Відповідно до календарного плану Центральної виборчої комісії виборчий процес виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року розпочнеться 5 вересня 2015 року. З наближенням виборчого процесу на Київщині активізували свою політичну діяльність партії та кандидати, що ймовірно будуть балотуватися до органів місцевої влади. Найпопулярнішим  нагадуванням про себе виявилося привітання з Днем незалежності та Днем знань.

ВО «Свобода» заполонила білборди Київщини фотографіями добровольців Легіону «Свободи» під гаслом «Герої вітають тебе».

04 09 dodatok1

Опозиційний Блок вже більше місяця закликає обрати «розчарування чи надію».

04 09 dodatok12

Радикальна партія Олега Ляшка поширює в області,  листівки із закликом «Зупинимо свавілля влади», а на інших листівках звітує про досягнення РПЛ на ниві законотворчості.

04 09 dodatok3

04 09 dodatok4

«Правий сектор» у селищі міського типу Згурівка розмістив стікери на фасадах державних будівель із гаслом «Крадеш? Чекай на Правий Сектор!» чим порушив правила благоустрою.

04 09 dodatok5

Відповідальність за такі дії передбачена в статею 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення: «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів - тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

У маршрутному таксі 226/6 сполученням метро Нивки - с.Мощун «Солідарність» Блок Петра Порошенка» в особі Лева Парцхаладзе вітала українців з Днем знань. Нагадаємо, що Лев Ревазович є першим заступником голови Київської обласної державної адміністрації і така агітація суперечить принципу рівних можливостей.

04 09 dodatok6

Громадянська мережа ОПОРА нагадує, з початком старту виборчої кампанії розміщувати носії політичної реклами на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування буде заборонено відповідно до пунктів 6 та 7 частини 9 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори».

23 серпня 2015 року, на День прапора, Аграрна партія України організувала Аграрне віче в місті Тетієві. Очільник партії Віталій Скоцик у своєму коментарі говорив про організацію партій: «Найбільша проблема нашої держави за останні 24 роки, що ми не мали стабільної політичної системи, ми не мали партій, вибудуваних знизу доверху, вибудуваних звичайними людьми. Так будується демократія в світі.  Партії, які були б в парламенті не на одне скликання, не під одні вибори. Партії, які бачили б себе інструментом організації суспільства.»

“Ми власне отримаємо тих людей, які на найближчий термін, на місцевий період самоврядування, будуть думати як створити нові робочі місця, як побудувати нові переробні заводи, …як наростити економіку, - продовжив він, - тому вибирати когось , який вийде на площу і буде казати, «ми прийдемо, ми зможемо» –хай вони покажуть що вони зробили у своєму житті. А ті люди, які реально зробили і реально роблять, якщо вони приходять, то звичайно вони зроблять із району те, що вони зробили із свого господарства»

А Юрій Демцюра, голова Тетіївської районної адміністрації Аграрної партії України продовжив: «Всі ми об’єдналися навколо однієї ідеї, і ми ідемо за лідером в тому напрямку, в якому потрібно нашій державі. Щоб ми пішли до рад, до місцевих, до селищних, до сільських рад і щоб кругом були люди, які підтримують ідеологію Аграрної партії України»

Відео з каналу Аграрної партії України в YouTube:

У місті Богуслав за підтримки голови богуславського осередку партії “Об’єднання “Самопоміч” Андрія Полосенко було організовано місцевий хокейний турнір. Про “підтримку” та про сам турнір було анонсовано на білбордах. Також Андрій Полосенко на сайті вищезгаданої партії є у переліку «кандидатів» до міської ради.

04 09 dodatok8

В інтернет-газеті «Новини Броварщини» розповідають про нищення «агітаційних щитів» Євгена Гредунова – «одного із ймовірних майбутніх кандидатів на посаду міського голови». Громадянська мережа ОПОРА засуджує хуліганство, але нагадує, що агітація до початку кампанії порушує пункт 3 частини 9 статті 60 Закону України «Про місцеві вибори», а саме «забороняється проводити передвиборну агітацію з порушенням строків, установлених частиною другою статті 54 цього Закону, у будь-якій формі (в тому числі розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів, проведення масових заходів, використання засобів масової інформації)».

04 09 dodatok9

До моменту офіційної реєстрації кандидата в депутати чи на посаду міського, сільського або селищного голови неможливо довести, що такі дії зі сторони потенційних кандидатів є передвиборною агітацією, яка здійснюється із порушенням закону, проте Громадянська мережа ОПОРА закликає дотримуватися принципу рівних можливостей та не порушувати законодавство України.

 

За коментарями звертайтесь:
Аліна Брезіцька,
координатор виборчих програм Громадянської Мережі ОПОРА
у Київській області
063 685 95 28
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.