19 лютого відбулися чергові вибори місцевого парламенту - Національної асамблеї. Спостерігачі з Міжнародної фундації виборчих систем (IFES) відзначають, що вибори були конкурентоспроможними та в умовах поширення пандемії Covid-19 добре організовані. Перемогу здобула Прогресивна національна партія, яка під час попереднього скликання парламенту була в опозиції.  

Острови Теркс і Кайкос (the Turks and Caicos Islands) — одна з 14 Британських заморських територій (перебуває під суверенітетом Великої Британії, але не є її частиною) в Карибському морі.

До Асамблеї  обирали 15 депутатів. Країна була поділена на 10 одномандатних виборчих округів, в яких виборці голосували за одного представника до парламенту. Ще 5 обиралися в єдиному багатомандатному окрузі (вся територія островів) за системою відносної більшості.

Участь у виборах взяли: Народно-демократичний рух (PDM) та Прогресивна національна партія (PNP), які висунули по 15 кандидатів; Прогресивний демократичний альянс (PDA), який висунув одного кандидата, та сім незалежних учасників.

Джерело фото: Government of the Turks and Caicos Islands

Виборчі дільниці 19 лютого працювали з 7 ранку до 21 вечора на острові Провіденсіалес та до 19 вечора на всій іншій території. Цього року проголосувати міг 8 581 зареєстрований виборець.

Явка виборців склала трохи більше 75%. Остаточні результати були оголошені 20 лютого.

Переконливу перемогу отримала Прогресивна національна партія (PNP) – 14 з 15 мандатів. Її лідер, бізнесмен Чарльз Вашингтон Місік, стане наступним прем'єр-міністром.

Лідерка Народно-демократичний руху Шарлін Картрайт-Робінсон, яку було обрано першою жінкою прем'єр-міністром у 2016 році, не потрапляє до Асамблеї. Єдиний кандидат її партії, який буде представляти політсилу в парламенті, - колишній міністр охорони здоров’я Едвін Аствуд (переміг в окрузі на острові Гранд-Терк).

Джерело фото: IFES

Міжнародна фундація виборчих систем (IFES) спостерігала за цими виборами. Незалежна група експертів провела низку персональних та віртуальних консультацій, а також здійснила індивідуальні візити до всіх виборчих дільниць, за винятком острова Південний Кайкос. IFES також відстежував традиційні та соціальні медіа.

Спостерігачі відзначають, що вибори були добре організовані в умовах поширення коронавірусної хвороби – розроблені чіткі рекомендації, відбувалася просвіта виборців та навчання членів виборчих комісій, на дільницях здебільшого дотримувалися протиепідемічних вимог (дистанція між виборцями та персоналом у шість футів, обов’язкове носіння масок, індивідуальні олівці, дезінфікуючий засіб для рук та засоби індивідуального захисту для всіх членів комісій).

Джерело: Elections Department

Громадянська мережа ОПОРА щоп’ятниці робить огляд передісторії виборчих процесів у світі, а по завершенні інформує щодо перебігу виборів у кожній з цих країн. Детальніше про особливості виборчої системи та передісторію виборів читайте за посиланням: https://www.oporaua.org/news/vybory/mizhnarodni/22802-vibori-u-sviti