З 3 по 6 вересня 2015 року у Сумах відбудуться Дні сталої енергії (ДСЕ), що об’єднають цілий ряд заходів, метою яких стане популяризація ідей енергозбереження та енергоефективності, а також – сталого розвитку міста.

Дні сталої енергії розпочнуться з урочистого відкриття, яке відбудеться завтра, 3 вересня, о 9:00 в сквері ім. Т. Г. Шевченка за участю міського голови Сум, представників Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» (МЕР), Асоціації енергоефективних міст України та інших організацій.

З 3 по 5 вересня по вул. Соборній та у сквері Т. Г. Шевченка буде розгорнуто роботу «Енергоефективного містечка». Тут проводитимуться просвітні заходи як для дорослих (консультації щодо шляхів енергомодернізації приватних та багатоквартирних будівель, отримання пільгового кредитування на енергоефективні заходи тощо), так і для малечі – різноманітні майстер-класи щодо використання альтернативної енергії та охорони довкілля.

Активну участь у ДСЕ у Сумах візьме Громадянська мережа ОПОРА. Зокрема, представники ОПОРИ в рамках «Енергоефективного містечка» навчать діток виготовляти саморобки-вітрячки та розкажуть про переваги альтернативної енергетики над традиційною.

Окрім того, місцевий координатор Громадянської мережі ОПОРА виступить з доповіддю на Сумській регіональній конференції «Енергоефективність – запорука сталого розвитку громади». На конференції, зокрема, буде презентовано проект Плану дій зі сталого енергетичного розвитку (ПДСЕР) м. Суми, а також відбудеться обговорення питань упровадження енергоефективних проектів в місті Суми та Сумській області.

«Як відомо, Суми стали містом-партнером проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні». Нині ми рухаємось у напрямку підписання Угоди мерів. Це документ, що обумовлює впровадження муніципальних енергетичних реформ. Відповідно до угоди, очільники міст, які її підпишуть, зобов`язуються до 2020 року зменшити викиди СО2 щонайменше на 20 % і на стільки ж відсотків замінити в енергетичному балансі міста природний газ альтернативними джерелами енергії», – зазначила, коментуючи енергетичну реформу Сум, передбачену ПДСЕР, секретар міської ради Тетяна Гончаренко.

«Проведення Днів сталої енергії у Сумах – вкрай актуальна місцева ініціатива, адже містянам необхідні знання про енергоефективність та енергозбереження. Впевнена, що одними лише просвітницькими заходами можна значною мірою поліпшити ту катастрофічну ситуацію зі споживанням енергоресурсів, яку ми наразі спостерігаємо в Україні», – прокоментувала важливість проведення Днів сталої енергії у Сумах місцевий координатор.

Нагадаємо, що Дні сталої енергії відбуваються у співпраці з Проектом Агентства США з міжнародного розвитку USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні». Детальніше ознайомитися з програмою ДСЕ у Сумах можна за посиланням: http://www.sumy.ua/index.php?newsid=45177