Локальний сервіс Rada4You допоможе не тільки контролювати депутатів, а й вивчати і порівнювати їх голосування. Аналізувати дружбу між фракціями та підтримку депутатами певних рішень. Під час воркшопу «Харків`яни, міська рада, дані і навчання» учасники дізналися, як швидко проаналізувати голосування депутатів, порівняти голоси фракцій, пов’язати голосування за тематикою.


«Відмінники» відвідування

Сервіс Kharkiv.rada4you.org дозволяє побачити, хто з депутатів сумлінно відвідував сесії міської ради та наскільки часто голосував проти лінії фракції. Так, під час воркшопу учасники визначили 26 депутатів, які відвідали максимальну кількість засідань. 23 депутати представляють фракцію «За Харків, за Відродження», два – «Наш край» (Катерина Кордік та Ігор Овечкін) та один – фракцію «Самопоміч» (Георгій Лаговський).  

Міжфракційні стосунки міської ради

У розділі «сумісні голосування» сервіс покаже наскільки фракція, що вас цікавить, голосує однаково з іншими фракціями. Ви також маєте змогу подивитися «дружбу» фракцій помісячно та зробити аналіз міжфракційних стосунків, якщо такі були. Отже, проаналізувавши «дружбу» фракцій Харківської міської ради знаходимо, що за весь період діяльності міської ради фракції «Блок Петра Порошенка» та «Наш край» сумісно голосували із фракцією «За Харків, за Відродження» - під час 89% голосувань фракції голосували спільно.

Далі спробували подивитись, як голосують відповідні фракції у розрізі місяців. Знаходимо цікаву тенденцію: у лютому 2018 року фракція взагалі не голосувала сумісно із фракцією «За Харків, за Відродження».

Які рішення важливі для Них?

Під час воркшопу учасники також вивчали як створювати політики. Політики - це набори голосувань за ті чи інші проекти рішень, які пов'язані між собою. Адже одне рішення міської ради може бути проголосоване депутатами декілька разів.

Керівник проекту Rada4You Юрій Лісовський зауважив: «Модуль політики дозволяє легко зафіксувати і виявити позицію кожного депутата до будь-якої важливої теми з життя міста, витративши на аналіз голосувань не більше 5 хвилин. Кожен з бажаючих може зайти на сайт, зареєструватися та створити власну політику, яка цікавить його найбільше».

За ініціативи присутніх активістів та журналістів була створена політика «За те, щоб місто не замерзло», куди увійшли усі голосування, що стосуються діяльності КП Харківські теплові мережі. Таким чином, змогли побачити, що частково “за”, частково “проти” підтримки фінансування теплових мереж голосують два депутати: Захар Мазняк («Самопоміч») та Олександр Худенко («Наш край»).

Інші питання також мають неоднозначну підтримку серед депутатів. Проаналізувавши інші політики, знаходимо, що більшість представників фракції «Самопоміч» не голосували за громадський бюджет (бюджет участі) та були максимально проти голосувань, що стосувалися реконструкції Харківського зоологічного парку, Програми регулювання чисельності домашніх тварин.

Потрібне вам голосування ви можете знайти скориставшись пошуком. Натиснувши на нього, можна побачити скільки та як саме голосували депутати пофракційно, поіменне голосування за рішення, присутність депутатів на відповідному голосуванні. Всю інформацію ви можете забрати до себе у машиночитному форматі, чи обмежитися візуалізацією, або викласти миттєво все у свої соціальні мережі.

 

На даний момент шість міст мають локальні сервіси Rada4You:

Вінниця https://vinnytsia.rada4you.org

Луцьк https://lutsk.rada4you.org

Львів https://lviv.rada4you.org

Миколаїв https://mykolaiv.rada4you.org

Харків https://kharkiv.rada4you.org

та Дрогобич https://drohobych.rada4you.org