7 грудня, у День місцевого самоврядування, Громадянська мережа ОПОРА ознайомила рівнян із Telegram-сервісом «RIVNE RADA BOT», який робить інформацію про діяльність місцевих обранців доступнішою. Бот дозволяє виборцям легко і зручно відстежувати всі активності у стінах міської ради — від проєкту до рішення, не відходячи від свого комп’ютера чи телефону.

«Кожен із нас може будь-якому рівні брати участь у місцевому самоврядуванні. Головне — мати бажання і натхнення творити зміни у своїй громаді. Наш сервіс теж допомагатиме у цьому, адже забезпечивши належне оперативне інформування можна вчасно реагувати на ті ситуації, ті рішення, які будуть прийматися у громаді та впливають на кожного мешканця», — зазначив голова Громадянської мережі ОПОРА у Рівненській області.

 «RIVNE RADA BOT» — це інформаційний чат-бот у Telegram, який дозволяє:

  • довідатися про роботу конкретних депутатів міської ради — їх участь у засіданнях ради, голосування на сесії, подачу декларації чи зміну контактів для комунікації з виборцями;
  • оперативно дізнатися про дату, час та порядок денний засідань міської ради та постійних комісій, отримувати нагадування про такі події та посилання на їх онлайн-трансляцію;
  • долучатися до прийняття рішень у громаді — бот надсилатиме користувачам інформацію про зареєстровані петиції, новини про громадський бюджет, старт та перебіг публічних консультацій.

Сервіс «RIVNE RADA BOT» буде корисний для всіх мешканців Рівного, яким важливо тримати у фокусі уваги всі дії міської влади та самостійно впливати на якісні зміни у громаді.

Знайти бот можна тут: https://t.me/RivneRadaBot

З функціоналом сервісу вас познайомить коротеньке відео: https://www.youtube.com/watch?v=hTaVwR1EUKk.

«Усю інформацію чат-бот збирає з відкритих ресурсів — сайту Рівненської міської ради та НАЗК. Таку інформацію не потрібно збирати самостійно і витрачати для цього багато часу і зусиль. Вона надійде вам автоматично, як тільки ви підпишетеся на отримання розсилки про те, що вас цікавить. Використання таких онлайн-сервісів як наш чат-бот покращує комунікацію між владою і мешканцями, що особливо цінно у карантинний період», — поділився експерт Громадянської мережі ОПОРА.

Також він розповів ще про одну цікаву можливість боту — відразу сповіщати користувачів про надходження до міської ради нового проєкту рішення, завантажити перелік проєктів у форматі відкритих даних, щоб, за потреби, відстежити дату реєстрації та дату винесення на розгляд сесії.

Під час презентації секретар Рівнеради розповів про ініціативу зробити відкритим і прозорим процес проходження проєктів рішень на засіданнях профільних комісій міської ради. Ідея виникла після того, як у раді побачили, що багато людей приходять із запитанням: «А де мій проєкт рішення? На якому етапі?». Для того, щоб люди не думали, що хтось приховує цю інформацію, а могли зручно самостійно відстежити, які комісії проєкт пройшов, коли піде на розгляд сесії, працівники ради попрацювали над удосконаленням офіційного сайту і згодом ці відомості стануть доступними.

Координатор ОПОРИ наголосив, що, як тільки відбудеться оновлення сайту Рівнеради, ОПОРА працюватиме над тим, аби чат-бот міг повідомляти мешканців і про шлях проєкту рішення.

Депутати Рівнеради, які долучилися до презентації сервісу, також зауважили, що було б чудово, аби чат-бот також міг відстежувати і показувати користувачам проєкти рішень, підготовлені конкретним депутатом.

ОПОРА планує й надалі розширювати інформаційний функціонал сервісу «RIVNE RADA BOT», щоб він максимально відповідав вашим запитам і потребам, а тому нам цінно почути думку кожного. Пишіть нам відгуки після користування ботом на сторінці Громадянська мережа ОПОРА/Рівне. Спільно будемо працювати над тим, аби інформація про роботу Рівнеради була більш доступною для мешканців.

Довідково: Проєкт «Поінформовані та дієві» реалізується Рівненською обласною організацією Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА» в межах проєкту «3D Project: Розвиток попри перешкоди. Стійке громадянське суспільство в часи пандемії та в майбутньому», що виконується Фондом Східна Європа за фінансової підтримки Європейського Союзу.