Відповідно до постанови Центральної виборчої комісії, завтра, 5 вересня, початок виборчого процесу чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року.

Незважаючи на це, партії та потенційні кандидати (зокрема чинні депутати) вже масово використовують політичну рекламу на зовнішніх носіях, проводять різні заходи (як-то відкриття дитячих майданчиків, проведення свят тощо) інформують про себе через інформаційні бюлетені.

Найбільша активність спостерігається в обласному центрі. Так, партії ВО «Батьківщина», «УКРОП», ВО «Черкащани», «Відродження», «Наш край», «Опозиційний блок», «Народний контроль» та інші масово розмістили політичну рекламу на білбордах. Окрім цього, партії влаштовують різні заходи. Так, за підтримки ВО «Черащани» організовано дитячий загальноміський флешмоб на перше вересня. По школах активісти партії дарували дітям спортивний та шкільний інвентар. На День незалежності від «УКРОПу» працювала польова кухня, де усіх бажаючих пригощали борщем. Здійснювалися безкоштовні польоти на монгольф’єрах з партійною символікою. А депутати від ВО «Батьківщина» 14 серпня у день Маковія організували дитяче свято, де дітей розважали аніматори, проводилися ігри та конкурси, роздавали морозиво.  

Також активною є партія діючого міського голови Сергія Одарича – «Партія вільних демократів». На сайті та в соціальних мережах, ПВД вже представляє потенційних кандидатів, які йтимуть на вибори. Чинні депутати від партії Оксана Мелікова та Володимир Гриценко тридцять першого серпня презентували відкриття дитячих майданчиків, а першого вересня Олександр Згіблов – шафову стінку та кухонні меблі для групи дітей-аутистів, депутат Микола Бондаренко відкрив музейний куточок пам’яті Ігоря Момота в школі. Все це відкрито за кошти машинобудівного заводу «ТЕМП».

Третього вересня голова черкаської обласної організації «УКРОП» та депутат міськради Руслан Зоря відкрив майданчик, який був побудований за рахунок коштів його депутатського фонду.

Зауважимо, що згідно ст. 54, п. 4 закону «Про місцеві вибори»: «Офіційні повідомлення в період виборчого процесу про дії кандидатів, пов’язані з виконанням ними посадових (службових) повноважень, передбачених Конституцією та законами України, підготовлені у порядку, визначеному Законом України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», не є передвиборною агітацією. Такі офіційні повідомлення не повинні містити коментарів агітаційного характеру, а також відео-, аудіозаписів, кінозйомок, фотоілюстрацій про дії зазначених осіб як кандидатів».

Опонент Сергія Одарича Олександр Радуцький (оголосив про свій намір балотуватися на міського голову від «Солідарності», нині – секретар міськради) першого вересня вітав дітей в школах, презентував тренажерні зали і спортивні майданчики, які були відкриті за кошти міського бюджету. Крім цього, на День незалежності містом були розміщені його білборди з привітанням містян.

Активність виявляють також інші кандидати. Наприклад, позафракційний депутат Володимир Халай 31 серпня відкрив спортивний майданчик. Того ж дня, представники волонтерської групи «Патріот», серед яких потенційний кандидат Станіслав Лукирич, влаштували свято для дітей. Від депутата міськради Володимира Гудзенка у поштові скриньки черкасців повкидали інформаційні бюлетені з описом його діяльності. Потенційний кандидат Анатолій Хмільківський у Золотоніському районі розмістив білборди, де вітає з Днем незалежності.

04 09 Anatol Hmelnykaivskyj

Також в Умані працює громадська приймальня депутата міської ради Віталія Пилипенка. Спостерігачу ОПОРИ вдалося взяти примірник газети «Гуркіт правди» (зареєстрована 15 травня) з вкладишем без вихідних даних, в якому розміщена коротка біографія і перелік намірів, які депутат виконає у разі свого обрання. У самій газеті міститься його інтерв’ю, зі словами: «Я йду, щоб навести порядок в місті, де буде правити закон, честь, совість». Також на одній з будівель висить банер, де значиться, що Віталій Пилипенко є ідейним засновником газети.

04 09 Pylypenko2

04 09 Pylypenko

04 09 vkladysh

Окрім цього, в Умані масово рекламують керівника громадської приймальні народного депутата Антона Яценка Ірину Плетньову. Вони зображені на рекламі з написом: «Антон Яценко – наш депутат! Ірина Плетньова – наш мер!».

Зауважимо, що кількість матеріалів на політичну тематику останнім часом у ЗМІ – зросла. Крім цього, кілька знакових політичних фігур Черкащини оголосили про зміну своєї партійності. Зокрема, голова черкаської обласної ради Валентина Коваленко балотуватиметься з ВО «Черкащани», хоча під час минулих виборів була обрана депутатом від партії ВО «Батьківщина». Раніше Леонід Даценко (у 7 скликанні ВР був членом депутатської фракції ВО «Батьківщина») очолив обласну організацію партії «Відродження». 

Нагадаємо, що згідно закону «Про місцеві вибори», до політичної реклами належить використання символіки або логотипів політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом відповідного виборчого процесу, місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, політичної партії, її місцевих організацій, а так само повідомлення про проведення видовищних чи інших публічних заходів на підтримку місцевої організації партії, кандидата або про підтримку зазначених заходів місцевими організаціями партій, кандидатами, політичними партіями, місцеві організації яких є суб’єктами відповідного виборчого процесу, а також привернення уваги до участі у таких заходах місцевих організацій партій чи певних осіб як кандидатів. Агітувати можна з дня, наступного за днем прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів. В іншому випадку агітація заборонена.

Також зазначимо, що поки потенційний кандидат офіційно не зареєстрований, його дії не можна розцінювати, як передвиборну агітації, що здійснюється з порушенням закону.

Окрім цього, відповідно до ч.4 ст. 60 ЗУ «Про місцеві вибори» забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям грошей чи безоплатно або на пільгових умовах цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом виборчого процесу, або інших агітаційних матеріалів, за умови, що вартість таких товарів не перевищує 5 відсотків розміру мінімальної заробітної плати) та інших матеріальних цінностей або робіт чи послуг.

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.