За результатами аналізу інформації з відкритих джерел, проведеного командою ОПОРИ в Сумській області, у жовтні кандидати та деякі політичні партії Сумщини робили виборцям чи окремим закладам подарунки. Така «благодійність» з боку кандидатів та осередків партій за умови її поєднання з агітацією може мати ознаки- непрямого підкупу виборців.

Зокрема, лідер політичної партії «За майбутнє» на Роменщині Євгеній Лузан допоміг з ремонтом павільйону у дитячому садку “Веселка”. Варто зауважити, що Євгеній Лузан є наразі є заступником Роменського міського голови та кандидатом № 1 у списку своєї партії до Роменської міської ради.

Член партії «За майбутнє», народний депутат України Ігор Молоток регулярно проводить зустрічі з мешканцями області та надає різноманітні подарунки: гімнастичні мати і спортінвентар для дитячого садочка, одинадцять комп’ютерів для одного із навчальних закладів, кошти для ремонту автомобіля  Сумської обласної організації Червоного Хреста тощо.

Члени ж партії «Свобода» в місті Конотоп подарували гінекологічному відділенню ЦРЛ ім. М. Давидова мікрохвильову піч. В інформаційному повідомленні зазначається, що мікрохвильову було передано за ініціативи міського голови Конотопа та кандидата на цю ж посаду від «Свободи» Артема Семеніхіна.

чимало активностей було пов’язано із професійними святами – багато партій і кандидатів відзначались привітаннями з Днем учителя, Днем працівника поштового зв’язку, Днем художника тощо. Окремі з привітань супроводжувались подарунками. Так, наприклад, кандидатка у депутати міської ради Шостки від партії «Наше місто» Альона Шульга передавала з цієї нагоди освітянам та працівникам пошти торти.

Натомість, кандидат на посаду міського голови Шостки від «Слуги народу» Олександр Івченко повідомив, що з нагоди дня вчителя подарував педагогічному колективу школи № 4 п’ять ноутбуків.

Очільник Глухівської районної адміністрації та кандидат в голови Есьманської територіальної громади від «Слуги Народу» Сергій Мінаков «у День людей похилого віку та напередодні Дня працівників освіти» відвідав «ветеранів педагогічної праці» та привітав їх із прийдешнім святом. На світлинах, зроблених під час зустрічей, всі педагоги тримають однакові пакунки - ймовірно, з подарунками від кандидата.

Про встановлення за депутатські кошти дитячих майданчиків повідомляє депутат Сумської міської Ради і кандидат в депутати цієї ж ради Валерій Заїка, який балотується від «Європейської Солідарності». За його словами, за його сприяння також відбулось впорядкування територій навколо кладовища, було виділено кошти на ремонт даху багатоквартирного будинку і ліфтів, встановлено туалет.

Окрім цього, спостерігач ОПОРИ зафіксував, що партія “Пропозиція” в Щостці разом з агітаційними матеріалами також роздавала медичні маски.

Також спостерігачі ОПОРИ зафіксували, як представники цієї ж політичної сили пригощали в Конотопі дітей солодкою ватою поблизу партійного банера.

Як зауважила координаторка спостереження ОПОРИ за виборами в Сумській області, чинне законодавство визначає підкуп виборців як передвиборну агітацію або надання виборцям, закладам, установам, організаціям незалежно від їх підпорядкування та форми власності грошей, продуктів харчування та спиртних напоїв, товарів, пільг, переваг, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати чи не голосувати за певного кандидата (кандидатів), згадуванням імені такого кандидата (кандидатів) або партійної символіки. «При цьому дозволено поширювати матеріали передвиборної агітації, виготовлені за рахунок виборчого фонду, що містять візуальні зображення партійної символіки та брендування виборчої кампанії, згадування імені або зображення кандидата, який балотується на виборах, такі як плакати, листівки, календарі, блокноти, ручки, запальнички, сірники, значки, бейджі, USB-флешки, вимпели, прапори, книги, пакети, футболки, кепки, шарфи, парасолі та інші матеріали передвиборної агітації, вартість яких не перевищує 6 відсотків неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. «Техніка та обладнання для закладів освіти та охорони здоров’я, «солодкі подарунки» і навіть квіти, які вручаються зі згадкою кандидатів чи партій, які є суб’єктами виборчого процесу, можуть вважатись «політичною благодійністю», яка теж впливає на політичні симпатії виборців. Проте у разі, якщо така благодійність супроводжується агітацією, можна говорити про підкуп виборців», - пояснила вона.

Нагадаємо, що частина 3 статті 160 Кримінального кодексу України передбачає відповідальність у вигляді обмеження волі на строк від двох до п’яти років або позбавлення волі від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років за надання виборцям, учасникам референдуму, юридичним особам неправомірної вигоди, що супроводжується передвиборною агітацією або агітацією з референдуму, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах. Крім того, відповідно до статті 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення, надання виборцям, учасникам референдуму грошових коштів чи безоплатно або на пільгових умовах товарів (крім матеріалів агітації, визначених законом), пільг, переваг, подарункових сертифікатів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних та нематеріальних активів за умови, що їх вартість не перевищує 0,06 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, що супроводжується передвиборною агітацією або агітацією з референдуму, згадуванням імені кандидата, назви політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, або використанням зображення кандидата, символіки політичної партії, яка висунула кандидата на відповідних виборах, тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ці ж положення продубльовано у Додатку до постанови Центральної виборчої комісії від 14 вересня 2020 року № 258 щодо заборони надання грошових коштів чи безоплатно або на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерей, інших матеріальних цінностей (непрямого підкупу) під час місцевих виборів 25 жовтня 2020 року. Зокрема, у ЦВК наголошують, що вартість продукції, яка поширюється в ході передвиборчої агітації, не повинна перевищувати 63 гривні 6 копійок.

Згідно з роз’ясненням Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК), благодійна допомога в період виборчого процесу не повинна надаватись від імені політичної партії або будь-яким чином пов’язуватись із її діяльністю. Окрім цього, така допомога від партії в період виборчого процесу містить ознаки непрямого підкупу виборців. Вона передбачає кримінальну відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років або від двох до шести років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк п’ять років (ч. 3 ст. 160 Кримінального кодексу України).

Експерти ОПОРИ підготували детальні пояснення про прямий та непрямий підкупи виборців, відповідальність сторін та алгоритм дій. З ними можна ознайомитися на офіційному сайті ОПОРИ у статті «Підкуп виборців або коли неправомірна вигода спотворює вільне формування волі та її виявлення під час голосування».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за черговими місцевими виборами, які відбудуться 25 жовтня. До спостереження залучено 188 спостерігачів по всій країні, а в день голосування до них долучаться короткотермінові спостерігачі. Крім того, ОПОРА також моніторить використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, а громадські омбудсмени досліджують вільний доступ до виборчих дільниць та захищають виборчі права громадян.