Центральна виборча комісія відповідно до Закону України «Про місцеві вибори» 6 вересня сформувала склад обласної, районних та міських (міст обласного значення) територіальних виборчих комісій. Зокрема, на Волині було сформовано 21 ТВК, до яких увійшли представники від 15 місцевих організацій політичних партій.

Загальне представництво

Найбільше представників у територіальних виборчих комісіях (обласній, районних, міст обласного значення) Волинської області від політичних сил БПП «Солідарність» (19%), ВО «Батьківщина» (18,7%) та Опозиційного блоку (14,5%). Представництво цих трьох політичних партій становить більше половини від загальної кількості членів новосформованих ТВК. Не набагато відстають за кількістю своїх представників у ТВК «Народний фронт» та Радикальна партія Олега Ляшка, які мають по 42 представники і відповідно по 12,8% від загальної кількості членів ТВК.

Політична партія «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» представлена 20-ма суб’єктами у виборчих комісіях і відповідно її представництво становить 6%. ВО «Свобода» із 19 представниками має 5,7% від загальної кількості. Політична партія «Нова держава» отримала в результаті жеребкування 12 представників у комісіях і 3,6% у відсотковому співвідношенні до загальної кількості по Волинській області.

По вісім представників у волинських ТВК мають «Об’єднання «Самопоміч» та Ліберальна партія України – по 2,4% відповідно. Три члени територіальних виборчих комісій є від політичної партії «Зелені», тобто 0,9%. І лише по одному члену виборчої комісії мають Інтернет партія України, Українська народна партія, «Європейська партія України» та політична партія «Молодь до влади».

Керівні посади

З 15 згаданих вище місцевих організацій політичних партій, представники лише одинадцяти отримали керівні посади в територіальних виборчих комісіях, а головами виборчих комісій обрано представників лише дев’яти політичних сил.

Зокрема, представники ВО «Батьківщина» очолюють 5 територіальних виборчих комісій; представники БПП «Солідарність», політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП» та ВО «Свобода» - по 3 ТВК; представники Опозиційного блоку та «Народного фронту» - по 2 ТВК; представники Радикальної партії Олега Ляшка, «Об’єднання «Самопоміч» та Ліберальної партії України – по 1 ТВК.

Десять політичних сил мають своїх представників у ТВК на посаді заступників голів територіальних виборчих комісій. Найбільшу кількість посад заступників голів ТВК отримали представники від БПП «Солідарність» та Народного фронту - по 4. Також заступниками є представники політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП»; Радикальної партії Олега Ляшка, ВО «Свобода», політичної партії «Нова держава»; ВО «Батьківщина», Опозиційного блоку, Ліберальної партії України та Політичної партії «Зелені».

Щодо кількості представників на посаді секретаря виборчої комісії, то тут лідирує місцева організація Радикальної партії Олега Ляшка, маючи 5 таких представників. Окрім цієї партії, посади секретарів ТВК отримали представники ще 8 місцевих організацій політичних партій: ВО «Батьківщина», політичної партії «Нова держава», Опозиційного блоку, «Народний фронт», політичної партії «Українське об’єднання патріотів – УКРОП», Ліберальної партії України, БПП «Солідарність» та політичної партії «Зелені».

Представництво політичних партій у ТВК на Волині

Політична партія

Голів ТВК

Заступників голів ТВК

Секретарів ТВК

Членів ТВК

Загальне представництво

Блок Петра Порошенка «Солідарність»

3

4

1

55

63

ВО «Батьківщина»

5

1

3

53

62

Опозиційний блок

2

1

2

43

48

«Народний фронт»

2

4

2

34

42

Радикальна партія Олега Ляшка

1

2

5

34

42

«Українське об’єднання патріотів – УКРОП»

3

3

2

12

20

ВО «Свобода»

3

2

-

14

19

«Нова держава»

-

2

3

7

12

«Об’єднання «Самопоміч»

1

-

-

7

8

Ліберальна партія України

1

1

2

4

8

Політична партія «Зелені»

-

1

1

1

3

Інтернет партія України

-

-

-

1

1

Українська народна партія

-

-

-

1

1

«Європейська партія України»

-

-

-

1

1

«Молодь до влади»

-

-

-

1

1

 

Досвід

Моніторинг кадрового складу ТВК на Волині показав, що члени більшості територіальних виборчих комісій уже мали досвід роботи у територіальних або окружних виборчих комісіях.

Зокрема, «найдосвідченішими» виявились Горохівська районна виборча комісія та Ковельська міська виборча комісія, в яких по дев’ять членів уже раніше працювали у складі територіальних чи окружних виборчих комісій. Трохи меншу кількість досвідчених членів – 8 і 7 – мають у своєму складі Володимир-Волинська міська та Маневицька районна виборчі комісії відповідно.

Усі інші територіальні виборчі комісії не мають навіть третини складу членів, які б на останніх виборах працювали у територіальних чи окружних виборчих комісіях. А в Ківерцівській і Турійській районних виборчих комісіях немає жодного члена ТВК, з досвідом роботи у територіальних чи окружних виборчих комісіях за останні роки.

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.