В умовах загрози поширення коронавірусу Уряд та Верховна Рада прийняли ряд важливих заходів щодо попередження випадків захворювання на вірусні хвороби. Як опікуються проблемами в сфері охорони здоров’я харківські мажоритарники та чи продовжують особисті прийоми? Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала голосування депутатів та активність в умовах карантину*. 

Голосування депутатів  щодо запобігання коронавірусу

17 березня народні депутати прийняли проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» (№3219) та проєкт Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)»  (№3220).

Законопроєкт №3219 передбачає відповідальність за порушення санітарних норм та правил обсервації, позбавляє оподаткування лікарські засоби для боротьби із вірусом, регулює питання дистанційної роботи населення та ін. Проєкт Закону №3220 захищає бізнес, припиняючи штрафні санкції до кінця травня, сплату за землю, податків на нерухомість та ЄСВ до кінця квітня, подовжує терміни подання декларацій та ін.

Усі 13 харківських мажоритарників підтримали відповідні проєкти Законів, проголосувавши «за».

Зв’язок з виборцями в умовах карантину

Більшість харківських народних депутатів-мажортарників поінформували виборців щодо припинення особистих прийомів та перехід до онлайн-комунікації. Як саме здійснюють депутати зв’язок з виборцями та інформують про необхідність дотримання карантину?

Народна депутатка Марія Мезенцева на офіційній фейсбук-сторінці інформує про те, що особисті прийоми будуть скасовані, проте робота приймальні залишається в звичайному режимі, прийом ведеться помічниками. Депутатка закликає виборців звертатися онлайн та за вказаним у дописі телефоном.

В умовах карантину на офіційній сторінці Марія Мезенцева розвінчує фейки про коронавірус та інформує про те, як поводитись у разі виникнення симптомів ГРВІ. Також на сторінці розміщено допис із роз’ясненням змін, що вводяться прийнятим законопроєктом щодо  запобігання коронавірусу.

Згідно з дописами у facebook, депутатка продовжує реагувати на проблеми округу. Так, 18 березня, на сторінці повідомлялося про вирішення питання щодо перепрофілювання Харківського Обласного центру Онкології в заклад, що  працюватиме з пацієнтами, зараженими на коронавірус. Як повідомлено в дописі, зараз Центр працює в штатному режимі.

Олександр Куницький не проявляв активності щодо інформування виборців стосовно роботи в умовах карантину на фейсбук-сторінці та в інстаграм. Останній пост на офіційній сторінці депутата розміщений 26 лютого та стосується зустрічі з мешканцями округу.

Народний депутат Андрій Одарченко не проявляв активності на офіційній facebook сторінці, проте повідомив про особливості прийнятого законопроєкту стосовно запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби у особистому профілі.

Депутатка Вікторія Кінзбурська активно веде офіційну facebook сторінку, де інформує виборців щодо вжитих заходів в умовах карантину та комунікації з власною командою. Так, народна депутатка повідомила, що під час карантину всі звернення виборців приймаються онлайн або за телефоном, зустрічі і прийоми скасовано.

У наступних дописах Вікторія Кінзбурська інформує щодо порядку перетину державного кордону України в умовах спалаху коронавірусу, заходи з підтримки бізнесу, законопроєкти №3219 та 3220.

Юрій Здебський не інформував у facebook виборців щодо змін порядку прийомів. В умовах карантину депутат повідомив про щоденну трансляцію безкоштовних відеоуроків і онлайн-курсів для школярів. А також нагадав, що для попередження поширення коронавірусу всім закладам освіти рекомендовано перейти на дистанційне навчання.

Народний депутат Олександр Бакумов на офіційній facebook сторінці розмістив допис, у якому повідомляє про розгляд всіх звернень онлайн.

Також депутат інформував на своїй сторінці про особливості прийнятих заокнопроєктів та радив, як слід поводитися в умовах карантину.

Олександр Фельдман на особистій сторінці інформує виборців щодо власної допомоги у боротьбі з коронавірусом. Так, на сторінці депутата розміщено два відповідних дописи: про запуск Фондом Фельдмана та АВЕК безкоштовних автобусів із спальних районів в центр міста, а також про готовність Олександра Фельдмана та концерну АВЕК надати можливості медичного центру «Інтермед» для боротьби з інфекційним захворюванням.

Народний депутат Євген Пивоваров не розміщував на офіційній сторінці facebook дописів щодо змін графіку прийомів чи заходів щодо боротьби із вірусом. Останній допис від 12 березня стосувався візиту депутата до Вільхівської ЗОШ.

Дмитро Шенцев поінформував виборців щодо закриття особистих приймалень у зв’язку із поширенням коронавірусу на офіційному сайті. На сторінці депутата у facebook відсутні дописи, що стосуються боротьби з коронавірусом.

Мажоритарник Дмитро Любота на офіційній facebook сторінці повідомив виборців про закриття приймалень та перехід в онлайн: тепер з депутатом можна зв’язатись в Інтернеті або за вказаними у дописі телефонами.

Також народний депутат активно інформує виборців про прийняті законопроєкти, дає поради як уберегтись від зараження вірусом, як впливає карантин на освіту, кредити та туризм.

Народний депутат Олександр Літвінов на офіційній сторінці facebook повідомляв про особливості прийнятих законопроєктів, вплив карантину на кредити та освіту.

Олексій Красов на офіційній facebook сторінці опублікував ряд дописів щодо боротьби з коронавірусом, зокрема: про наявні ресурси, де можна оперативно отримати інформацію щодо інфекції, механізм дій у разі виявлення симптомів ГРВІ, особливості прийнятих законопроєктів щодо боротьби із коронавірусом.

Народний депутат Дмитро Микиша на facebook сторінці поінформував виборців, що приймальні переходять в режим дистанційної роботи та опублікував контакти, посилання для подальшого зв’язку.

Також мажоритарник активно ділиться новинами щодо розповсюдження коронавірусу та кількості зареєстрованих випадків, особливостями карантину та заходами із запобігання розповсюдженню інфекції.

Голосування за медреформу

Окрім оперативного реагування на події, пов’язані із розповсюдженям коронавірусної інфекції у світі та необхідності внесення змін у функціонування існуючої системи охорони здоров’я, народні депутати голосували за медреформу раніше.

Побачити як саме депутати підтримують важливі законопроєкти, що стосуються реформи медицини, можна на сайті rada4you у відповідній політиці. За час діяльності Верховної Ради ІХ скликання відбулось 15 голосувань, спрямованих на реформування медицини.

Серед Харківських мажоритарників «за» голосували 12 депутатів. Народний депутат Дмитро Шенцев ніколи не голосував за реформу медицини.

*Інформація станом на 19 березня 2020 року.

тел. 066 559 75 66, 098 399 98 17

Довідково: Підготовку матеріалу здійснено в рамках проєкту «Депутат від А до Я», що є частиною Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.