Що відбулося: 

17 березня Верховна Рада підтримала низку законодавчих ініціатив, які спрямовані на протидію коронавірусу. У цьому матеріалі ми розповідаємо про одну з них.  Мова йде про законопроєкт (№3220) про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19).

Що передбачає законопроєкт:

 

Мораторій на перевірки

Запроваджено мораторій на проведення нових документальних та фактичних перевірок  на період з 18 березня по 31 травня 2020 року. 

Документальні та фактичні  перевірки, що розпочаті до 18 березня 2020 року та не були завершеними, тимчасово зупиняються на період до 31 травня 2020 року.  

Скасовується податок на комерційну нерухомість та землю

Не нараховується та не сплачується за період з 1 березня року по 30 квітня 2020 року плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності), що знаходиться у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, та використовується ними в  господарській діяльності.  

Звільнення від сплати єдиного податку

Тимчасово звільняються від нарахування та сплати єдиного внеску фізичні особи - підприємці та ті, хто займається незалежною професійною діяльністю, в частині сум, що підлягають сплаті за себе у періоди з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року. 

Звільнення підприємців від основних штрафів та пені за порушення податкового законодавства

Тимчасово штрафні санкції не застосовуються за наступні порушення, вчинені щодо періодів з 1 по 31 березня та з 1 квітня по 30 квітня 2020 року: 

  • несвоєчасна сплата (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску;

  • неповна сплата або несвоєчасна сплата суми єдиного внеску одночасно з видачею сум виплат, на які нараховується єдиний внесок (авансових платежів);

  • несвоєчасне подання звітності.

Звільнення від штрафів та пені за прострочення виплат по споживчим кредитам 

У разі прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по 30 квітня 2020 року виконання зобов’язань за договором про споживчий кредит (в тому числі, але не виключно, прострочення споживачем у період з 01 березня 2020 року по 30 квітня 2020 року виконання зобов’язань зі сплати платежів) споживач звільняється від відповідальності перед кредитодавцем за таке прострочення. В тому числі, але не виключно, споживач в разі допущення такого прострочення звільняється від обов’язків сплачувати кредитодавцю неустойку (штраф, пеню) та інші платежі, сплата яких передбачена договором про споживчий кредит за прострочення виконання / невиконання / часткове виконання) споживачем зобов’язання за таким договором. 

Допомога по тимчасовій непрацездатності 

Законом передбачено розширення підстав для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності для застрахованих осіб у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує  втрату заробітної плати (доходу). Зокрема, тепер така матеріальна допомога виплачуватиметься для осіб на період їх перебування в спеціалізованих закладах охорони здоров'я, а також й на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій.

Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності

Закон передбачає, що особам, які перебувають у спеціалізованих закладах охорони здоров'я, а також на самоізоляції під медичним наглядом у зв’язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), а також локалізацію та ліквідацію її спалахів та епідемій передбачена допомога у розмірі 50% середньої заробітної плати (доходу), незалежно від страхового стажу.  

Хто автор законопроєкту:

Група народних депутатів практично з усіх депутатських фракцій та груп парламенту на чолі з Головою Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данилом Гетманцевим. 

Передісторія:

Із 12 березня по 3 квітня в Україні запроваджено карантин, діє заборона на проведення всіх масових заходів, закрито всі розважальні заклади та магазини, окрім продуктових магазинів, аптек, заправок та банків. Скасовано залізничне та автобусне сполучення, у Києві з 18 березня закрито метрополітен. 

Раніше парламент прийняв законопроєкт щодо запобігання виникненню та поширенню коронавірусу, яким вводиться адміністративна та кримінальна відповідальність за порушення санітарно-гігієнічних норм, скасування податку на дохід та сплати мита на ввезення в Україну ліків та медичного обладнання проти коронавірусу, відтермінування подачі декларацій для представників влади, а сам карантин визнано форс-мажорною обставиною.