Опис одномандатного виборчого округу

Адміністративно-територіальні одиниці округу і соціально-економічна структура:

Місто Львів розподілено на чотири одномандатних округи, один з яких включає прилеглий до міста Пустомитівський район. Територія округу № 117 охоплює значну частину історичного центру Львова, адже складається з Галицького, Франківського районів міста та частини Шевченківського району міста Львів. Кількість виборців в окрузі становить 168 тисяч виборців.

Територія Галицького району міста охоплює історичний центр Львова, де розташований головний греко-католицький собор Львова – Собор Святого Юра. Наявність архітектурних споруд, які входять до списку Світової спадщини ЮНЕСКО породжує особливий режим використання території, а також охорони пам’яток архітектури. 

На території округу розміщені два найстаріші університети міста — Львівський національний університет імені Івана Франка та Національний університет «Львівська політехніка», а також інші спеціалізовані вищі навчальні заклади України - Академія сухопутних військ імені Петра Сагайдачного, Національний лісотехнічний університет, Львівський державний університет фізичної культури, Львівський інститут банківської справи УБС НБУ та інші.

Округ не є промисловим. Відсутність великих підприємств пояснюється відсутністю розвиненої повоєнної індустріалізації. Наявні державні підприємства, які знаходяться на території наразі більше занедбуються, ніж прогресують. Нестабільна економічна і політична ситуація та складні умови ведення бізнесу стримують розвиток великих підприємств. Натомість роздрібнене бізнес-середовище зменшує потік інвестицій, сприяє корупції і обмежує здатність місцевої влади співпрацювати з бізнесом. У середньому малі підприємства у Львові отримують річну виручку на суму 60 000 доларів США і мають 5 штатних працівників. За даними головного управління статистики у Львові, середньомісячна заробітна плата у Львові становить 3 195 гривень.

Корупція і тіньова економіка визнається однією з головних проблем для ведення бізнесу у Львові. Приблизна частка тіньової економіки у Львові складає 21 % у сфері реалізації промислової продукції, 35 % у будівництві, 30 % у сфері послуг і торгівлі.

Суспільно-політична ситуація в окрузі

За результатами позачергових парламентських виборів найбільшу підтримку в окрузі отримали три партії – «Народний Фронт» (24,07 % голосів), Об’єднання «Самопоміч» (23,76 %) і «Блок Петра Порошенка» (22,47 %). За всеукраїнське об’єднання «Свобода» проголосувало лише 5,97 % виборців округу, тоді як на виборах 2012 року партія мала найбільший рейтинг в окрузі з показником 35,88 %. В цілому, втрата впливу «Свободою» і зміцнення позицій Андрія Садового і його партії «Самопоміч» є основним політичним трендом останнього року.

Політична ситуація у місті характеризується постійним протистоянням мера Львова Андрія Садового, який є членом партії «Самопоміч» та депутатів міської ради, більшість з яких донедавна входили до фракції «Свобода». Однак, в результаті падіння рейтингу довіри до ВО «Свобода», за останні півроку фракція кількісно зменшилась. Так, троє депутатів були виключені з фракції за результатами внутрішньопартійних люстраційних процесів, ще 7 написали заяви про вихід з фракції за власним бажанням. Наразі ця фракція налічує всього 45 депутатів, троє з яких знаходяться у зоні проведення АТО. Зважаючи на загальний кількісний склад міської ради у 90 осіб, фракція «Свободи» втратила свою більшість у Львівській міській раді. Секретар міської ради, представник ВО «Свобода» Василь Павлюк 26 квітня 2015 року також припинив виконувати свої повноваження, оскільки був призначений Генеральним консулом України у Любліні. Група позафракційних депутатів є другою за чисельністю у Львівській міській раді і складає 28 депутатів. Фракція «УДАРу» налічує 6 депутатів, «Україна Соборна» – 4 і по три депутати представляють у раді «Нашу Україну» і «Народний Рух України». 

