У Хмельницькій області працівників бюджетної сфери та студентів у обов’язковому порядку збирають на зустрічі з кандидатами. А зустрічі у навчальних закладах, як правило, відбуваються під час навчального процесу.

19 жовтня о 17.00 у шаховому клубі, що розташований у парку ім. І. Франка, відбулася зустріч Костянтина Чернилевського, кандидата на посаду міського голови та нинішнього в. о. міського голови Хмельницького, з виборцями.

Як повідомляє спостерігач Громадянської мережі ОПОРА, на зустрічі були присутні працівники Хмельницького міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, а також управління молоді і спорту міської ради. За словами однієї з працівниць центру, прийти на зустріч в обов’язковому порядку їм наказала начальниця.

Na Khmelʹnychchyni zustrichi z kandydatamy vidbuvayutʹsya z porushennyamy zakonodavstva 22.10.2015 1

Зазначимо, що відповідно до ч. 2 ст. 60 Закону України «Про місцеві вибори» кандидатам, які займають посади  в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, у військових частинах (формуваннях), на державних, комунальних підприємствах, у закладах, установах, організаціях (у тому числі за сумісництвом), забороняється залучати для передвиборної агітації або використовувати для будь-якої роботи, пов’язаної з проведенням передвиборної агітації, підлеглих їм осіб, службовий транспорт, засоби зв’язку, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, а також використовувати службові чи виробничі наради, збори колективу для проведення передвиборної агітації.

21 жовтня об 11.00 у приміщенні Хмельницького обласного спеціалізованого ліцею-інтернату відбулась зустріч з Олександром Симчишиним, кандидатом на посаду міського голови від ВО «Свобода». Нагадаємо, що днями там проводили зустріч з Олександром Герегою, під час якої журналістів «Точки ОПОРИ» силою змусили залишити залу.

Як і у випадку з Олександром Герегою, організувало зустріч керівництво Хмельницького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, яке на базі ліцею проводило курси для освітян з усієї області. Вчителів під час занять попросили пройти до актової зали, але не пояснили навіщо. Там їх чекав ректор інституту Віктор Берека, який представив кандидата.

Вчителі, які побували на заході, розповіли спостерігачам, що під час зустрічі Олександр Симчишин агітував педагогів голосувати за представників партії ВО «Свобода».

0 Na Khmelʹnychchyni zustrichi z kandydatamy vidbuvayutʹsya z porushennyamy zakonodavstva 22.10.2015 2

21 жовтня відбулася зустріч з виборцями Сергія Лабазюка та Тетяни Нагорної, кандидатів від партії «ПОРУЧ». Традиційно послухати Сергія Лабазюка прийшли студенти під наглядом викладачів: цього разу своїх студентів привів директор Хмельницького медичного коледжу Іван Нагорний, чоловік кандидатки Тетяни Нагорної. До речі, гуртожитки медколеджу розташовані на окрузі, де балотується пані Тетяна.

Поспілкувалися з кандидатами 21 жовтня і студенти Хмельницького політехнічного коледжу. Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, у цих навчальних закладах під час навчального процесу провели зустрічі кандидати на посаду міського голови Хмельницького Олександр Підмурняк та Дмитро Йовдій.

21 жовтня о 13.15 в актовій залі Кам’янець-Подільського національного університету ім. Івана Огієнка відбулася зустріч студентів з кандидатом в депутати Хмельницької обласної ради Сергієм Поярковим. Перед початком заходу спостерігач ОПОРИ запитала у студентів, з ким планується зустріч, проте вони не змогли відповісти. За словами студентів, їм відмінили пари і попросили прийти в зал.

Na Khmelʹnychchyni zustrichi z kandydatamy vidbuvayutʹsya z porushennyamy zakonodavstva 22.10.2015 3

Як дізналася спостерігач ОПОРИ у місцевому штабі партії «За конкретні справи», приміщення для проведення агітаційного заходу керівництво університету надало кандидатові безкоштовно. До речі, раніше у цьому залі на таких самих умовах зустрічі проводили кандидати від партії «БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА «СОЛІДАРНІСТЬ».

Громадянська мережа ОПОРА звертає увагу кандидатів і керівників навчальних закладів: відповідно до ч. 2 ст. 8 Закону України «Про освіту» залучення учнів, студентів до участі в політичних акціях під час навчально-виховного процесу не допускається.

Крім того, згідно з ч. 6 ст. 54 Закону України «Про місцеві вибори» передвиборна агітація здійснюється за рахунок і в межах коштів власних виборчих фондів кандидатів, місцевих організацій партій, кандидати у депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі. Таким чином, оренда приміщення для проведення агітаційних заходів оплачується з виборчого фонду.

Хочемо також наголосити, що місцеві вибори є вільними, виборцям забезпечуються умови для вільного формування своєї волі та її вільного виявлення при голосуванні. Застосування насильства, погроз, обману, підкупу чи будь-яких інших дій, що перешкоджають вільному формуванню та вільному волевиявленню виборця, забороняється (ч. 2-3 ст. 6 Закону України «Про місцеві вибори»).

 
(#вибори2015 #elect_ua #opora #опора)
 
Довідково:                                                                                                                             
Громадянська мережа ОПОРА провадить громадське спостереження за місцевими виборами в Україні, які відбудуться 25 жовтня 2015 року. Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з 5 вересня, у всіх регіонах України працюють 144 довготермінові спостерігачі, до яких приєднаються понад 3000 короткотермінових спостерігачів у день голосування. Слідкуйте за останніми новинами на сайті ОПОРИ та Мапі порушень «Місцеві вибори 2015». Рекомендуємо кожному спостерігачу, журналісту й активним громадянам завантажити мобільний додаток «Місцеві вибори» для Android.