4 жовтня Верховна Рада проголосувала за призначення нового складу Центральної виборчої комісії. Кожну з 17 запропонованих президентом у поданні кандидатур депутати підтримали більше ніж 251 голосом.

Рада призначила новий склад Центральної виборчої комісії у складі 17 осіб. З яких 12 – представники, подані фракцією "Слуга народу", 2 висуванців "Опозиційна платформа – За життя"  і по одному кандидату від ВО "Батьківщина", "Європейська солідарність" та "Голос". Голосування відбувалося за кожного кандидата окремо.

Новими членами ЦВК стали:

⬩ Оксана Боярчук («За» проголосували 355 осіб, проти – 0 і 4 утримались)
⬩ Юрій Буглак («За» – 345, проти – 2, утримались – 17)
⬩ Олена Гатаулліна («За» – 360, проти – 0, утримались – 0)
⬩ Андрій Гевко («За» – 353, проти – 2, утримались – 5)
⬩ Вікторія Глущенко («За» – 359, проти – 0, утримались – 0)
⬩ Віталій Грень («За» – 361, проти – 0, утримались – 1)
⬩ Олег Діденко («За» – 367, проти – 0, утримались – 0)
⬩ Сергій Дубовик («За» – 334, проти – 15, утримались – 5)
⬩ Андрій Євстігнєєв («За» – 370, проти – 0, утримались – 0)
⬩ Ірина Єфремова («За» – 373, проти – 0, утримались – 0)
⬩ Олександра Кармаза («За» – 375, проти – 0, утримались – 0)
⬩ Павло Любченко («За» – 370, проти – 0, утримались – 0)
⬩ Юрій Мірошниченко («За» – 310, проти – 27, утримались – 20)
⬩ Володимир Перепелюк («За» – 366, проти – 1, утримались – 0)
⬩ Віталій Плукар («За» – 368, проти – 0, утримались – 0)
⬩ Сергій Постівий («За» – 370, проти – 0, утримались – 0)
⬩ Юрій Фрицький («За» – 371, проти – 0, утримались – 0)

Зазначимо, що четверо з них – це члени попереднього складу Комісії. А саме: Олег Діденко, Андрій Євстігнєєв, Віталій Плукар та Ірина Єфремова.

Детальну біографічну інформацію про кожного члена Центральної виборчої комісії читайте у нашому лонгріді.

Голосуванню передувало представлення подання президента та його обговорення. Подання президента з трибуни представив представник президента у ВР Руслан Стефанчук. Від Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування доповідала заступниця голови Аліна Загоруйко. Вона зазначила, що запропоновані 17 осіб відповідають вимогам чинного законодавства.

Наш стрім із вчорашнього засідання Комітету доступний для перегляду за посиланням 

Потім розпочались виступи від фракцій та окремих депутатів.

Іван Крулько (ВО "Батьківщина") наголосив, що необхідно призначати такі склади ЦВК, щоб не треба було достроково припиняти повноваження складів ЦВК. Сказав, що фракція голосуватиме за це призначення.

Роман Лозинський ("Голос") зазначив, що їхня фракція голосувала проти розпуску. І наголосив, що не дарма повноваження членів ЦВК – 7 років. Висловив сподівання, що цей склад буде незаангажований, а наступний призначатиметься не за фракційними квотами. Сказав, що фракція підтримає це призначення.

Олександр Качура ("Слуга народу") закликав членів Комісії не повторити шлях попередньої та дотримуватись Конституції України і законів.

Ірина Геращенко ("Європейська солідарність") подякувала попередньому складу комісії за дві бездоганно проведені виборчі кампанії.

Олексій Гончаренко ("Європейська солідарність") розкритикував "турборежим" розгляду цього питання, адже розгляд на Комітеті відбувся вчора, а сьогодні вже голосування в парламенті. Зазначив, що українське суспільство не мало часу ознайомитись із цими кандидатурами.

Марія Іонова ("Європейська солідарність") сподівається, що новий склад Комісії продовжить напрацювання минулого складу.

По завершенню голосування кожен новобраний член Комісії склав присягу з парламентської трибуни. Лише відсутній через закордонне відрядження Юрій Буглак не зміг скласти присягу.