Більше тижня тому уповноважена особа від політичної  партії Всеукраїнське політичне об’єднання «Батьківщина» в одномандатному виборчому окрузі № 79 Олена Здорик подала скаргу на дії політичної партії «УДАР» та кандидата в народні депутати від цієї партії Анатолія Шевченка. В ній йде мова про те, що на цьому виборчому окрузі розповсюджували газету «УДАР» зі штампом «Голосуйте за кандидата в народні депутати від партії УДАР». На їхню думку,  ці дії є неправомірними і не відповідають вимогам законодавства про вибори народних депутатів України.

Газета УДАРу зі штампом

Звинувачений кандидат від партії УДАР Анатолій Шевченко вважає цей штамп на газеті абсолютно законним, а свої дії правомірними: «Я зробив цей штамп за власний кошт та написав повідомлення до ЦВК. Моя довірена особа його відвезла до Києва і там отримав дозвіл – ЦВК поставили печатку на самій газеті та повідомленні. Відтоді ми почали «штампувати» газету та роздавати її людям. Наразі ми виграли декілька судових справ і збираємось подавати заяву до прокуратури, адже тут явне перешкоджання моїй передвиборчій діяльності», - розповів ОПОРІ Анатолій Шевченко.

У свою чергу, голова Запорізького обласного виборчого штабу Об’єднаної опозиції Едуард Гугнін впевнений,  якщо суб’єкти виборчого процесу порушують законодавство, то на них треба подавати скаргу і виправляти ситуацію. «Не треба шукати політичний підтекст в цій скарзі, адже тут немає нічого особистого. Ми повинні реагувати на всі порушення, бо всі ми бачимо, що передвиборча кампанія проходить не дуже чесно в Україні. Якщо суд визнає ці дії правомірними, тоді питань у нас не буде», - запевнив ОПОРУ Едуард Гугнін. Окрім того, голова штабу додав, що наразі вони готують скарги щодо порушення з боку Партії регіонів, адже за його словами, на багатьох округах кандидати від цієї партії здійснюють відкритий підкуп виборців.

Запоріжжя

За коментарями звертайтесь:
Дмитро Арабаджиєв
Координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА
в Запорізькій області
066 740 42 36
 
Катерина Коротченко,
Прес-секретар Громадянської мережі ОПОРА
Запорізьке представництво
050 5006577
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це тип активної діяльності мережі, спрямований на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням через тотальний громадський контроль. Професійний моніторинг всіх етапів виборів здійснює опосередкований вплив на якість кампанії. Шляхом збору та поширення інформації серед цільової аудиторії, формується громадська думка всередині країни та за її межами. В стратегічній перспективі громадське спостереження фокусується на покращення системи виборів та окремих процедур. У 2012 році під час виборів народних депутатів України до ВРУ мережа ОПОРА реалізує масштабну кампанію довготермінового та короткотермінового спостереження, організує статистичний підрахунок голосів щодо результатів голосування за пропорційною складовою виборчої системи на основі репрезентативної вибірки, забезпечить 100% покриття дільниць своїми спостерігачами в окремих одномандатних мажоритарних виборчих округах. У рамках довготермінового спостереження в кожному з 225 округів працюватимуть спостерігачі ОПОРИ, а в день виборів до них приєднається ще 3 500 активістів. Організація використовуватиме новітні засоби поширення інформації щодо результатів спостереження, серед яких інфографіка та інтерактивні карти.