Комітет з питань національної безпеки і оборони виставив на свій сайт протоколи усіх засідань після того, як Громадянська мережа ОПОРА подала судовий позов на Апарат ВРУ стосовно відмови надати копії протоколів засідань даного комітету.

На офіційному порталі ВРУ є перелік інформації, яка має бути доступна для громадян. Зокрема, тут зазначено протоколи засідання Комітету Верховної Ради України із посиланням на сторінки комітетів. Проте, не всі комітети мають веб-сайти, на яких можна розміщувтаи інформацію про засідання.

Ще в січні ОПОРА звернулась до секретаріатів комітетів Верховної Ради України із запитами на інформацію про надання копій протоколів засідань комітетів від їх утворення у парламенті VIIскликання. Майже всі секретаріати комітетів надали копії протоколів засідань. Однак, було відмовлено у наданні копій протоколів Комітету з питань національної безпеки і оборони. У відмові зазначалось, що Апарат ВРУ не є розпорядником інформації, «яка може бути отримана шляхом узагальнення, аналітичної обробки даних або потребує створення в інший спосіб».

10 квітня ОПОРА подала позов до Окружного адміністративного суду м. Києва з вимогою визнати протиправною відмову Апарату ВРУ надати копії протоколів засідань Комітету з питань національної безпеки і оборони, оскільки це порушення Закону України «Про доступ до публічної інформації», та зобов’язати Апарат надати ці протоколи.

11 липня має відбутись судове засідання у цій справі. Проте, уже з квітня Комітет почав виставляти на свій сайт протоколи засідань комітету.

Валерій Корнійко, юрист ОПОРИ: «Окрім того, що на сайті Комітету з національної безпеки і оборони були розміщені протоколи усіх засідань комітету, відповідач також надіслав цінним листом копії запитуваних протоколів на адресу Громадянської мережі ОПОРА. Дуже не хочеться щоб це стало поширеною практикою розпорядників інформації – надавати інформацію тільки після подання запитувачами позову».