Продовжуємо вас інформувати про важливі законопроєкти, які реєструються в парламенті. Цього разу розкажемо про проєкт Закону, який ставить собі за мету зупинити цінові спекуляції на товарах першої необхідності в умовах карантину.

Що відбулося

20 березня в парламенті зареєстрований проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо протидії ціновим спекуляціям на товари, послуги, роботи першої необхідності недобросовісними суб’єктами господарювання під час правового режиму надзвичайного стану, воєнного стану або карантину в Україні)».

Що передбачає законопроєкт

Штраф за цінові спекуляції

Перевищення встановлених Кабміном під час дії правового режиму надзвичайного стану, воєнного стану або карантину в Україні, граничних цін і тарифів працівниками торгівлі, громадського харчування і сфери послуг або суб'єктами господарювання під час реалізації товарів, виконання робіт, надання послуг – тягне за собою накладення штрафу в розмірі п’ятсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (8 500 гривень) за кожен окремий товар, роботу, послугу.

Штрафи за повторні цінові спекуляції

Неодноразове, а саме більше двох разів протягом шести місяців, вчинення однією і тією ж особою перевищення встановлених Кабміном під час дії правового режиму надзвичайного стану, воєнного стану або карантину в Україні, граничних цін і тарифів працівниками торгівлі, громадського харчування і сфери послуг або суб’єктами господарювання під час реалізації товарів, виконання робіт, надання послуг – карається штрафом у розмірі три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (51 тисяча гривень) за кожен окремий товар, роботу, послугу.

Ті самі дії, вчинені за попередньою змовою групою осіб, – караються штрафом у розмірі сім тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (119 тисяч гривень) за кожен окремий товар, роботу, послугу.

Кабмін має сформувати перелік товарів першої необхідності, на які не можуть бути підвищені ціни

Кабінетом Міністрів України, протягом строку дії воєнного стану та карантину, формується та встановлюється перелік товарів, робіт і послуг та граничних цін і тарифів на них для застосування суб'єктами господарювання під час реалізації товарів, виконання робіт, надання послуг. 

Хто автор законопроєкту

Народний депутат від фракції “Слуга Народу” Олександр Качура.

Важлива інформація

25 березня на своєму засіданні Кабмін прийняв рішення продовжити карантинні заходи в Україні до 24 квітня, а також запровадив режим надзвичайної ситуації.