У Львівській обласній раді також відсутня домінуюча партія. Група позафракційних депутатів є найбільшою і налічує 46 осіб (при загальному складі ради у 120 депутатів), фракція ВО «Свобода» налічує 37 депутатів, партія «Промисловців і підприємців» – 16 депутатів.  Очолює обласну раду свободівець Петро Колодій. У грудні 2014 року головою Львівської ОДА було призначено Олега Синютку, який до цього займав посаду першого заступника міського голови Львова. 

Якщо аналізувати результати позачергових парламентських виборів до Верховної Ради 2014, то багато осіб, які у той чи інший спосіб пов’язані з регіоном, потрапили до Ради. Їхня кількість становить близько 9,5 % від теперішнього складу Парламенту. Найбільше львів’ян у парламенті входить до фракції політичної партії Об’єднання «Самопоміч», яка зароджувалася на території Львівщини і має таку ж назву, як і громадська організація, що була заснована мером Львова Андрієм Садовим у 2004 році. Численно львів’яни також представлені у фракції партії «Блок Петра Порошенка», та фракції політичної партії «Народний Фронт». Двоє представників (Ігор Шурма та Тарас Козак) натомість увійшли до складу фракції політичної партії «Опозиційний блок».

Медійна ситуація у виборчому окрузі

На території міста Львів ведуть діяльність кілька телерадіомовників, які мають покриття ширше за межі Львівської області. Ці медіа холдинги прямо чи опосередковано пов’язані з політичними особами місцевого та державного рівня.

Так, місцеві бізнесмени брати Ярослав та Богдан Дубневичі, які за результатами позачергових парламентських виборів до Верховної Ради у 2014 році стали депутатами у виборчому окрузі Львівщини № 120 та № 118 відповідно, мають контроль над друкованим виданням «Львівська газета»,  радіо FM Галичина, телекомпанією Гал-ТБ та інформаційним порталом Galnet.org. Брати Дубневичі отримали контроль над «Львівською газетою» у 2010 році, перекупивши видання у збанкрутілого власника ТОВ «Інтермаркет» Романа Шлапака.

Інший народний депутат Дмитро Добродомов, який отримав перемогу в одномандатному виборчому окрузі № 115 (Сихівський район міста Львів), до моменту обрання депутатом займав посаду генерального директора телекомпанії ZIK, яка є найбільш розгалуженим телемовником у західному регіоні України. Власником цього медіахолдингу, до якого належать також інформаційне агентство ZIK.UA та газета «Інформатор» є Петро Димінський, – бізнесмен та власник ФК «Карпати».

Після оприлюднення результатів позачергових виборів Дмитро Добродомов залишив посаду генерального директора телекомпанії. Наразі її займає Ігор Дедишин (колишній гендиректор футбольного клубу «Карпати»). Ще на початку минулого року поширювались чутки про те, що Димінський продав свою частку в корпорації «ЗІК» Сергію Курченку. Однак однозначно сказати, хто наразі контролює цей медіа холдинг важко. Офшорні компанії, які є засновниками товариства з обмеженою відповідальністю – телерадіокомпанія «Міст ТБ» (що є власником логотипу «ZIK»), можуть належати особам з оточення колишнього президента Януковича.

Мер Львова Андрій Садовий має також власний медіахолдинг ТРК «Люкс». До нього належать радіостанції Lux FM (Львів), Lux FM (Київ), Радіо 24, сайти Zaxid.net, Football24.ua та рекламне агентство «Люкс». Генеральним директором приватного акціонерного товариства «Телерадіокомпанія Люкс» є Андрейко Роман Богданович, який наразі є депутатом Київської міської ради. Останньому належить і частка інвестицій у компанії, інша частка належить дружині мера – Катерині Кіт-Садовій.

Варто також згадати і про медіахолдинг «Експрес Груп», власником якого є Ігор Починок (який також є редактором газети «Експрес»). Газета «Експрес» є найбільш тиражованою на Західній Україні.

