День міста у Вінниці цього року припав на 5 вересня – дату офіційного старту передвиборчої кампанії до місцевих рад. Місцеві осередки деяких політсил виставили свої агітаційні намети і роздавали друковану продукцію на центральних площах міста під час масових гулянь.

Так, на Європейській площі поблизу вежі та на майдані Героїв Небесної Сотні встановили свої партійні намети представники ВО «Свобода», також майдані Героїв Небесної Сотні було розміщено інформаційних стенд і намет з логотипами «Громадський рух «Народний контроль» та стенд з написом «Об’єднання Самопоміч Вінниччина».

Навколо стенду і зібрання «Самопомочі» під час святкування Дня міста навіть виник певний конфлікт, який отримав своє продовження в Інтернеті. Так, співорганізаторка соціального благодійного проекту «Дякуємо за відвагу!» Ірина Борзова вимагала від представників «Самопомочі» «не робити це сьогодні і на цьому місці» (тобто не встановлювати свій стенд і не влаштовувати «навчання агітаторів» поруч із фотовиставкою про бійців АТО), а потім нарікала, що на її зауваження відповіли грубо і некоректно.

У свою чергу, лідер обласної парторганізації «Самопомочі» Вадим Шкільнюк, коментуючи інцидент на прохання представника «ОПОРИ», зазначив: «По перше, акція проводилась ГО «Самопоміч», а не політичною партією. По друге, це не навчання аніматорів, а захід, приурочений вивченню проблематики міста. Опитування громадян щодо повсякденних проблем, які вони бачать, і як їх можна вирішити, щоб наше місто стало ще більш успішним…».

Варто зазначити, що використання в піар-акціях однойменних громадських організацій або таких ГО, які мають співзвучні назви з назвами політичних партій, нині «увійшло в моду». Так, на Вінниччині та в інших областях діють осередки ГО «Самопоміч», ГО «Народний контроль», ГО «Батьківщина молода» тощо, і виборцю важко зрозуміти, хто ж його агітує – партія чи однойменна громадська організація.

До таких прийомів (власне, маніпуляцій) політсили вдаються, оскільки здійснення ними агітації до початку встановлених законом строків (до прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів) та фінансування агітації не з виборчого фонду кандидатів чи партій могло б трактуватись як порушення Закону «Про місцеві вибори».

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.