Кандидат у народні депутати від партії «Громадянська позиція» Анатолія Гриценка Руслан Руденко фігурує на поліграфічній продукції у вагонах метрополітену. ОПОРА виявила одразу декілька порушень: агітація в недозволеному місці та відсутність вихідних даних на постерах як агітаційному матеріалі. 

У вагонах київського метро виявлено постери кампанії «Допоможемо нашим героям» від «Громадянської позиції» щодо забезпечення амуніцією солдат. На постерах – прізвище чинного кандидата в депутати – Руслана Руденка.

rudenko1

Відповідно до ч. 3 ст. 68 ЗУ «Про виборти народних депутатів України», до політичної реклами належить реклама товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів. Отже, постери в метро – це політична реклама. Відповідно до ч. 9 ст. 74, Закону України «Про вибори народних депутатів України», розміщувати політичну рекламу на зовнішній поверхні та всередині транспортних засобів громадського користування, у тому числі у приміщеннях та на будівлях станцій метрополітену, забороняється.

Також постери з прізвищем Руденка не мають вихідних даних. Це друге порушення, адже згідно з ч. 7ст. 69 того самого закону: «друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальний за випуск».

Руслан Руденко є кандидатом в народні депутати по одномандатному виборчому округу № 217 (Оболонський район).

У коментарі спостерігачам Громадянської мережі ОПОРА сам Руслан Руденко зафіксовані факти пояснив тим, що ця реклама була розміщена ще в червні і стосується діяльності громадської організації «Громадянська позиція. Допоможемо нашим героям», яка займається збором коштів для армії. "Інформація, розміщена на рекламних стендах метрополітену, не мала ніякого відношення до політики", - запевняє чинний кандидат. Також Руслан Руденко пообіцяв зняти рекламу, що грубо порушує законодавство.

 

 Довідково:

Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.