

участь у засіданнях Верховної Ради

5

Інше (про відрядження, Велике будівництво, міжфракційну роботу)

3

Влада

присутність на офіційних заходах, які організовують місцеві органи державної влади та ОМС

2

Стейкхолдери

підготовку депутатського звернення

1

Всього комунікацій

11

Так, читачі Сергія Литвиненка могли дізнатися, що депутат був офіційним спостерігачем на виборах до Мажилісу Казахстану і в нього на окрузі взимку відкрився новий дитсадок. Також депутат писав, що він зацікавився проблемою сірникової фабрики і підготував депутатське звернення, щоб розібратися у проблемі цього бізнесу. 

Довідково: Проєкт «Депутат на зв’язку» реалізується Рівненською обласною організацією Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА» в межах Програми USAID РАДА, що виконується Фондом Східна Європа.