Карантин карантином, а ми і далі продовжуємо інформувати про важливі законодавчі ініціативи в межах нашої нової рубрики “Законопроєкт тижня”, які реєструються в парламенті на поточному тижні.

Що відбулося: 

17 березня у Верховній Раді зареєстрований проєкт Постанови (№3229) про результати роботи засідання Тристоронньої контактної групи від 11 березня 2020 року в м. Мінськ, Республіка Білорусь. 

Що передбачає проєкт постанови:

Пункт 1

Депутати пропонують вважати, що документи, погоджені й підписані 11 березня 2020 року на засіданні Тристоронньої контактної групи, в м. Мінськ, Республіка Білорусь, зокрема, проєкт Рішення про заснування Консультативної ради (робочої групи), прямо суперечать Конституції України, Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» від 18.01.2018 № 2268-VIII та національним інтересам України.

Пункт 2

Народні депутати пропонують вважати неприпустимим подальше підписання представниками України будь-якого рішення про створення чи заснування Консультативної ради (робочої групи), як це передбачено пунктом 4 Протоколу засідання Тристоронньої контактної групи від 11 березня 2020 року.

Пункт 3

Депутати пропонують в подальшому вести переговори з мирного врегулювання, безпосередньо з офіційними представниками Російської Федерації, як держави, що вчинила збройну агресію проти України, із обов’язковим залученням інших суб’єктів міжнародного права. 

Пункт 4

Депутати пропонують визначити, що передумовою вжиття будь-яких кроків щодо мирного врегулювання має бути беззастережне довготривале припинення вогню.

Хто автор законопроєкту:

Група депутатів, в основному з фракцій “Голос” та “Європейська Солідарність”.

Передісторія:

11 березня 2020 року на засіданні Тристоронньої контактної групи в м. Мінську було затверджено проєкт Рішення про заснування Консультативної ради (робочої групи). Відповідно до цього проєкту до складу Консультативної ради входять по десять представників від України та окремих районів Донецької та Луганської областей із правом вирішального голосу. Росія на рівні із ОБСЄ, ФРН та Францією мають по одному представнику з правом дорадчого голосу в раді.

Автори Постанови вважають, що якщо рішення буде підписано, як заплановано, 25 березня 2020 року, то самопроголошені республіки “ДНР” та “ЛНР” будуть фактично визнані самостійними рівними Україні суб’єктами переговорного процесу. 

У свою чергу, за словами керівника Офісу Президента Андрія Єрмака, на засіданні Контактної групи не було зроблено жодних кроків, які сьогодні створювали би правове поле для визнання представників. Щодо питання, як буде формуватися склад Консультативної ради, то керівник Офісу Президента зазначив, що механізми відбору ще розробляються.

Після того, як дискусії щодо цього питання вийшли в публічну площину, а частина депутатів фракції “Слуга народу” виступила проти такої ініціативи, заступниця голови пропрезидентської фракції Євгенія Кравчук у себе на сторінці Facebook зазначила, що з Консультативною радою виникли певні непорозуміння, зокрема і в їхній фракції. Тому вона наголосила, що ні про яке визнання «ЛНР» і «ДНР» в будь-якому вигляді не йшлося, не йдеться і про це навіть мови не може бути. Щодо складу Консультативної ради, то зазначила, що вона може складатися наполовину з жителів, які проживають на окупованих територіях, і тих, хто звідти поїхав, – це будуть люди, яких поважають у регіоні, які розуміють специфіку і потреби регіону і є авторитетом по обидва боки лінії розмежування.