Крім того, на території Львівщини веде мовлення Львівська обласна державна телерадіокомпанія та «Львівське радіо», засновниками якого є Державний комітет телебачення і радіомовлення України. Генеральним директором є Шевчук Микола Миколайович.

 

Дані про народного депутата України

Політична історія народного депутата України

Обрана депутатом у 117 виборчому окрузі Юринець Оксана Василівна (1978 р.н.,) є уродженкою Яворівського району Львівської області. Будучи випускницею Національного університету «Львівська політехніка» з 2005 року працювала на кафедрі менеджменту організацій Університету. З цього часу і до моменту набуття статусу народного депутата України у листопаді 2014 року вела підприємницьку діяльність (виробництво цегли, черепиці та інших будівельних виробів із випаленої глини).

Починаючи з 2010 року Оксана Юринець є активною у політичному житті. Так, за результатами місцевих виборців 2010 року, Оксана Юринець стає депутатом Львівської обласної ради від Політичної партії «УДАР (Український Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка». Однак, зважаючи на не чисельний склад фракції (всього 4 депутати) відчутного впливу на політику ради не мала, але завжди проявляла персональну активність в обговоренні політичних рішень. Серед проектів, які реєструвалися, варто відмітити ініціативу зі звітування перед виборцями як депутатів Львівської обласної ради, так і постійних комісій, голови та заступників. 

У 2012 році О. Юринець вперше бере участь у виборах до Верховної Ради України у 117 виборчому окрузі від партій «УДАР (Українсткий Демократичний Альянс за Реформи) Віталія Кличка». Під час цієї виборчої кампанії вона змагалася із узгодженим кандидатом від Об’єднаної опозиції – Ігорем Васюником та  Тарасом Стецьківим – народним депутатом п’яти скликань, який тоді був самовисуванцем. І хоча за результатами виборів Оксана Юринець не отримала мандата, її підтримка виборцями була показовою у порівнянні з опонентами (Ігор Васюник отримав підтримку 30 085 виборців (27,34 %) Тарас Стецьків — 26 834 виборців (24,38 %), а Оксана Юринець – 19 725 (17,92 %)).

На позачергових виборах до Верховної Ради України у 2014 році Оксана Юринець також брала участь у виборах саме по цьому округу.  Перебіг виборчого процесу у цьому окрузі був чи не найспокійніший серед округів Львівщини. Адже активних опонентів, які би мали значну підтримку виборців округу в Оксани Юринець не було. Серед 13 зареєстрованих кандидатів були помітно активними лише висуванець від «Народного Фронту» Роман Брезіцький, кандидат від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина» Ігор Коць та самовисуванець Остап Стахів.

Як результат, Оксана Юринець отримала передбачувано найбільшу підтримку серед виборців округу. Перемозі сприяло і висунення від пропрезидентської партії «Блок Петра Порошенка». За офіційними результатами Оксана Юринець отримала підтримку 44 547 виборців (42,55 %), друге місце із значним відривом посів Брезіцький Роман – 21 101 голосів виборців (20,15 %). Наступними в рейтингу опинилися Віталій Садовий (9,95 %), Михайло Васюта (6,63 %), Семчишин Роман (6,44 %), Коць Ігор (4,22 %). Варто також відмітити, що Оксана Юринець стала єдиною жінкою в Україні, обраною по мажоритарній складовій від «Блоку Петра Порошенка».

Свою агітаційну кампанію, як і більшість кандидатів, Юринець будувала шляхом безпосередніх зустрічей з виборцями та розповсюдження з наметів листівок та партійних газет, а також розміщення політичної реклами на зовнішніх носіях. Маючи досвід депутатства в обласній раді, а отже і підготовки проектів рішень ради, Оксана Юринець пропонувала в своїй передвиборчій програмі цілком конкретні проекти та закони, над якими працюватиме у Верховній Раді України. Програма «Моє перше робоче місце», націлена на вирішення проблем офіційного працевлаштування випускників, доступності житла та вільного пересування та навчання в межах Європейської союзу, закон «Про державні гарантії та компенсації сім'ям учасників АТО». Крім того, кандидат обіцяла враховувати пропозиції виборців у законотворчому процесі. Однак чіткого механізму їх врахування не запропонувала.

