З 23 комітетів Верховної Ради України лише один не провів жодного засідання в період з 1 квітня до 18 травня 2020 року, а саме Комітет з питань молоді та спорту. Найбільше засідань відбулося в Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування - 8.

ОПОРА проаналізувала, як працювали та комунікували з громадянами комітети Верховної Ради України під час карантину.

Моніторинг був проведений на основі спеціально розробленої методології, яка включає 16 показників. Обрані індикатори стосуються наявності на вебсайтах комітетів та офіційних сторінках у соціальних мережах тієї інформації, яку необхідно та доцільно оприлюднювати для злагодженої роботи комітету.

Результати дослідження показали, що за аналізований період з 23 комітетів Верховної Ради України 11 провели 5 і більше засідань, ще 11 комітетів - в середньому 2-3 засідання протягом того ж часу і жодного засідання було у Комітету з питань молоді та спорту.

Найкращі результати загалом показали Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики (87%), Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування (80%) та Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг (80%). Вони вчасно анонсували свої засідання, які найчастіше проводили в форматі відеоконференцій, активно оновлювали інформацію на сайті комітету, в повному або майже повному обсязі оприлюднювали протоколи, стенограми, порядки денні засідань та статистику відвідування депутатами засідань комітету. 

На жаль, 8 парламентських комітетів отримали менше 50% балів у результаті перевірки за визначеними індикаторами, вони не отримали бали за оприлюднення відеозаписів та аудіозаписів засідань, протоколів та стенограм засідань, вчасне анонсування заходів, використання соціальних мереж для поширення інформації про свою роботу, використання можливостей віддаленої роботи, а саме - проведення засідань комітету в форматі відеоконференції.  Так,  27% балів отримав Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки, який збирався в період моніторингу 6 разів, 4 з яких відбувались у форматі відеоконференції. На жаль, у вільному доступі на сайті Комітету є тільки анонси засідань і порядки денні. Решта інформації - стенограми, протоколи, відеозаписи, реєстри присутніх, аудіозаписи відсутні. Аутсайдерами є також Комітет з питань свободи слова (30%) та Комітет з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва (33%).

Основним недоліком у висвітленні роботи депутатів у комітетах Верховної Ради є неповне і невчасне оприлюднення необхідної інформації. Не менш важливо при наявності уніфікованої структури сайту для всіх комітетів дотримуватись відповідності документів, які оприлюднюються розділам сайтів.

Комітетам варто слідкувати за вчасністю опублікування документів за результатами засідань комітетів та обов’язково розміщувати інформацію про відвідування засідань комітету народними обранцями.

Хорошою тенденцією є те, що комітети почали використовувати сервіси Youtube  для своїх трансляцій і збереження відео. Наразі є всі технічні можливості для проведення онлайн-трансляцій абсолютно всіх засідань комітетів. Для цього не потрібні спеціальні сервери чи сервіси зберігання інформації, не потрібні додаткові відеокамери для трансляцій: все можна організувати за допомогою наявних ресурсів (Youtube, телефон, доступ до wifi-мережі). Найгірший відеозапис є кращим, ніж його відсутність.

ОПОРА закликає народних обранців активніше використовувати соціальні мережі, в тому числі і для покращення інформування населення про роботу в комітетах. Однак, зауважимо, що, крім важливості використання соціальних мереж як таких, не менш важливо їх верифікувати - підтвердити їх статус як офіційних. Це збільшить довіру до опублікованої інформації та розширить коло осіб, які будуть впевнені, що отримують офіційну інформацію про роботу комітету.

Детальніше про роботу конкретних парламентських комітетів та загальні рекомендації ОПОРИ і як її поліпшити  читайте у аналітичному звіті.

Довідково: Проєкт «Депутат від А до Я» реалізується в межах Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.