Попри те, що законодавчо офіційний старт чергових місцевих виборів перепадає на 5 вересня, напередодні в Чернігівській області активістами мережі ОПОРА було зафіксоване значне збільшення політичної агітації. Зокрема, на носіях зовнішньої реклами обласного центру була розміщена продукція з використанням елементів агітаційної кампанії потенційних суб’єктів виборчого процесу, а в м. Щорс проводилася вулична агітація.

Зображення різного характеру потенційних суб’єктів виборчого процесу заполонили білборди міста Чернігова. Фото потенційного кандидата на посаду міського голови Владислава Атрошенка, логотип та назва благодійного фонду «Поліський оберіг», який пов’язують з ним, згадки про такі партійні об’єднання, як УКРОП, ВО «Батьківщина», «Солідарність», «Наш край», «Опозиційний блок», «Самопоміч», свідчать про початок агітаційної кампанії на теренах Чернігівщини. Подібна ситуація характерна також для міст Прилуки, Бахмач та Щорс, повідомляють довготермінові спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА. Крім того, у місті Щорс було встановлено намет ВО «Батьківщина», де розповсюджувалися листівки агітаційного характеру.

Приклади політичної реклами:

04 09 Chernigiv

04 09 Pryluky Nazim

04 09 Pryluky Rozhko

04 09 Chernigiv agitka

04 09 Chernigiv agitka2

Зазначимо, що за словами представника Чернігівської облдержадміністрації Андрія Подорвана, сплеск реєстрації політичних партій почався з початком 2015 року. За цей час їх загальна кількість зросла на 34 позиції та нині становить 229 обласних організацій політичних партій.

Також нагадуємо, що відповідно до закону «Про місцеві вибори», до політичної реклами належить використання символіки або логотипів політичної партії, місцева організація якої є суб’єктом відповідного виборчого процесу, місцевої організації партії, яка є суб’єктом виборчого процесу, використання передвиборних слоганів, гасел кандидатів, політичної партії, її місцевих організацій, а так само повідомлення про проведення видовищних чи інших публічних заходів на підтримку місцевої організації партії, кандидата або про підтримку зазначених заходів місцевими організаціями партій, кандидатами, політичними партіями, місцеві організації яких є суб’єктами відповідного виборчого процесу, а також привернення уваги до участі у таких заходах місцевих організацій партій чи певних осіб як кандидатів. Агітувати можна з дня, наступного за днем прийняття відповідною територіальною виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів. В іншому випадку агітація заборонена.

За коментарями звертайтеся:
Євген Романенко
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Чернігівській області
068 386 60 54

Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.


Website:http://oporaua.org/
Facebook:https://www.facebook.com/cn.opora
Twitter:https://twitter.com/opora(@opora)