Бізнес-інтереси народного депутата України

До отримання депутатського мандату Оксана Юринець була приватним підприємцем та займалася виготовленням черепиці. Однак потужності виробництва знаходяться в селі Ямпіль Пустомитівського району, який не входить до округу, де депутатка була обрана. Оксана Юринець є членом асоціації підприємців Пустомитівщини.

Особливості професійної («неполітичної») кар’єри народного депутата України

Попереднє місце роботи Оксани Юринець — доцент, завідувач кафедри менеджменту організацій Національного університету «Львівська політехніка» (завідувач з наукової роботи). В університеті Юринець викладала студентам кілька предметів, пов’язаних з підприємництвом та стратегіями підприємств. Власне, наукова робота депутатки для здобуття наукового ступеня кандидата економічних наук була на тему «Формування конкурентної стратегії підприємства». Загалом за результатами наукової діяльності Оксана Юринець має близько 90 статей та наукових праць.

Особливості взаємодії народного депутата України із місцевою елітою (актуальні політичні конфлікти на рівні округу за участю народного депутата,  політичні та особисті зв’язки депутата в місцевих органах влади та на рівні області,  вплив депутата на діяльність місцевих осередків політичних партій та/або громадських організацій тощо, взаємодія народного депутата із релігійними організаціями);

Депутат не має  публічних конфліктів на території округу ні з місцевими органами влади, ні з різного роду організаціями. Разом з тим варто відмітити, що будучи у Львові, депутат регулярно долучається до подій, організованих місцевою владою, відвідує державні органи та освітні заклади. Оксана Юринець підтримує активну комунікацію з різноманітними громадськими середовищами Львова й охоче долучається до різноманітних громадських ініціатив.   

Медіавпливи народного депутата України

Депутат не має активів у компаніях, які контролюють чи мають впливи на медійний ринок в регіоні. Однак медійна присутність Оксани Юринець є достатньо інтенсивною.

 

Попередній зріз активності народного депутата України

Створення та функціонування постійно діючої громадської приймальні народного депутата України у виборчому окрузі

В своїй передвиборчій програмі депутат наголошувала на базових принципи депутатської діяльності таких як відкритість та прозорість та обіцяла проводити регулярні зустрічі з виборцями. У місті Львів по вул. Наливайка 5 (у приміщенні Львівської обласної організації політичної партії «УДАР Віталія Кличка») була відкрита приймальня народного депутата. Інша приймальня знаходиться у м. Винники (вул. Шевченка, 1).

Інформацію про приймальню можна отримати на особистій сторінці депутатки у Facebook та на сайті  обласної організації ПП «УДАР Віталія Кличка».

Двічі на тиждень (щовівторка та щочетверга з 10:00 до 17:00) у приймальні здійснюють прийом помічники депутатки. Для попереднього запису пропонують телефонувати за номером 098 239 61 54. Особистий прийом депутатка здійснює лише раз на місяць. 

Нещодавно було запущено персональний сайт депутата http://yurynets.org.ua/, однак наразі він знаходиться в процесі наповнення.

Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

Оксана Юринець досить часто особисто відвідує округ та проводить зустрічі як з місцевими представниками органів влади та місцевого самоврядування, так і з окремими групами осіб, як то студенти чи виборці округу, які мають спільну проблему. Наприклад, у квітні депутатка мала зустріч зі студентами Львівського національного університету імені Івана Франка, які відзначили, що Оксана Юринець одразу відреагувала на відповідну пропозицію про зустріч. Трохи раніше, депутатка зустрічалася з виборцями, які були ошукані інвесторами (вул. Наукової, 2а і 2в) та забудовниками. Мешканці живуть у будинку, який досі не зданий в експлуатацію, хоча за угодами мав бути зданий ще в 2008 році.

