Майже 4 мільйони гривень витратила Верховна Рада України на забезпечення діяльності закарпатських депутатів: 6 мажоритарників та 4 депутатів, обраних за списками політичних партій. Заробітна плата обранців склала 69% з цієї суми, натомість, коштів на компенсацію витрат на оренду своїх громадських приймалень парламентарі не отримували. Громадянська мережа ОПОРА дослідила, скільки коштів отримали депутати за серпень 2019 - березень 2020 року.

Відповідно до бюджету держави на 2020 рік загальний кошторис парламенту становить понад 2 млрд. грн. ОПОРА раніше аналізувала, скільки цьогоріч «коштуватиме» народний обранець, а зараз аналізує, як закарпатські депутати використовували кошти, передбачені на реалізацію ними депутатських повноважень з початку каденції до березня 2020 року включно. Для дослідження обрано 10 депутатів, які проявляли активність в Закарпатській області. 6 з них обрано у одномандатних округах області, а саме: Роберт Горват (округ № 68, Ужгород), Віктор Балога (округ № 69, Мукачево), Михайло Лаба (округ № 70, Свалява), Валерій Лунченко (округ № 71, Хуст), Василь Петьовка (округ № 72, Тячів), Владіслав Поляк (округ № 73, Виноградів). 4 депутати обрано за списками партій: Андрій Жупанин («Слуга Народу»), Анатолій Костюх («Слуга Народу»), Ігор Кривошеєв («Слуга Народу»), Іван Крулько («Батьківщина»).

Які витрати відшкодовують парламентарям
 

Законодавством передбачено, що народному депутату, крім заробітної плати, в межах бюджету Верховної Ради України відшкодовують: 

  • окреме технічно обладнане службове приміщення з розташуванням у ньому постійного робочого місця помічника-консультанта народного депутата, виділене органами місцевої влади чи місцевого самоврядування на письмове звернення депутата. Для мажоритарників – у межах округу, в якому обрався депутат, для депутатів, обраних в багатомандатному виборчому окрузі – в областях, які за ними закріпила депутатська фракція (група);
  • витрати, пов'язані з організацією та проведенням зустрічей народного депутата з виборцями та звітів народних депутатів;
  • підвищення кваліфікації, навчання у навчальних закладах, у тому числі магістратурах та аспірантурах, вивчення іноземних мов у вільний від виконання депутатських обов'язків час;
  • кошти для компенсації вартості проїзду, оренди житла або винайму готельного номера, а також відшкодовуються витрати, пов'язані з виконанням депутатських повноважень, у розмірі місячної заробітної плати народного депутата, що не підлягають оподаткуванню;
  • витрати на відрядження в розмірах, встановлених законодавством, для виконання доручень Верховної Ради України та її органів або для роботи з виборцями за межами міста Києва у період, визначений Верховною Радою України;
  • кошти на відрядження помічника-консультанта народного депутата України для виконання робіт, пов'язаних із здійсненням його депутатських повноважень.

Варто зауважити, що відповідно до ч. 5 ст. 33 Закону України «Про статус народного депутата України», якщо народний депутат протягом календарного місяця впродовж однієї чергової сесії Верховної Ради України без поважних причин не бере особистої участі у більш як 30 відсотках голосувань при прийнятті рішень Верховної Ради України на пленарних засіданнях Верховної Ради України або у більш як 50 % засідань комітету Верховної Ради України, до складу якого його обрано, такому народному депутату за розпорядженням спікера парламенту на підставі рішення регламентного комітету не відшкодовуються витрати, пов’язані з виконанням депутатських повноважень, за відповідний календарний місяць. 

Витрати закарпатських депутатів
 

Відповідно до інформації, наданої парламентом на наш запит, у період з початку каденції до березня 2020 року включно на діяльність 10 закарпатських парламентарів було виділено 3 993 092,86 грн. Левову частку цих коштів  - 2 751 792,18 грн, або 69%, складає заробітна плата.

В середньому, з початку каденції до березня 2020 року включно депутати заробили по 255 091,44 грн. Найвищу зарплату за аналізований період отримав Іван Крулько, майже 299 675,01 грн, найнижчу – Віктор Балога – 255 091,44 грн.

Наступна за величиною стаття витрат – компенсація оренди житла, становить 833 350 грн. Цікаво, що 3 з 10 народних обранців (Віктор Балога, Василь Петьовка та Іван Крулько) не скористалися цією можливістю. В середньому, одному парламентарю на оренду житла в цей період виділили трохи більше 119 000 грн. Найдорожче обійшлася компенсація оренди житла для Михайла Лаби та Владіслава Поляка: по 140 400 грн. Найменшу компенсацію отримав Роберт Горват – 81 250 грн. Цікаво, що за даними сайту Верховної Ради України, 2 з 10 депутатів проживали в м. Києві на момент обрання: Андрій Жупанин та Іван Крулько.

Розмір компенсації витрат на проїзд депутатів Україною становить 387 580,60 грн. Не виплачували таку компенсацію лише 2 обранцям: Віктору Балозі та Валерію Лунченку. В середньому, за 7 місяців роботи закарпатські депутати на відшкодування проїзду Україною отримали по 48 445 грн.

Також депутатам компенсували вартість проїзду у межах Києва. Цим скористалися Михайло Лаба, Андрій Жупанин та Анатолій Костюх. Загальна сума компенсацій становить 17 723,00 грн. Найбільше коштів отримав Михайло Лаба - 12 438 грн.

Щодо компенсації коштів на відрядження для помічників-консультантів депутатів, то лише Анатолій Костюх скористався такою можливістю. На ці потреби було виділено 2 647,08 грн.

Якщо проаналізувати витрати на конкретних депутатів, то «найдорожчим» народним обранцем за розглянутими статтями витрат став Анатолій Костюх, на якого виділено 477 135,64 грн. Найменше коштів витрачено на забезпечення роботи Віктора Балоги – 255 091,44 грн.

Цікаво, що в середньому на одного депутата попередніх скликань (Роберт Горват, Віктор Балога, Валерій Лунченко, Василь Петьовка, Іван Крулько) витрачається
337 369,18 грн, що на 27% нижче, ніж на одного депутата, обраного до Верховної Ради України вперше в поточному скликанні (Михайло Лаба, Владіслав Поляк, Андрій Жупанин, Ігор Кривошеєв, Анатолій Костюх), а саме 461 249,392 грн.

Довідково: «Проєкт «Депутат від А до Я»  реалізується в межах Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа»