Учасниками круглого столу у Кіровограді стали депутати місцевих рад, державні та службовці органів місцевого самоврядування, представники громадських організацій, які обговорили у комплексі проблеми реформування чинного законодавства у сфері житлово-комунального господарства та ОСББ зокрема. Відкрили круглі столи Марта КОЛОМИЄЦЬ, Національний Демократичний Інститут Міжнародних Відносин, БОЙКО Тетяна, Громадська мережа ОПОРА, СОЛОНТАЙ Олександр, Інститут Політичної Освіти, а у Кіровограді додатково – Андрій СТРАННІКОВ, Інститут Політичної Освіти та у Рівному - БЕРЕЗОВЧУК Михайло, ВГО «СПІЛКА ВЛАСНИКІВ ЖИТЛА УКРАЇНИ».

Учасники констатували, що законодавче врегулювання діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків наразі є найбільш підготовленим кроком у сфері законодавчого забезпечення реформи у житлово-комунальному господарстві. Учасники також зауважили, що зміни на рівні ОСББ стануть каталізаторами реформування інших складових господарства. Цю думку підтвердив присутній на круглому столі у Рівному один з співавторів проекту закону, народний депутат Володимир БОНДАРЕНКО.

Обговорювалося те, що доцільність даного кроку саме сьогодні полягає у тому, що серед більшості фракцій Верховної Ради є достатня кількість депутатів, які здатні сприймати необхідність проведення реформування чинного законодавства щодо діяльності об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, а керівники профільного міністерства Кабінету Міністрів України є одними з ініціаторів та авторів законодавчих змін.

Також у плані Мінжитлокомунгоспу, який був презентований на круглих столах разом з іншими матеріалами, на 2008-й рік чітко вказано, що це є пріоритетний напрямок роботи, а саме: „Формування та стимулювання ефективного власника житла – досягнення прориву у створенні об’єднань співвласників багатоквартирних будинків (передача у власність ОСББ прибудинкових територій, державна підтримка енергозбереження у будинках, спрощення процедури створення та діяльності об’єднань, методологічна та організаційна підтримка створення ОСББ), інших об’єднань мешканців (будинкові комітети, об’єднання громадян тощо)”. Крім того, були презентовані поштівка та довідник для громадських активістів, метою яких є лініювати кампанію з тиску на народних депутатів, щодо прийняття відповідного закону.

Активними учасниками обговорення на круглих столах стали запрошені експерти та доповідачі, а саме Тетяна БОЙКО, Громадська мережа ОПОРА, Михайло БЕРЕЗОВЧУК, ВГО «СПІЛКА ВЛАСНИКІВ ЖИТЛА УКРАЇНИ», Олександр КРУКІВСЬКИЙ, депутат Житомирської міської ради, Голова постійної комісії Житомирської міської ради з питань житлово-комунального господарства, благоустрою та екологію,  Тарас ПУСТОВІТ, міський голова міста Острог, Олег ІВЧЕНКО, голова комітету Ради підприємців України при Кабінеті Міністрів України, Заслужений економіст України, Юрій ТАЦІЙ, ТОВ «Євромісто», м. Львів, Василь МАТВІЙЧУК, начальник профільного відділу міськвиконкому, депутат Новоград-Волинської міської ради, Олександр ШИШКО, Кіровоградська ОДА. Також важливою була участь представників комерційних структур та місцевих асоціацій ОСББ.

З усіх запропонованих до розгляду законопроектів найдетальніше був обговорений  вже згаданий вище спільний законопроект народних депутатів - Кучеренка О.Ю., Ляпіної К.М., Бондаренка В.Д.,  Баранова В.О. „Про внесення змін до Закону України  “Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку”, який передбачає врегулювання питань управління спільною власністю та  стимулювання створення об`єднань співвласників багатоквартирного будинку.

Разом з тим, учасники круглого столу внесли цілий ряд пропозицій, щодо потреб законодавчого врегулювання:

- визначити можливість проведення капітального ремонту будинку у рамках планів капітального ремонту, як першочергових заходів плану, але не обов’язкових одномоментно з створення ОСББ. Тобто мова йде про те, щоб будинки які створюють ОСББ мали стимул і гарантії, що капітальний ремонт відбудеться у цих будинках першочергово, як тільки місцева влада матиме змогу, і сам цей пункт не гальмував створення ОСББ. А також мова йде про рівне ставлення місцевої влади до усіх будинків;
- врегулювати питання функціонування ОСББ без статусу юридичної особи, з метою зменшення адміністративного навантаження на будинки, та закласти можливість створення єдиного вікна, для ОСББ у випадку об’єднань у самостійні асоціації чи при органах місцевої влади;
- врегулювати питання зміни власників житла і перереєстрації документів ОСББ без потреби вносити зміни до статутних документів та нотаріальних дій;
- врегулювати питання норм та параметрів, а також самого поняття, при будинкових територій;
- визначити чіткий порядок передачі документації ОСББ від місцевої влади та створення процедури безкоштовного документального супроводу процесу створення та діяльності ОСББ з боку місцевої влади;
- врегулювати питання прийняття рішень, щодо проведення зборів та голосувань, у питанні кворуму тощо;
- визначити систему стимулів у проведенні програм енергозбереження, у тому числі щодо застосування найновіших програм енергозаощадження.