Загалом, варто відмітити, що депутат є відкритим до виборців та приділяє достатньо часу для з’ясування проблем як округу, так і Львівщини загалом.

Подання депутатом законодавчих ініціатив та запитів, пов’язаних із місцевими проблемами та інтересами

За даними сайту Верховної Ради України, депутатка є досить активною у законотворчій діяльності. Попри те, що являється членом Комітету ВРУ з питань європейської інтеграції (і головою підкомітету з питання регіонального та транскордонного співробітництва між Україною та країнами ЄС), проекти законів та постанов, подані нею, не є вузькоспеціалізованими.

Досить важливими є пропозиції депутатки щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо усунення комерціалізації влади. Ініціювала депутатка і кілька змін до Податкового кодексу: щодо оподаткування неприбуткових організацій, щодо підтримки неприбуткових організацій, щодо оподаткування легкових автомобілів, а також до інших законів щодо єдиного внеску для суб'єктів господарювання, в яких працюють інваліди.

Також Оксана Юринець є співавтором проекту Закону про органи самоорганізації населення та про загальні збори (конференції) членів територіальної громади за місцем проживання.

Як представник і співголова міжфракційного об’єднання «Львівщина», до складу якого входять 36 депутатів, під час своїх виступів у залі ВРУ депутатка неодноразово піднімає питання місцевого значення та закликає до їх вирішення. Так, в березні йшлося про підтримку вимог шахтарів Львівщини (Сокальщина та Червоноград), які вдавалися до перекриття доріг задля погашення заборгованості по зарплатах та внесення у проект змін до бюджету державних дотацій для вугільних підприємств. Трохи раніше, в лютому-березні 2015 депутатка озвучувала позицію освітян Львівщини. Йшлося про недостатні субвенції з державного бюджету до місцевих бюджетів для фінансування цієї галузі. З трибуни Верховної Ради піднімалося також питання і про встановлення державного регулювання закупівельної ціни на молоко та підтримку села, для чого депутатка зареєструвала відповідний законопроект.[i]

Однак нормативними актами наразі стали лише три постанови, співавтором яких була депутатка. Це постанови 1) про відзначення 200-річчя з дня народження Михайла Вербицького (4 березня 2015 року); 2) про Звернення до Європейського Парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, національних парламентів країн-членів ЄС, США, Канади, Японії та Австралії щодо масового розстрілу людей під Волновахою в Україні; та 3) про проведення парламентських слухань на тему: «Перспективи запровадження Європейським Союзом безвізового режиму для громадян України» (15 квітня 2015 року).

Серед поданих депутатських запитів один стосувався додаткових освітніх субвенцій, по два – щодо скоєння кримінальних порушень стосовно майна активістки Юлії Лацик та щодо ситуації на ринку авіаперевезень України та по одному щодо розтрати коштів та зловживання службовим становищем керівництвом Державного підприємства «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького та щодо недопущення ліквідації консульських установ у Сучаві (Румунія) та Пряшеві (Словаччина). Місцевим органам влади та управлінням депутатка запитів не направляла.

Депутатка є чи не найактивнішою членкинею міжфракційного об’єднання «Єврооптимісти».

Звітування депутата за результатами 100  днів діяльності

13 березня 2015 року депутат прозвітувала про свою діяльність у Верховній Раді протягом перших ста днів. Такий звіт відбувався в ефірі ТРК «Львів». Інформацію про звітування можна було отримати на особистій сторінці депутата в мережі Facebook та на сайті обласної організації ПП «УДАР Віталія Кличка». Друкованого звіту, який би міг бути розповсюджений серед виборців округу не було видано.

Висвітлення місцевими ЗМІ роботи депутата

Змістовно парламентська діяльність народної депутатки мало висвітлюється місцевими ЗМІ і не є постійною. Лише поодинока інформація про діяльність депутата і виконання нею своїх повноважень (наприклад, звіт за 100 днів діяльності) з’являється на шпальтах місцевих газет чи на екранах місцевих каналів.



Серед інших законопроектів, які подані депутаткою є такі: